Diari digital d'Andorra Bondia
López Aguilar amb Martí i Ubach abans del dinar que van compartir.
López Aguilar amb Martí i Ubach abans del dinar que van compartir.

L’europarlament, obert a reconèixer les singularitats, també en l’atur


Escrit per: 
M.S.C. / Agències Foto: SFGA

El ponent permanent del Parlament Europeu per a l’acord d’associació amb Andorra, Mònaco i San Marino, Juan Fernando López Aguilar, va afirmar ahir que, tenint en compte la dimensió reduïda del Principat, caldrà sens dubte considerar “les singularitats i derogacions especials” relatives a les quatre llibertats que regeixen el mercat interior. En aquest marc es va referir al fet que Andorra es vegi obligada a assumir el subsidi d’atur dels treballadors comunitaris que en perdre la feina tornen al país d’origen. En visita al Principat, López Aguilar va dir que “sóc un combatent per l’agenda social però al mateix temps vinc a escoltar amb tota sensibilitat les argumentacions, el posicionament i l’expressió de les singularitats d’Andorra”. És per això, que “la posició negociadora en cap cas pot ser la d’exigir això o allò, i menys en 24 hores”, va afegir.
Davant de tot plegat va exposar la necessitat d’analitzar “lapsus temporals dilatats per a l’adaptació” o “el reconeixement de les singularitats que mereixin el respecte de la de UE”. L’eurodiputat va advertir, però, que encara és aviat per generar inquietud de qualsevol assumpte que estigui sobre la taula de negociació, ja que les converses encara estan en una primera fase. Així, va indicar que del que es tracta és de “parlar” de lliure circulació, de llibertat d’establiment, de la legislació europea que està “intentant posar ordre al sector bancari” amb garanties de transparència i subjecte a unes regles comunes, i de combatre la criminalitat econòmica transnacional. 
López Aguilar es va desplaçar al Principat per reunir-se amb els actors polítics, econòmics i socials i, a partir d’aquí, elaborar un informe intermedi sobre l’acord d’associació. El document es presentarà al Parlament Europeu abans del maig del 2019 i ha de servir perquè la cambra emeti una valoració sobre els assumptes en negociació. L’europarlamentari va recordar que per assolir l’associació entre Andorra i la UE cal el consentiment del Parlament Europeu. López Aguilar es va trobar amb els grups parlamentaris, les associacions empresarials i sindicals, els ambaixadors francès i espanyol, els agents financers de l’administració i la subsíndica.
De la seva banda, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va remarcar que les prestacions socials “són un tema que està a sobre de la taula des del dia u”. Davant d’això va explicar que Andorra ha exposat a la UE les seves peculiaritats i que ja té una prestació no contributiva d’atur, que no és discriminatòria ja que se’n poden beneficiar andorrans i residents. “Els ajuts socials són importants i nombrosos. Andorra no parteix de zero” i aquest és un element que s’ha de tenir en compte, va insistir.  A més, va declarar que l’objectiu de les negociacions és participar de forma “progressiva” al mercat interior i va afegir que “no estem negociant per esdevenir Estat part de la UE”. Ubach també va indicar que ara s’està analitzant el cabal comunitari relatiu a les prestacions i polítiques socials. Per tant encara es desconeix l’impacte que tindria per Andorra haver d’assumir les prestacions d’atur dels retornats. 

 

Borrell assegura que Espanya “ajudarà a què es tinguin en compte les particularitats”

El ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació d’Espanya, Josep Borrell, va tancar la seva visita oficial a Andorra amb una reunió ahir, al Palau Episcopal de la Seu d’Urgell, amb el copríncep Joan-Enric Vives. Durant la trobada, Borrell va transmetre a Vives “la nostra voluntat de cooperar” perquè Andorra assoleixi l’acord d’associació amb la Unió Europea. Mentre que dimecres, en declaracions a l’edifici administratiu del Govern, va exposar que el subsidi d’atur entrava dins “les regles del joc” si es vol entrar a la UE, ahir va matisar que aquest aspecte encara no està tancat i que, des d’Espanya, es donarà suport a l’acord d’associació i “ajudarem perquè en aquesta discussió es tinguin en compte les particularitats d’Andorra”. “Que en té, i moltes”, va defensar. “Sóc optimista, positiu, crec que els acords acabaran bé”, va dir. És a dir, el ministre va deixar una escletxa perquè el subsidi d’atur no esdevingui condició sine qua non. En aquest sentit, Borrell va voler deixar clar que hi ha molts punts a negociar que no estan tancats i que, fins i tot, no han estat tractats. Per tant, “no es poden donar per resolts”. El titular d’Exteriors espanyol va visitar el copríncep episcopal per cloure la seva visita oficial a Andorra amb motiu dels 25 anys de relacions diplomàtiques entre els dos països. Va defensar que durant aquest quart de segle hi ha hagut “un increment de les relacions positives”. Pel que fa a la reunió amb Vives, la va definir com “llarga i interessantíssima”. El ministre socialista li va transmetre “la salutació del rei d’Espanya i del president del Govern”, va informar.

europarlament
reconèixer
singularitats
atur

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte