Diari digital d'Andorra Bondia
Una reunió del consell de ministres.
Una reunió del consell de ministres.

L’executiu destina 4,5 milions d’euros anuals als salaris dels alts càrrecs


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

La despesa anual bruta, comptabilitzant tretze pagues, que suposen per a les arques públiques els salaris dels alts càrrecs de l’Administració general és de 4.538.216,54 euros, quantitat lleugerament inferior als 4.622.385,95 euros de la legislatura passada. Així es desprèn si més no de la resposta de l’executiu a una bateria de preguntes en relació amb l’estructura del Govern, i el seu comparatiu amb l’anterior executiu d’Antoni Martí, formulada pel conseller general de Terceravia Josep Majoral i que ahir recollia el Butlletí del Consell General.
Així, es recorda que la legislatura passada el Govern, a més del cap, l’integraven onze ministres, deu secretaris d’Estat i el secretari general del Govern i que a més es comptava amb divuit persones com a relació especial i 33 directors de diferents departaments. En total 74 persones que suposaven una despesa mensual bruta de 355.568,15 euros.
En canvi, aquesta legislatura, a més del cap, el Govern està format per dotze ministres i dotze secretaris d’Estat, a més de la secretària general, el cap de Gabinet del cap de Govern i la cap de Protocol. Així mateix es compta amb nou persones com a relació especial i 34 directors de departament. És a dir, 71 persones el salari de les quals suposa una despesa bruta mensual de 349.093,58 euros.
Pel que fa als salaris, l’executiu recorda que l’anterior legislatura el cap de Govern percebia 6.801,77 euros mensuals bruts, la mateixa quantitat que rep avui Xavier Espot, 6.801,09 euros, i que el sou dels ministres era de 5.782,59 euros bruts al mes, uns quaranta euros menys del que perceben els ministres aquesta legislatura, 5.823,07 euros. En el cas dels secretaris d’Estat, els de l’anterior legislatura percebien entre 4.921,83 i 5.562,56 euros i els dotze actuals cobren tots 4.966,66 euros.
Precisament, en relació amb les secretaries d’Estat s’explica que  se n’han creat quatre de noves mentre que se n’han eliminat dues (Administració Pública i la de Relacions Institucionals), i s’especifica que la de Medi Ambient i Sostenibilitat “no pot considerar-se del tot com a nova”, ja que en la passada legislatura “les mateixes responsabilitats requeien en un director general, que tenia una remuneració gairebé equivalent”.
Quant a les noves es recorda que la secretaria d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures s’ha creat per millorar la coordinació entre el Govern i Andorra Telecom i per supervisar l’àmbit de les telecomunicacions en el marc de la negociació de l’acord d’associació amb la UE. Un “repte cabdal” que justifica la creació de la secretaria d’Estat d’Afers Europeus, mentre que la d’Igualtat i Participació Ciutadana respon a les reivindicacions del teixit associatiu del país.

Insistència en la manca de competències a la Portalada

En resposta a les preguntes amb relació a l’esllavissada del 10 d’agost a la CG-1 a l’alçada de la Borda Sabater del conseller general del PS Pere López, l’executiu insisteix en la seva manca de competències per actuar al terreny de la Portalada i recorda que, amb la legislació vigent, l’obligació de mantenir edificis i parcel·les en condicions és dels propietaris. En aquest sentit, i en el supòsit que aquests no actuïn, la competència correspon a les administracions comunals, insisteix l’executiu, que manté que la primera informació sobre l’estat de la parcel·la la va tenir el 15 de juliol.

executiu
destina
salaris
alts càrrecs
anuals
4
5 milions d'euros

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte