Diari digital d'Andorra Bondia
L’executiva de Liberals d’Andorra es va reunir ahir per validar l’acord assolit amb Demòcrates.
L’executiva de Liberals d’Andorra es va reunir ahir per validar l’acord assolit amb Demòcrates.

L’executiva de L’A avala un acord que li aporta quatre ministeris


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

L’executiva de Liberals d’Andorra va avalar ahir l’acord per garantir l’estabilitat de la legislatura assolit amb Demòcrates, un acord que li permetrà tenir fins a quatre ministeris en el futur executiu de coalició, en el qual hi haurà també amb tota probabilitat Ciutadans Compromesos, amb una cartera, mentre les set restants, fins a les 12 màximes permeses per la llei, seran per als taronja.
I és que després que divendres passat es tanqués l’acord programàtic, a partir dels punts coincidents dels programes electorals d’ambdues formacions, el candidat a cap de Govern de Demòcrates, Xavier Espot, i el president liberal, Jordi Gallardo, han ultimat aquest cap de setmana els darrers serrells del pacte i del funcionament del futur executiu. Un acord que Gallardo va exposar ahir a la tarda davant l’executiva de la formació per tal que l’avalés.
Així, i tot i que la configuració definitiva dels ministeris no està del tot tancada, Liberals assumiria les competències en Funció Pública, Afers Socials, Turisme i del departament de Presidència, que podria incloure també Economia, mentre que Demòcrates es quedaria amb Exteriors, Ordenament Territorial, Finances, Educació, Salut així com amb la gestió també Medi Ambient i els departaments de Cultura i Esports, que podrien incloure’s en algun altre ministeri. La cartera de Justícia i Interior seria en principi per a Ciutadans Compromesos (CC), segons les fonts consultades.
Precisament, i després de la trobada d’aquest dissabte per analitzar el programa de DA i L’A, CC té previst celebrar aquesta tarda una reunió per, si “tot apunta com ha d’anar”, validar el suport a la investidura del candidat demòcrata a cap de Govern. En aquest sentit, des de la formació massanenca es va assegurar que “es comparteixen el 90%” dels punts del programa i es va explicar que s’està en espera també de la validació que puguin fer les altres dues formacions del programa de CC que se’ls ha fet arribar i que inclou uns dos centenars de punts.
Així mateix, Ciutadans Compromesos es va mostrar també satisfet amb el document marc que acompanya l’acord programàtic assolit amb DA i L’A i on s’ha inclòs tres punts que la formació massanenca considera fonamentals, com són que “Andorra no tingui dèficit, que es facin els estudis d’impacte amb relació a la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea i que el país mantingui la seva sobirania fiscal i legislativa”.
Quan a la composició del futur executiu, i tot i admetre que CC “disposa de vàries persones que podrien ocupar algun càrrec”, des de Ciutadans Compromesos no es vol entrar a parlar de cap persona en concret fins que no s’hagi donat el vistiplau a la investidura de Xavier Espot com a cap de Govern, tot i que s’aposta per Josep Maria Rossell, que va ser el primer suplent de la candidatura als comicis i podria assumir la cartera de Justícia i Interior.
Sigui com sigui, i si no hi ha cap sorpresa de darrera hora, tot sembla indicar que Espot podrà ser investit cap de Govern en la primera votació de la sessió d’investidura, que arrencarà demà a dos quarts de deu del matí. Això no obstant, tot i haver tancat un acord que permetrà al futur executiu disposar d’una majoria parlamentària còmoda de 17 consellers, des de Demòcrates s’insisteix que se seguirà estenent la mà als parlamentaris de Terceravia i també als del Partit Socialdemòcrata per mirar d’assolir consensos més amplies en qüestions cabdals que ha d’afrontar el país, com són la continuació i culminació de les negociacions amb la Unió Europea per a l’establiment d’un acord d’associació o les mesures que s’han d’afrontar per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions, entre d’altres.

L'A
l'executiva
avala
acord
aporta
quatre
ministeris

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte