Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances, Eric Jover, durant la compareixença conjunta amb la cap de missió per Andorra de l'FMI.
El ministre de Finances, Eric Jover, durant la compareixença conjunta amb la cap de missió per Andorra de l'FMI.

L'FMI recomana incrementar les reserves internacionals fins a un 12% del PIB


Escrit per: 
Redacció/Foto: SFGA

Andorra hauria de comptar amb fins a un 12% del producte interior brut (PIB), és a dir 334 milions d'euros, en reserves a l'exterior per poder diposar d'una major resiliència en cas de futures crisis que puguin impactar novament sobre el turisme. 

Aquesta és si més no una de les conclusions del primer informe anual sobre Andorra fet pel Fons Monetari Internacional (FMI), que l'organisme ha fet públic avui, i que han presentat aquesta tarda el ministre de Finances, Eric Jover, i la cap de missió per Andorra de l'FMI, Srobona Mitra. Precisament, Mitra, que ha recordat que tots els països tenen reserves internacionals, ha incidit en el fet que el Principat no té accés ni al Banc Central Europeu ni a cap prestador de darrera instància, motiu pel qual l'organisme considera adient l'aplicació d'un principi de cautela que faciliti poder disposar d’una major liquidesa.

Per la seva part, Jover ha precisat que Andorra ja compta amb un 2% del PIB de reserves internacionals, uns 62 milions que corresponen bàsicament a les que hi ha al propi FMI, i, malgrat no voler donar detalls sobre com es farà, sí ha assegurat que es treballarà per mirar d'"incrementar-les de forma progressiva".

En l'informe, el Fons Monetari Internacional apunta també la necessitat de continuar donant suport a curt termini al teixit productiu així com d'una inversió pública més gran a mitjà termini, especialment en transport, infraestructures, educació, energies renovables així com en l'adaptació dels camps de neu al canvi climàtic, una recomanació de la qual Jover ha assegurat "prendre'n nota" si bé ha deixat clar que cal trobar un equilibri per "no accelerar l’endeutament de forma forassenyada".

Tal com ja es va apuntar en les conclusions preliminars fetes públiques l'abril passat, Jover ha destacat que l’FMI valora molt positivament la gestió de la crisi duta a terme al Principat. “L’informe indica que la resposta que hem tingut a la pandèmia, especialment pel que fa a la gestió sanitària, ha permès que les mesures que hem aplicat siguin menys restrictives que a les zones veïnes, pel que l’impacte econòmic també s’ha pogut mitigar”, ha explicat. En aquest sentit, Mitra ha apuntat que “tot i tenir una alt impacte de la pandèmia la taxa de letalitat és de les més baixes del món”.

Jover i Mitra també s’han referit a les mesures econòmiques implementades per part de l’executiu, que han ajudat a disminuir els efectes negatius de la pandèmia per a l'economia i les bones perspectives de recuperació per al país: “l’FMI ha valorat positivament la política fiscal desenvolupada els darrers anys, i consideren que el deute d’Andorra és sostenible fins i tot en escenaris d’estrès”, ha afegit Jover.

Precisament quant a la recuperació, el Fons Monetari Internacional preveu un repunt en el creixement del PIB real per a aquest any, en un context global de gran incertesa. Així estima que la recuperació serà del 5,8% durant el 2021, una previsió més optimista que les fetes pel propi executiu, i d'un 4,1 de cara a l'any vinent.

D'altra banda, en l'informe reconeix la importància de publicar estadístiques d'acord amb els estàndards internacionals. En aquest sentit s'apunta que s'estan fent grans avenços en el desenvolupament de dades més completes sobre l'economia d'Andorra i així millorar monitoratge la supervisió.

l'FMI
recomana
incrementar
reserves
internacionals
12% del PIB
PIB
FMI

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte