Diari digital d'Andorra Bondia
Els candidats taronja al final del congrés extraordinari per validar les candidatures.
Els candidats taronja al final del congrés extraordinari per validar les candidatures.

Liberals i SDP s’uneixen en una candidatura a Escaldes-Engordany


Escrit per: 
M.S./M.S.C. / FOTO: J.G.

Després que no fos possible assolir cap pacte amb Demòcrates (DA) a Escaldes Engordany, Liberals d’Andorra (L’A) ha impulsat finalment una llista amb Progressistes-SDP i independents en aquesta parròquia. La candidatura, que portarà per nom Unió per Escaldes-Engordany, estarà encapçalada per l’actual conseller de la minoria al Comú escaldenc, Higini Martínez-Illescas, i el número dos l’ocuparà Jordi Moreno. SDP tindrà el número tres i quatre amb Elisabet Zoppetti i Marc Gonzàlez. Completaran la llista Brigithe García, Carles Acosta, Noelia Dobarro, Yolanda Torcuato, Marta López, Aída Bernal, Àngels Capdevila i Benjamí Tutrice. Els suplents seran Josep Mas i Andreu Cachafeiro.  

El secretari d’organització de L’A, Guillem Forné, va lamentar que l’acord amb DA no hagi estat possible “per les voluntats de molt poques persones”, i va afegir que “veus que sonen massa, potser a dia d’avui no haurien de sonar i deixar pas a veus que realment el que volen és parlar amb la gent i arribar a acords”, amb referència a l’oposició d’Antoni Martí al pacte.
Forné també va explicar que, a més d’Ordino, Andorra la Vella, Encamp i la Massana, l’acord amb Demòcrates es podria estendre a Sant Julià de Lòria i Canillo. En la candidatura laurediana, L’A treballava ahir per formar llista amb Desperta Laurèdia i DA. En el cas de Canillo, va declarar que encara s’estava valorant si el projecte animava a incorporar-se a la llista demòcrata. Forné va apuntar que s’estava analitzant aquesta opció, ja que després d’anys amb una candidatura única, el fet d’incorporar-hi més sensibilitats pot ajudar a fer una parròquia “més plural”. El secretari d’organització de L’A va destacar que “per primer cop” a Andorra els diferents partits busquen consensos i punts en comú i va celebrar “la cultura del pacte” en què s’ha immers darrerament el país, que considera “molt positiva”. 
També es va referir al pacte assolit a les últimes eleccions generals amb el Partit Socialdemòcrata (PS) i va argumentar que unes eleccions generals són diferents d’unes comunals. Al mateix temps va assenyalar que el pacte al qual s’ha arribat amb el Govern “preval” perquè té “molta possibilitat de futur” i perquè s’està treballant molt bé al si de l’executiu. És per això que s’ha volgut plasmar l’acord de cara a les eleccions comunals, va concloure.

Llistes àmplies de DA
El cap de Govern i president de Demòcrates per Andorra (DA), Xavier Espot, va defensar ahir les “candidatures àmplies i sòlides” que la formació ha articulat de cara a les eleccions comunals del 15 de desembre vinent, unes candidatures que “volen encarar el millor projecte per a cada una de les parròquies i, sobretot, per Andorra”.
Així ho va afirmar en la seva intervenció en el congrés extraordinari de DA, que va servir per validar les llistes de cara als comicis en què els taronja concorren en solitari i amb independents a Escaldes-Engordany i a Canillo, amb un pacte amb Liberals d’Andorra i, depèn del cas, també amb d’altres formacions a Andorra la Vella, Encamp i Ordino, i amb Ciutadans Compromesos a la Massana. En el cas de Sant Julià, Demòcrates “no es presentarà, tot i que sí donarà suport a una candidatura de la plataforma que s’està estructurant al voltant de Desperta Laurèdia”, segons va explicar el secretari general de Demòcrates, Jaume Serra.
Serra, que va remarcar que “pactar és sempre més complicat que anar sols”, va assegurar que “s’ha vetllat per fer equips cohesionats” i va voler desvincular la situació de les diferents parròquies, especialment d’aquelles on no hi ha hagut finalment pacte amb Liberals d’Andorra, de l’acord de Govern tripartit i de les reticències que pugui haver generat en alguns sectors de la formació.
Així, el secretari general de Demòcrates va recordar que es va deixar la decisió a cada comitè local tenint en compte que “cada parròquia té les seves particularitats”, i es va mostrar convençut que “l’elector coneix perfectament el sistema electoral” que obliga a fer pactes abans, ja que “després ja no hi ha res a fer”. En aquesta línia, Serra va remarcar que “tothom intenta fer pactes que permetin això i alhora que siguin mínimament homogenis, sobretot des del punt de vista de governar, que la gent estigui mínimament cohesionada o se senti còmoda”.
D’altra banda, Espot va aprofitar per contraposar la formació taronja, que “no aspira a representar una part de la societat andorrana, sinó que vol ser digna de representar Andorra en el seu conjunt”, i el Partit Socialdemòcrata (PS), a qui va acusar de buscar la divisió.
En aquest sentit, el president demòcrata, que va lloar l’esperit de consens i la generositat dels taronja, així com la seva capacitat d’adaptar-se als canvis de la societat, va recordar que tot just fa sis mesos, en els comicis generals, el PS va estar “disposat a pactar amb tothom per aïllar-nos”, un “esperit que s’ha vist que no va millor perquè els que han quedat aïllats són ells”. I va tornar a contraposar aquesta actitud amb la capacitat de Demòcrates per “buscar consensos” i arribar, en funció de cada cas, a “fer pactes amb d’altres formacions, sumar independents o integrar-se en plataformes i projectes que encarnen la centralitat i la moderació”.
En espera de conèixer si la plataforma al voltant de Desperta Laurèdia acaba reeixint o no, el congrés extraordinari de Demòcrates va servir per validar les candidatures de la formació així com el nom dels militants que s’integren en la candidatura de Ciutadans Compromesos a la Massana. Com ja s’havia anunciat, Francesc Camp i Marc Casal lideraran el projecte demòcrata a Canillo, Laura Mas i Joan Miquel Rascagneres ho faran a Encamp i Josep Àngel Mortés i Eva Choy a Ordino. A Andorra la Vella, Conxita Marsol optarà a la reelecció amb David Astrié de segon, mentre que a Escaldes-Engordany Miquel Aleix i Núria Barquín formaran el tàndem que intentarà revalidar el Comú.

CC presenta la llista
Per la seva part, el bar de Les Fontetes va ser l’escenari triat per Ciutadans Compromesos per presentar públicament la seva candidatura, CC+DA+L’A, després de l’acord assolit amb Demòcrates i Liberals d’Andorra. Un projecte, com va definir el cònsol major massanenc, David Baró, “de continuïtat i de renovació” a la vegada que lideraran la cònsol menor, Olga Molné, i l’actual consellera Eva Sansa. La llista la completen Jordi Areny, Josep Maria Garrallà, Sergi Gueimonde, Mireia Ramos, Guillem Forné, Francisca Guerrero, Kevin Poulet, Marc Jové, Josep Maria Agell i Josep Fusté. Com a suplents, Ciutadans Compromesos compta amb Alexia Verdaguer i Albert Areny. Precisament, el secretari d’organització de Liberals d’Andorra va destacar que aquest és un “pacte inèdit”. Per Forné, el fet que tres partits (Ciutadans Compromesos, Demòcrates i Liberals d’Andorra) s’hagin posat d’acord per confeccionar una llista conjunta i redactar un programa, que serà de continuïtat de la gestió de CC al capdavant del Comú massanenc, és “un demostratiu que les coses estan canviant i som molt més capaços de poder parlar entre tots”. 

 

 

eleccions comunals
candidatures
DA
liberals
ciutadans compromesos
SDP

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte