Diari digital d'Andorra Bondia
Els candidats liberals Jaume Bonell i Josep Pubill, ahir a Engolasters.
Els candidats liberals Jaume Bonell i Josep Pubill, ahir a Engolasters.

Liberals promet més minicentrals per guanyar sobirania energètica


Escrit per: 
Victòria Gómez Pérez / Foto: Liberals

Coincidint amb el Dia mundial de l’aigua, Liberals es va desplaçar ahir fins al llac d’Engolasters per presentar les propostes en matèria de recursos hídrics. Tot i reconèixer que no és una font “il·limitada”, el número 5 de la candidatura nacional, Josep Pubill, va assegurar que actualment “tenim un excedent d’aigua” i que “tota la que consumim baixa pel riu Valira fins a arribar a Espanya, enviant més cabal ecològic del que marca la llei”, i per tant “regalant-la”. Així, Liberals proposa aprofitar “les sobres” mitjançant la creació de minicentrals hidroelèctriques a punts determinats del territori, com podria ser el tram entre el dipòsit del Madriu i Can Diumenge, a Escaldes-Engordany, on hi ha “una baixada molt pronunciada que ens permetria generar molta energia”, o a la cascada de Moles, a Canillo. “Potser només serviria per fer funcionar els semàfors de la parròquia, però serien uns diners que ens estalviaríem”, va afirmar Pubill tot destacant que el més important és que “no dependríem tant de l’estranger”. 

D’altra banda, la formació blava va fer una anàlisi general de la situació i va suggerir millorar els sistemes d’emmagatzematge amb la construcció de preses que facin créixer les capacitats dels llacs alhora que permetin el desenvolupament d’energies netes i la producció de quilowatts suficients perquè “no hàgim de comprar-ne als països veïns”. “Un dels grans reptes immediats que tenim és assegurar la independència elèctrica per la capacitat de producció pròpia”, va insistir Pubill. A més, les minicentrals no suposarien un impacte visual i paisatgístic “tan gran” com altres fonts d’energia renovable, com els molins de vent o les plaques solars.

Amb tot, cal tenir en compte que la gestió de l’aigua a Andorra és “una qüestió molt parroquial” i en la qual hi ha molts actors implicats: des dels comuns fins a concessionàries privades, passant per FEDA. Això, però, no hauria de complicar la construcció d’aquests equipaments perquè “és evident”, i “tots hi estem d’acord, que cal un pla nacional de l’aigua i que som conscients que és el bé més preuat que tenim”. En aquest sentit, Pubill va pronosticar que en un futur pròxim la principal necessitat del món serà l’aigua, “i cal avançar-se amb polítiques que n’evitin el malbaratament”.

Andorra
eleccions
liberals
recursos
energia
Aigua

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Si el recurs de l'aigua no és il·limitat penseu en altres alternatives potser, que no sabem encara la repercusió que tindran totes les construccions de luxe i urbanitzacions, torres etc que xuclaran de valent

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte