Diari digital d'Andorra Bondia
Liberals proposa que l’adaptació a la llei d’assegurances duri 10 anys
Liberals proposa que l’adaptació a la llei d’assegurances duri 10 anys

Liberals proposa que l’adaptació a la llei d’assegurances duri 10 anys


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El grup liberal ha presentat 38 esmenes a la llei que regula el sector de les assegurances. Com el text, moltes de les esmenes són de caràcter tècnic, però algunes són rellevants per la protecció que donen al sector andorrà. De fet, el conseller liberal Carles Naudi d’Areny-Plandolit, que va presentar ahir les esmenes, va manifestar que s’havien treballat amb les associacions afectades d’assegurances i també de delegacions. I en realitat recullen moltes de les demandes del sector i algunes fins i tot les fan més afavoridores. Així, destaca sobretot el termini de què al parer del grup liberal han de disposar les asseguradores del país per adaptar-se a la nova normativa amb estàndards europeus. Si el Govern plantejava l’entrada en vigor l’1 de gener del 2018, el grup parlamentari liberal proposa que tinguin un període d’adaptació de deu anys. Es tracta d’un termini que dobla fins i tot el que els mateixos representants de les associacions implicades havien reclamat públicament, que era d’entre tres i cinc anys. 

Eliminar la reciprocitat
Una altra mesura que protegeix el sector és la proposta que fan d’eliminar l’article de la llei que exposa el principi de reciprocitat. Segons l’esmena liberal número 18, “no es pot incorporar una estructura jurídica pròpia o pensada per als estats membres de la Unió Europea, perquè en la seva aplicació pràctica les companyies andorranes d’assegurances estarien en clar desavantatge i senzillament la majoria no podria complir”. En cas de mantenir aquesta reciprocitat, els Liberals reclamen establir una proporcionalitat en l’aplicació. “En cap cas pots demanar que una companyia andorrana  pugui fer eventualment alguna assegurança fora de les fronteres i que, per principi de reciprocitat, això sigui el des­embarcament de Normandia, perquè arrasaries el sector”, va explicar Naudi. En aquest sentit, el conseller liberal va dir que la llei proposa una gestió i una estructura separada per cada sector que asseguren. Segons el conseller liberal, aquesta proposta “no respon a la realitat andorrana, ja que sí que es té una gestió comptable separada però no una estructura pròpia, l’obligació de la qual perjudicaria el sector”. 
Els liberals també protegeixen les companyies andorranes ja establertes al país demanant que “tot allò que es pugui assegurar a Andorra s’asseguri en les empreses andorranes”;  per tant, només es podrà assegurar a les companyies de fora allò que la companyia andorrana no pugui assegurar, per diferents motius, va explicar Naudi.
Altres esmenes fan referència a l’autoritat supervisora d’activitats asseguradores per “millorar les tasques de control” en termes més tècnics, va expressar Naudi, i d’altres es refereixen a l’activitat d’autoritzacions. En aquest sentit consideren que les entitats reasseguradores domiciliades fora del Principat que únicament tenen com a activitat l’acceptació de la reassegurança de les entitats que sí que estan a Andorra, poden dur-la sense autorització administrativa prèvia. 
Pel que fa a les asseguradores del ram dels vehicles, el grup parlamentari liberal vol que també aportin al fons de garantia de les companyies assegu­radores.
Els Liberals critiquen que el text d’aquesta llei s’hagi fet a “correcuita” i  “des d’un despatx d’advocats de Barcelona”, va remarcar Naudi. Segons els Liberals, el text s’ha basat en textos de regulacions de regions veïnes i amb conceptes i termes més de l’Estat veí que del territori andorrà, la qual cosa també han esmenat eliminant deu definicions que no es corresponen amb la realitat del Principat. 

Critiquen que el Govern vulgui fer entrar en vigor la llei del règim fiscal abans del procediment legal 

El principal grup de l’oposició critica la pressa que té el Govern per voler fer que entri en vigor la llei de reorganització fiscal saltant-se el procediment normatiu. Asseguren que el text proposa que la llei entri en vigor després de la publicació en el Butlletí del Consell General. El president suplent del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va ser clar ahir i va dir que si l’executiu vol escurçar els terminis havien d’haver entrat el text per la tramitació d’urgència, però si no s’ha fet ha de respectar els períodes i els passos que cal per a totes les lleis. De fet, el mateix Carles Naudi va dir que els va sorprendre veure en la redacció de la llei que entraria en vigor un cop es publiqués en el Butlletí del Consell General. En l’esmena 11, en concret, manifesten que “les modificacions legislatives no haurien de poder entrar en vigor amb anterioritat a la publicació en el BOPA de la llei aprovada pel Consell General”.  
Gallardo va criticar que amb aquesta norma “aprofiten el tràfic legislatiu per tocar altres lleis”, fent referència a modificacions que es proposen per a la llei de l’impost de societats. En aquest sentit proposen l’anul·lació de diversos articles, com el que fa referència a la tributació d’amortitzacions que es generen per alguns tipus de fusions de negocis anteriors al 2011. “Nosaltres no compartim que hagin de tributar sis anys després, perquè les operacions fiscals el 2011 es van fer en les condicions del moment”, va explicar Gallardo. Les esmenes 9 i 10 es refereixen a modificacions que el text vol fer, al seu parer, a l’impost de societats. Per això proposen suprimir els apartats 8 i 10 de la disposició final primera de la llei, perquè entre altres coses comenten que no té encaix en un ordenament com l’andorrà, que té la voluntat de convertir-se en plataforma d’inversors estrangers, i també perquè consideren que l’administració andorrana no té capacitat per aplicar una norma que exigeix conèixer la tributació en seu del preceptor. Critiquen que en l’articulat es vincula l’exempció a la signatura de CDI sense tenir en compte que Andorra té molt pocs convenis per evitar la doble imposició signats. Finalment, els liberals han remarcat que per simplificar la comprensió del text s’han de separar les peculiaritats andorranes en una disposició final.

Jordi Gallardo
Carles Naudi d'Areny-Plandolit
assegurances
esmenes
liberal

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte