Diari digital d'Andorra Bondia
El pla de la Caubella on s'ubicarà l'heliport.
El pla de la Caubella on s'ubicarà l'heliport.

Licitat l’Heliport Nacional que es donarà en concessió durant 30 anys


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

El Govern va acordar ahir treure a licitació el concurs pel disseny, construcció i explotació de l’heliport nacional, que s’ubicarà en els terrenys cedits pel Comú de la Massana a la Caubella, infraestructura que es donarà en concessió durant 30 anys, segons va detallar el ministre de Presidència, Economia i Empresa, que va remarcar la importància d’aquest projecte de cara a “ajudar a desenclavar el país, potenciar el turisme i oferir una alternativa viable al transport terrestre”. Jordi Gallardo, que va deixar clar que la “titularitat serà del Govern”, va explicar que s’ha optat per un concurs internacional per mirar d’assegurar una “major concurrència”, motiu pel qual es preveu també un pla de difusió de la licitació per donar-la a conèixer a més de 30 empreses, entre gestors aeroportuaris, desenvolupadors de tecnologies eVTOL, operadores d’helicòpters i portals de difusió de concursos públics.

Quant al plec de bases, es demana que la infraestructura sigui certificable d’acord amb  la normativa de l’Organització de l’Aviació Civil Internacional (OACI), que garanteixi l’espai necessari per a les naus de l’Estat que hi han de ser reubicades, que permeti operacions d’helicòpters tant monomotors com bimotors, fet que segons el ministre faria que fossin “molt pocs” els helicòpters que no hi poguessin operar, així com que tingui les instal·lacions necessàries per actuar com a punt fronterer per via aèria. També es demana que la infraestructura estigui dimensionada per acollir vols amb drons (eVTOL-ready), que “cada cop estan agafant més força i si s’acabés tenint la certificació, s’haurien de poder dur a terme”, tal com va apuntar Gallardo.

Respecte a la gestió de l’heliport, el ministre va explicar que l’adjudicatària haurà de garantir-ne l’operativitat, disposar de sistemes de seguiment de la qualitat i seguretat i coordinar l’espai aeri no controlat en cas d’existir diferents infraestructures domèstiques. I és que, tal com ja s’havia avançat, es vol que qualsevol entrada al país es faci a través d’aquesta instal·lació. Pel que fa a la valoració, i al marge dels aspectes aeronàutics i constructius, es valorarà els serveis d’helicòpter que es vulguin oferir i també aspectes mediambientals. Les ofertes es podran presentar fins al 18 de febrer.

licitat
heliport nacional
donarà
concessió
durant
30 anys

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte