Diari digital d'Andorra Bondia
El titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en la compareixença d’ahir posterior al consell de ministres.
El titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en la compareixença d’ahir posterior al consell de ministres.

L’impacte de la Covid-19 dispara els aturats a Ocupació fins als 1.761


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

L’executiu preveia un “augment important” i finalment així ha estat. L’impacte econòmic per la crisi de la pandèmia de la Covid-19 va disparar el mes passat el nombre d’aturats inscrits al Servei d’Ocupació a la recerca d’un lloc de treball fins als 1.761, una xifra que suposa “un nou rècord històric” i una quantitat “mai vista”, segons va admetre el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que va recordar que ja a l’abril es va assolir un rècord amb els 1.251 aturats que hi havia inscrits.

Així, segons les dades avançades pel ministre i que avui farà públiques el departament d’Estadística, el nombre d’aturats inscrits a Ocupació va augmentar al maig un 40,8% amb relació al mes anterior, a la vegada que els 396 llocs oferts suposen una davallada del 53,6%. I és que el mes passat fins a 664 persones es van inscriure al servei, 582 a la recerca de feina i 82 per mirar de millorar la seva situació laboral.

Pel que fa a la prestació per desocupació involuntària, Gallardo va detallar que la perceben fins a 421 persones, 38 en el marc del programa d’Ocupació i 383 que s’han acollit a l’ajut previst en els paquets de mesures urgents per fer front a les conseqüències socials i econòmiques de la crisi de la Covid-19. El ministre va explicar que s’han rebut fins a 836 sol·licituds de la prestació i que al marge de les 383 concedides n’hi ha 173 que s’estan analitzant i 280 que s’han denegat en no complir amb els requisits fixats.

Quant al perfil de les persones que es van inscriure el mes passat al Servei d’Ocupació, el ministre va detallar que s’ha notat un increment dels ciutadans d’altres nacionalitats, és a dir, els que no són andorrans, espanyols, francesos ni portuguesos, a la vegada que també han pujat els demandants de feina d’entre 26 i 39 anys, en detriment de les persones majors de 40 anys. Pel que fa al temps de residència, s’ha constat un augment dels demandants en recerca de feina que fa menys de cinc anys que resideixen al país en detriment, especialment, dels que porten més de deu anys, mentre que per àmbits professionals els més afectats serien els del sector servei i els tècnics professionals, com per exemple electricistes.

El ministre, que va fer evident “la preocupació” de l’executiu per l’elevada xifra de persones en atur, va assegurar que el fet que moltes empreses tinguin part de les plantilles en situació de suspensió temporal del contracte de treball o en reducció de la jornada laboral fa que “el mercat no pugui absorbir” el volum de gent que es troba en recerca de feina i que s’ha dirigit a Ocupació.
Per això, i amb la voluntat de pal·liar aquesta situació, Gallardo va avançar que s’està treballant de manera transversal amb el ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut per tal de posar en marxa un “programa especial de millora de l’ocupabilitat”, una iniciativa que “sortirà una mica del que és habitual” dels programes de treball, tant del sector públic com privat que ja s’impulsen des d’Ocupació.

En aquesta línia, el ministre va avançar que la setmana vinent s’aprovarà el programa de millora de l’ocupabilitat mitjançant el sector públic i que posteriorment s’hi sumarà el pla per al sector privat, que també s’està elaborant en paral·lel, uns programes que comptaran amb una partida pressupostària d’un milió d’euros, tot i que “serà ampliable”.

D’altra banda, i aprofitant la compareixença, el titular de Presidència, Economia i Empresa va fer un balanç també de la situació de les suspensions temporals del contracte de treball (STCT) i de la reducció de la jornada laboral (RJL) ja que al maig es van incrementar notablement amb relació a les 3.776 presentades a l’abril.

Així, fins a mitjans de juny, l’executiu ha rebut 12.213 sol·licituds, 7.911 corresponent a una STCT, de les quals n’ha decretat favorables el 99,6%, i 4.302 a una RJL, de les quals gairebé s’ha acceptat la totalitat (99,9%). D’aquesta manera, a dia d’avui hi ha fins a 12.178 treballadors que es troben afectats o per una suspensió del contracte de treball o per una reducció de la jornada laboral.

La majoria de les sol·licituds, 5.766, han afectat treballadors de serveis de restauració, mentre que els altres sectors més tocats són el dels tècnics i professionals de suport (1.578 sol·licituds) i treballadors no qualificats (1.552).

Quant al pagament de les STCT i les RJL, el ministre va explicar que fins ara el Govern ha aportat 9,6 milions d’euros i que si es mantenen les previsions a final d’any n’haurà pagat 42,5, mentre que les empreses han fet front fins ara a 3,2 milions i els treballadors han perdut 1,6 milions.

Pel que fa als treballadors que no havien rebut la part corresponen al Govern pels deutes de les empreses o per problemes amb la documentació, Gallardo va explicar que a hores d’ara només falta fer el pagament a 262 assalariats de 43 empreses, que es farà un cop aquestes hagin validat la informació.

 

Dues altes en una jornada sense casos nous de Covid

Dues noves altes en les últimes 24 hores van deixar ahir els casos actius de coronavirus al país en 11 persones en una jornada on no es va detectar cap nou infectat, segons les dades facilitades pel ministre portaveu, Eric Jover, que va voler traslladar en nom del Govern el condol als familiars del padrí de 95 anys mort dimarts a l’hospital.

D’aquesta manera, els casos totals de coronavirus diagnosticats es mantenen en 854, dels quals en queden actius 11, en comptabilitzar-se 791 persones ja curades i les 52 defuncions. Entre els casos actius hi ha dos professionals sanitaris.

Pel que fa al centre hospitalari continuen ingressades 7 persones amb coronavirus, cap d’elles però a la unitat de cures intensives.

L’impacte
Covid-19
dispara
aturats
ocupació
fins als
1.761

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte