Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del seminari de l'OSCE-PA.
Un moment del seminari de l'OSCE-PA.

L’impacte de la Covid-19 i la crisi sanitària sobre les qüestions de gènere, eixos del seminari en línia de l'OSCE-PA


Escrit per: 
Redacció

L'impacte de la Covid-19 i la crisi sanitària sobre les qüestions de gènere han centrat el cinquè seminari en línia organitzat per l'Assemblea Parlamentària de l'Organització per la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE-PA), que ha comptat amb la participació del parlamentari socialdemòcrata Roger Padreny com a representant del Consell General.

L’emergència sanitària global provocada per la pandèmia COVID-19 i les mesures que els Estats han hagut d’implementar per contenir la seva propagació han suposat, alhora, un important repte a nivell social i econòmic. Així la pandèmia COVID-19 ha servit per reafirmar el paper vital i significatiu de les dones dins les nostres societats, això ha servit, entre d’altres, per ampliar les desigualtats existents entre dones i homes.

D’altra banda, el COVID-19 ha afectat de manera diferent a homes i dones. També és una realitat que el confinament produït per la COVID-19 ha suposat un risc addicional per a la salut física i mental de la dona. Igualment han estat majoritàriament les dones que han hagut de suportar una càrrega desproporcionada del treball no remunerat a la llar a més de la seva feina remunerada. El debat també ha posat el focus en determinats grups de dones i nenes amb discapacitats, dones grans que viuen soles o aquelles que viuen dins la pobresa extrema les quals suposen un risc particular dins d’aquesta pandèmia.

En aquesta línia, Padreny ha començat la seva intervenció exposant que durant els cinc primers mesos de l’any, els casos de violència de gènere a Andorra s’han incrementat en un 60% en relació a l’any passat. En aquest sentit ha apel·lat als Estats, entre ells Andorra, a fer un pacte d’Estat contra la violència de gènere que compti amb la unitat de totes les forces amb representació parlamentària. Mentre això no passa, ha demanat més ajudes socioeconòmiques i més suport institucional per part de totes les administracions,  polítiques públiques que incloguin perspectiva de gènere,  campanyes de conscienciació on el focus del problema sigui el maltractador i no la persona maltractada i educar en la igualtat i la coresponsabilitat. 

El debat ha estat moderat per la representat especial per a qüestions de gènere de l’OSCE-PA, Hedy Fry (Canadà) la qual presentat l’informe sobre qüestions de gènere corresponent a l’any 2020. Com experts hi ha intervingut Ingibjörg SólrúnGísladóttir, director de l’oficina de l’OSCE per a les institucions democràtiques i els drets humans i Françoise Girard, president de l’organisme International Women’s Health Coalition. 

L’impacte
Covid-19
crisi sanitària
qüestions
gènere
eixos
seminari
l'OSCE-PA
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic