Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença del titular de Salut davant la comissió de Sanitat.
Un moment de la compareixença del titular de Salut davant la comissió de Sanitat.

L’impacte de la pandèmia per a Salut i el SAAS s’acosta als 19 milions


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.F.

L’impacte econòmic de la pandèmia de la Covid-19 per al ministeri de Salut i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ja s’acosta als 19 milions d’euros, segons va detallar ahir el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença davant la Comissió legislativa de Sanitat.

El ministre, que va estar acompanyat en aquesta ocasió per la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, i pel director econòmic i de recursos general del SAAS, Luis Buendía, va detallar que en el cas concret de Salut, la despesa lligada a la Covid-19 ha estat fins ara de 4,6 milions d’euros, més de tres milions i mig dels quals corresponents a les proves diagnòstiques (PCR, TMA, test serològics). De la resta, destaquen els 358.000 euros destinats a l’adquisició de respiradors, els 229.342 que s’han avançat en concepte de reserva per a les futures vacunes, els 157.399 que s’han pagat pel transport de diferent material al Principat i els 95.000 invertits en la compra de medicaments, entre d’altres.

Pel que fa al SAAS, Buendía va explicar que 5,3 dels 14 milions corresponen a diners que s’han deixat d’ingressar per la prestació de serveis (2,7 per part de la CASS i 2,6 per part de privats) i que 5 més s’han destinat a la compra de PCRs o TMAs. 

Així mateix, el SAAS ha hagut de fer front a una inversió extraordinària d’1,4 milions d’euros, que han servit per a les millores portades a terme a la unitat de cures intensives (600.000 euros), Urgències (500.000) i al laboratori i plantes hospitalàries (300.000) i ha hagut d’incrementar les despeses de personal en 800.000 euros degut a les noves contractacions i al pagament de les hores extraordinàries. També s’ha fet una despesa de mig milió d’euros en la compra d’equips de protecció (EPI), la mateixa quantitat que s’ha precisat per a l’adquisició de diferents productes farmacèutics.

D’altra banda, i responent ja a preguntes dels consellers generals, el ministre va avançar que hi ha dos estudis, amb les conclusions pendents encara de validar, que apuntarien que, en el cas de la gent gran que ha passat la malaltia, el 80% conservarien encara anticossos i tindrien per tant immunitat, un percentatge que, en el cas de les persones més joves, disminueix per sota del 50%.

Interpel·lat novament sobre els tests d’antígens, Martínez Benazet, que va considerar “prematur encara” pronunciar-se sobre la situació que hi podria haver per Nadal, va recordar que serà la Creu Roja qui s’encarregarà de fer els tests a les escoles, les empreses de salut laborals les que els faran als treballadors que estan de cara al públic i que els serveis mèdics de les estacions faran els cribratges als treballadors dels camps de neu. Amb relació a aquests cribratges, el ministre va explicar que ahir mateix es va tancar un acord amb Grandvalira perquè els serveis de l’estació es facin càrrec del cribratge a les escoles del Pas de la Casa.

Dos nous ingressats i 37 positius més

Les darreres 24 hores s’han detectat 37 casos més de coronavirus i dues persones més han estat ingressades a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell afectades pel virus, segons la darrera actualització facilitada pel ministeri de Salut. Amb aquestes dades, el total de casos de Covid-19 des de l’inici de la pandèmia és de  5.951, dels quals 5.093 corresponen a la segona onada. D’aquests, hi ha 910 casos actius, 98 menys que dilluns, després que les darreres hores s’hagin donat d’alta fins a 135 persones. Així, són 4.965 persones les que ja han superat la malaltia. Pel que fa a l’hospital, hi ha 17 persones ingressades, 9 de les quals a planta i 8 a la unitat de cures intensives, sis de les quals amb ventilació mecànica.
Quant a la població escolar, hi ha 37 aules sota vigilància activa i 43 en vigilància passiva.

L’impacte
pandèmia
Salut
SAAS
s’acosta
19 milions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte