Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre d’Interior, Josep Maria Rossell, va presentar ahir els canvis legislatius.
El ministre d’Interior, Josep Maria Rossell, va presentar ahir els canvis legislatius.

L’incompliment del confinament se sancionarà amb una multa de 500 €


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

Saltar-se el confinament imposat per les autoritats sanitàries, ja sigui per ser positiu de Covid-19 o haver estat en contacte amb un malalt, serà sancionat amb una multa de 500 euros. Així ho preveu el projecte de llei de modificació de la Llei qualificada de seguretat pública i de la Llei general de sanitat, aprovat avui per l’Executiu i que, com ha avançat el ministre de Justícia i Interior, es tramitarà per la via d’urgència per aprovar-lo el mes vinent.

Josep Maria Rossell, que ha comparegut al costat del titular de Salut, Joan Martínez Benazet, ha destacat que amb aquesta modificació legislativa, que “preserva els drets i les obligacions de la ciutadania”, es “reforça la base jurídica dels mecanismes de control que es puguin decretar davant d’una situació excepcional com la de l’actual crisi sanitària”.

A la vegada, ha continuat Rossell, el text permetrà agilitzar el procés sancionador, ja que les sancions lleus es tramitaran seguint el procediment previst en la Llei qualificada de seguretat ciutadana, fet que el farà “més efectiu i més àgil”.

Així, es consideren sancions lleus no usar els equipaments de protecció ordenats per les autoritats sanitàries, com ara les mascaretes, o participar en activitats que hagin estat prohibides, comportaments que se sancionaran amb 200 euros de multa, segons ha precisat Martínez Benazet.

L’incompliment de les mesures en espais d’ús públic es multarà amb 500 euros, igual que no complir amb el confinament, mentre que altres infraccions no greus podran ser sancionades amb fins a 1.000 euros. Les infraccions greus, com per exemple l’incompliment de les restriccions de mobilitat i conductes que posin en risc altres persones, se sancionaran amb multes de 1.001 a 20.000 euros i les molt greus, per aspectes de reiteració, dels 20.000 als 100.000 euros.

En l’àmbit de la Llei general de sanitat, el text preveu que es pugui habilitar personal no adscrit a Salut per portar a terme inspeccions i constatar infraccions, es preveu que el Govern demani la col·laboració dels comuns perquè els agents de circulació puguin també fer inspeccions i constatar infraccions, es concreten les mesures preventives, es preveu la possibilitat d’immobilitzar productes o tancar espais així com que privats puguin fer proves diagnòstiques a clients i usuaris.

Quant a la Llei de seguretat pública, amb la modificació s’inclou la protecció de la salut pública com un element a valorar davant manifestacions previstes, es dona la potestat a les autoritats sanitàries per decidir quins esdeveniments s’han de comunicar prèviament a la policia i es permet la restricció de persones que es poden reunir en espais i locals, públics i privats. No obstant això, s’estableix un període no superior a un mes per les mesures, prorrogables fins als tres mesos després dels quals caldrà l’autorització del Consell General per continuar prorrogant.

Rebaixa de la tarifa elèctrica als negocis amb ERTOs
El Govern ha acordat avui una reducció del 50% de la tarifa elèctrica, tant pel que fa a la potència com al consum,  per a aquelles empreses que tinguin treballadors afectats per una suspensió temporal del contracte de treball (STCT) o per una reducció de la jornada laboral (RJL), segons ha anunciat el ministre portaveu.

Eric Jover, que ha avançat que les empreses i negocis que no hagin sol·licitat cap STCT o RDL però que reuneixin les condicions per a poder-ho fer també podran acollir-se a aquesta reducció, ha explicat que la rebaixa s’aplicarà directament per a les empreses que ja tenen autorització per les STCT i les RJL. Així mateix, es podrà sol·licitar en el mateix moment de fer una demanda per una STCT o una RJL. El ministre ha avançat que Andorra Telecom podria adoptar avui una mesura similar.

L’incompliment del confinament se sancionarà amb una multa de 500 €
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic