Diari digital d'Andorra Bondia
Vestit i calçat han experimentat un increment.
Vestit i calçat han experimentat un increment.

L’índex de preus al consum del 2019 se situa en l’1%


Escrit per: 
Redacció/Foto: Agències

Tal com ja apuntava el càlcul de l’índex de preus al consum (IPC) avançat del mes de desembre, la inflació del 2019, que l’executiu estimava en el 0,8%, es va situar finalment en l’1%. Així ho va explicar ahir el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, que va destacar que, a proposta del titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, el consell de ministres va donar llum verda al decret que determina l’IPC del 2019.
Jover va destacar que un dels impactes més directes d’aquest índex es veurà amb l’aplicació de la Llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments d’habitatge i per millorar el poder adquisitiu ja que comportarà que tots els treballadors que percebin un salari inferior a 24.000 euros vegin incrementat el seu sou en un 1%.
El ministre va destacar que la inflació al Principat, com és habitual, s’ha situat entre els índex registrats als països veïns ja que ha Espanya l’IPC del 2019 ha estat del 0,8% mentre que a França ha pujat fins a l’1,5%. Quant a la UE, l’índex de preus harmonitzat avançat situava la inflació en l’1,3%. 
Jover va destacar que l’increment respecte a la xifra estimada es deu principalment al comportament alcista dels darrers mesos de l’any dels grups de transport i de vestit i calçat.

Nova quota de 100 permisos de treball sense residència

A proposta del titular de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, l’executiu va aprovar ahir el reglament de la quota general de les autoritzacions d’immigració de treball sense residència, que preveu un total de 100 permisos nous, segons va explicar el ministre portaveu. Eric Jover va explicar que aquest nou reglament dona continuïtat al que ja es va aprovar el 2013, també de 100 autoritzacions de treball sense residència, una modalitat de permís creat per tal de donar cobertura legal a les empreses andorranes que contracten personal que treballa efectivament i resideix en permanència a l’estranger. D’aquell primer centenar d’autoritzacions se’n han atorgat ja 98, és a dir, està pràcticament esgotat, motiu pel qual s’ha procedit a fixar una nova quota.
El reglament aprovat manté les mateixes condicions de concessió dels permisos de la norma aprovada el 2013. En concret, es determina que les autoritzacions s’han de concedir seguint un ordre de prioritat cronològica, tenint en compte la data d’entrada de les sol·licituds. No obstant això, es concedeix prioritat, en primer lloc, als nacionals dels Estats que hagin signat i ratificat un conveni amb Andorra seguidament, als nacionals dels Estats membres de la Unió Europea i de l’Espai Econòmic Europeu; i, finalment, als nacionals d’altres Estats.

Calendari festiu de les instal·lacions esportives

El consell de ministres va acordar ahir el calendari de tancament de les instal·lacions esportives (Poliesportiu d’Andorra, Pavelló Joan Alay, Estadi Nacional i Centre de Tecnificació d’Ordino) per aquest 2020. Concretament seran els dies 14 de març, 8 de setembre, 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener ja del 2021. A més, els dies 24 i 31 de desembre i 5 de gener hi haurà horari intensiu. Els clubs i entitast que vulguin utilitzar les instal·lacions alguns d’aquests dies hauran d’assumir el cost de l’obertura.

L’índex de preus al consum del 2019 se situa en l’1%

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte