Diari digital d'Andorra Bondia

Línia de comunicació permanent amb San Marino per acostar-se a la UE


Escrit per: 
Redacció


El cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha acordat amb les autoritats de San Marino, durant la visita oficial que ha fet a aquest petit Estat europeu, establir una línia permanent de comunicació sobre l’acostament a la Unió Europea. D’aquesta manera, tots dos països es comprometen a informar-se mútuament de les converses que puguin mantenir amb els seus estats veïns i també amb la UE.

Durant la visita oficial, Bartumeu va ser rebut al matí per la secretària d’Estat d’Afers Estrangers i Política de San Marino, Antonella Mularoni. La trobada, que va tenir lloc al palau Begni, es va centrar en l’intercanvi de les posicions sobre la política d’acostament dels dos països a Europa. D’aquesta manera, Bartumeu i Mularoni van manifestar també la repercussió positiva que va tenir per als dos petits estats el fet de sortir de la llista grisa de l’OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic).
Bartumeu va valorar positivament les relacions que Andorra manté amb San Marino. Així, cal recordar el fet que Andorra va signar amb aquest país, el setembre del 2009, un dels primers convenis d’intercanvi d’informació fiscal, tal com van recordar ahir mateix des del mateix Govern.
I és precisament en aquest marc de bones relacions que els dos estats van acordar mantenir aquesta comunicació directa sobre els contactes que tinguin tant amb els països veïns com amb la Unió Europea.
Després d’aquesta reunió bilateral, Bartumeu va ser rebut en audiència pels dos capitani reggenti (caps d’Estat) de San Marino al Palau Públic. En el discurs que el cap de Govern va pronunciar davant les autoritats, va recordar, en la línia del contingut de la conversa amb Mularoni, que l’executiu treballa per reforçar i estrènyer l’encaix amb la Unió Europea mitjançant una nova associació basada en el marc que estableix l’article 8 del Tractat de Lisboa i la declaració que el complementa. En aquest sentit, va reiterar que “Europa no és el problema, sinó la via per resoldre molts dels problemes del Principat”.
Així mateix, el cap de Govern es va referir a les bones relacions que Andorra manté amb la República de San Marino, i va ressaltar que “seran molt positives per intercanviar experiències i definir la millor via d’acostament a la Unió Europea”. Bartumeu va fer referència també als “moments difícils” que viuen tots dos països en un escenari marcat per la necessitat d’adaptar el model econòmic i per la lluita contra els paradisos fiscals.
Un cop acabada aquesta visita oficial, és previst que en els mesos vinents una delegació d’autoritats de San Marino visiti Andorra i retorni, d’aquesta manera, la visita oficial feta per Bartumeu.

Sarkozy rep les credencials d’ambaixadors  a l’Elisi
El copríncep francès, Nicolas Sarkozy, va rebre ahir al palau de l’Elisi, a París, les cartes credencials de 42 ambaixadors acreditats al Principat. En l’acte també hi van ser presents el representant personal del copríncep, Christian Frémont, i el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot. Els ambaixadors que van presentar les seves credencials ho van fer en representació de diferents països d’arreu del món, com ara Portugal, França, Suïssa, Bulgària, Mèxic, Pakistan, Sèrbia, Índia, Tailàndia, Polònia, Corea del Sud, Brasil, Hongria, Vietnam, Bèlgica, Mònaco, Veneçuela, Luxemburg, Líban i Xina.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte