Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, en una de les seves intervencions aquesta tarda al Consell General.
El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, en una de les seves intervencions aquesta tarda al Consell General.

L’Institut de l’habitatge, “peça cabdal” per uns, un “monstre” per altres


Escrit per: 
M.S. / Foto: Demòcrates

Amb el suport únicament dels grups de la majoria parlamentària i de la consellera general no adscrita, Carine Montaner, el Consell General ha aprovat la Llei de creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge (INH), un organisme que mentre que pel Govern, Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos constitueix una “peça cabdal” per desenvolupar polítiques d’habitatge, per l’oposició socialdemòcrata i Terceravia “no només no resoldrà el problema, sinó que l’agreujarà”. 

Des de l’executiu, el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, ha defensat la necessitat de disposar d’un “organisme tècnic sobre habitatge de manera permanent”, que pugui fer propostes i assessorar el Govern en aquesta matèria, promoure l’habitatge d’ús social i de preu assequible, pal·liar la manca actual de dades estadístiques, tenir un fitxer de dades anonimitzades dels contractes de lloguer, fet que “permetrà disposar d’informació fidedigna per poder aplicar polítiques d’habitatge”, i comptar amb el fons publicoprivat d’habitatge per poder impulsar iniciatives d’habitatge social i de preu assequible.

Per la seva part, el president suplent del grup de Terceravia, Joan Carles Camp, ha lamentat que “l’Institut Nacional de l’Habitatge és una macropromotora d’habitatges i altres béns immobles, amb el Govern al darrere”, i va assegurar que l’aposta i les mesures previstes fins ara per l’executiu “no són les adequades per estimular la inversió en habitatge del sector privat”.

Camp, que ha titllat l’INH de “monstre en majúscules”, ha assegurat que “existeixen altres fórmules d’estimular l’habitatge amb un cost mínim per a l’Estat”, i ha defensat que “per efectuar un diagnòstic sobre la situació de l’habitatge a Andorra cal analitzar dades, la legislació vigent, les necessitats que hi ha i projectar un full de ruta a seguir”.

Des del grup parlamentari socialdemòcrata, el conseller general Carles Sánchez, que s'ha mostrat “decebut” de com ha quedat finalment la llei i ha criticat que “la manera de fer del Govern i dels grups que li donen suport reforça l’alça de preus”, s'ha mostrat convençut que malgrat que amb la llei de creació de l’INH “es tanca un cicle” serà un tema del qual “no es deixarà de parlar”, ja que “es fia tot a una llei que acabarà sent un bluf”.

En aquesta línia, Sánchez ha criticat que s’ha obviat de la llei el registre de contractes de lloguer i l’índex de preus de referència, dos dels aspectes precisament que “donarien sentit” a l’INH i el “podrien fer útil”. A més a més, el parlamentari socialdemòcrata, que ha recordat que l’índex de preus “era al programa electoral de DA”, ha assegurat que l’únic que fan amb aquesta llei i amb la creació del fons publicoprivat és “diversificar el mercat immobiliari afegint-hi l’habitatge social i de preu assequible”.

El discurs de Sánchez no ha agradat gens a la majoria, que li ha retret que s’estava oposant a les mateixes polítiques que tiren endavant per exemple l’Ajuntament de Barcelona o el govern espanyol, amb socialistes i Podem. En aquesta línia, el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, ha anat una mica més enllà preguntant a Sánchez si “tenia forats d’arnes a l’americana” i apuntant que “potser s’han deixat algun comú pel camí amb les idees que té”. Més enllà de l’estirabot, Enseñat ha defensat l’INH assegurant que esdevindrà un “instrument sòlid i efectiu”, que aportarà “solucions reals per resoldre un dels problemes que més preocupen els nostres conciutadans”.

Des de Liberals d’Andorra, Ferran Costa ha defensat el valor de l’INH com a “eina estructural que ja s’utilitza a molts països amb l’aval de les Nacions Unides”, un organisme, a més, que posa en relleu el bon funcionament de les iniciatives publicoprivades en matèria d’habitatge”. 

També des de la majoria, el president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, ha incidit que amb aquesta llei s’intenta “aportar solucions als problemes reals de les persones”. A més, Naudi ha remarcat també la importància de les dades estadístiques que pugui aportar l’INH, unes dades que són determinants per “prendre mesures de forma anticipada”, fet que “és clau per solucionar la problemàtica de l’habitatge”.

Finalment, Carine Montaner s'ha mostrat d’acord amb la necessitat de disposar d’una entitat que “estudiï el mercat de l’habitatge i trobi solucions”.

l’institut de l’habitatge
“peça cabdal”
uns
“monstre”
altres

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte