Diari digital d'Andorra Bondia
L’intercanvi automàtic d’informació fiscal començarà amb 36 països
L’intercanvi automàtic d’informació fiscal començarà amb 36 països

L’intercanvi automàtic d’informació fiscal començarà amb 36 països


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

L’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal, que Andorrà portarà a terme a partir de l’any 2018 en base a les dades fiscals de l’exercici 2017, es posarà en marxa d’entrada amb 36 jurisdiccions.
Així ho va precisar ahir el ministre de Finances, Jordi Cinca, al Consell General en el debat de la proposta de ratificació del Conveni relatiu a l’assistència administrativa mútua en matèria fiscal esmenat pel Protocol del 2010, proposta aprovada per assentiment de tots els grups parlamentaris.
El ministre, que va agrair la bona predisposició dels grups i de Sindicatura per tal que la ratificació del conveni es pogués portar a terme fora del període de sessions i poder així complir amb el calendari previst, va recordar que tot i el conveni per a l’intercanvi automàtic d’informació amb qualsevol estat cal un acord previ bilateral, fet que seria molt feixuc per un país petit com el nostre, motiu pel qual s’ha buscat aquesta via multilateral i Andorra intercanviarà dades fiscals de forma automàtica amb aquells estats que tinguin subscrit l’acord d’intercanvi en matèria fiscal amb la Unió Europea i amb aquells amb els quals hi hagi un acord per evitar la doble imposició o per a l’intercanvi de dades.
Precisament, sobre l’intercanvi de dades, Cinca va recordar que el Conveni relatiu a l’assistència administrativa mútua en matèria fiscal esmenat pel Protocol del 2010, que han signat ja 83 països, 66 dels quals ja l’han ratificat, dóna cobertura als tres tipus d’intercanvi d’informació –a demanda, automàtic i espontània– que conviuen paral·lelament.
Així mateix, Cinca, que va repassar els altres aspectes que inclou el conveni com són la recaptació de crèdits fiscals i la notificació de documents, va insistir en les reserves fetes per Andorra respecte a què es dóna o no es dóna assistència, va insistir en la importància de la ratificació d’aquest conveni de cara a refermar i esvair qualsevol tipus de dubte sobre el compromís d’Andorra amb la transparència i en la lluita contra el frau i l’evasió fiscal.
“El conveni és molt important, però només fem un pas més de tots els que encara queden per fer”, va assegurar el ministre, que va recordar la “constant evolució” de les normes en aquesta matèria ja siguin de la UE, l’OCDE, el GAFI o el Moneyval.
Des de l’oposició, tots els grups van coincidir en l’encert que Andorra continuï el camí iniciat ja per anteriors governs cap a una major cooperació internacional en matèria de transparència i bona governança. “L’evolució dels estàndards d’homologació amb OCDE i UE és un camí ineludible del qual no es pot quedar al marge”, va assegurar en aquest sentit el conseller del Partit Socialdemòcrata Gerard Alís, mentre que pel president del grup liberal, Josep Pintat, aquest pas ajudarà a que “disminueixi el risc que Andorra sigui sotmesa  a pressió exterior”.
Només des de Socialdemocràcia i Progrés, la consellera general Sílvia Bonet, que va recordar que la seva formació sempre ha estat en el camí cap a la transparència, va lamentar que la ratificació del Conveni, que Andorra va signar el novembre del 2013, “hagi tardat gairebé mil dies a arribar al Consell General”.

Retrets entre majoria i oposició pel procediment d’urgència en la modificació de la Llei d’immigració

El debat sobre la modificació de la Llei qualificada d’immigració per acabar amb la disfunció que s’ha donat amb els permisos per a entrenaments esportius va provocar un intercanvi de retrets entre majoria i oposició, que va retreure al Govern i al grup demòcrata l’abús en la utilització del procediment d’urgència ja que consideren que “impedeix el debat” i el treball adequat de les lleis. 
Sigui com sigui, el text, que busca evitar situacions com les de la temporada passada on esportistes amb autoritzacions per a entrenaments van acabar jugant a clubs de la Lliga Nacional de futbol, es va aprovar amb els vots de la majoria demòcrata i la consellera general de Socialdemocràcia i Progrés mentre que el grup liberal i els tres consellers del Partit Socialdemocràta es van abstenir, tot i compartir l’objectiu final de la modificació, en considerar “que la modificació s’ha fet amb precipitació”.
En aquest sentit, el parlamentari del PS Gerard Alís va assegurar que el nou text incorpora “noves problemàtiques” que poden “desvirtuar la vocació inicial d’aquest permís”,  i va advertir que també poden “afegir un important grau d’arbitrarietat a la norma”. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va negar cap tipus d’arbitrarietat i va recordar que els permisos per a entrenaments hauran de ser d’alt nivell i que el departament d’Esports ho haurà de certificar amb un informe, un aspecte que recollirà també la futura llei de l’esport.

El PS es queda sol en el rebuig a la llei de caça

El Consell General va aprovar, amb el suport de tots els grups i només el vot en contra dels tres consellers generals del Partit Socialdemòcrata, el projecte de llei de caça, que actualitza el fins ara vigent text de l’any 2000.
La parlamentària del PS, Rosa Gili, va justificar el vot negatiu de la seva formació en el fet que el text “és poc seriós i poc exhaustiu” i va lamentar que no s’ha pogut millorar durant el seu tràmit en comissió. De fet, la majoria demòcrata va refusar la reserva d’esmena amb la qual el PS proposava incrementar  d’una a dues persones els representants de les associacions protectores dels animals o de la natura a la comissió de seguiment de la caça.
Des de l’executiu, la titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va defensar el text que aporta més seguretat jurídica, l’obligació de fer plans de gestió de les espècies caçables i millores per reforçar la seguretat en la pràctica de la caça.

 

Consell General
Jordi Cinca
intercanvi automàtic
informació fiscal
llei de caça
llei qualificada d'immigració
Comentaris: 1

Comentaris

Bon dia, després de les merescudes vacances, esperava trobar-me a la tornada la dimissió d'aquest senyor de la foto. Pero veig que els andorrans, alguna cosa hem fet, o no, per merèixer mantenir encara individus envoltats d'escàndols al front del país. Apa, seguirem esperant!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic