Diari digital d'Andorra Bondia
César Marquina s'ha estrenat avui com a minsitre de Finances i portaveu del Govern.
César Marquina s'ha estrenat avui com a minsitre de Finances i portaveu del Govern.

L’IPC definitiu del 2022 s’eleva al 7,1%, una dècima més que l’avançat


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

La inflació del 2022 ha estat finalment del 7,1% i no del 7% com apuntava l’índex de preus al consum (IPC) avançat fet públic per Estadística a principis de mes. Així ho ha informat el nou ministre de Finances i portaveu de l’executiu, César Marquina, que ha explicat que a part del decret de fixació de l’IPC el consell de ministres ha aprovat també un nou decret que modifica i deroga el decret inicial de fixació del salari mínim per aquest any, aprovat el novembre passat.

Malgrat aquesta dècima més de l’IPC, el salari mínim es manté tal com estava fixat. Així, des del passat 1 de gener, el salari mínim horari interprofessional se situa en 7,42 euros/hora mentre el sou mínim mensual queda fixat en 1.286,13 euros.

Així mateix, Marquina, que ha remarcat que des del desembre del 2021 fins ara el Govern “ha incrementat el salari mínim un 14%”, ha recordat que aquest augment, i el corresponent del LECS, implica directament l’increment d’algunes prestacions no contributives com són la de desocupació involuntària, les familiars per fill a càrrec, les pensions de solidaritat per a persones amb discapacitat i per a la gent gran així com els complements no contributius de vellesa, invalidesa i viduïtat, i les pensions de viduïtat temporals i pensions d’orfenesa.

Quant a l’IPC, Marquina ha detallat que els principals grups que han comportat un increment de la inflació han estat el d’habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles, que s’ha incrementat un punt i quatre dècimes i s’ha situat en el 7,5% degut principalment al preu dels combustibes, i el d’aliments i begudes no alcohòliques, que s’ha incrementat vuit dècimes arribant al 13,5%, arran de l’augment dels preus de la llet, formatge i ous, del pa i cereals i de sucre, confitures, mel, xocolata i confiteria.

També el grup de l’esbarjo va créixer dos punt i set dècimes, situant-se al 9,1%, pel preu dels viatges organitzats.

 

La mitjana de factures impagades és de 69 dies

La mitjana de les factures impagades a proveïdors que té el Govern és de 69 dies, no massa lluny del “termini de 60 dies que té per pagar”,  segons ha avançat el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, César Marquina, que ha detallat que des del darrer control el maig passat “el volum i l’import de factures no abonades s’ha reduït a una tercera part”. Malgrat això, Marquina ha assegurat que “no ens agrada aquesta situació perquè encara queden factures per pagar”, tot i que si ha apuntat que “hi ha una evolució positiva”.

En aquest sentit, el titular de Finances, que ha assegurat que tant bon punt es va detectar aquest problema es va “buscar la forma d’incrementar el nombre de persones que estan implicades en aquest procés”, ha explicat que “intentarem prioritzar les que fa més temps que estan aturades”.

D’altra banda, Marquina ha deixat clar que no es preveuen mesures compensatòries per a les empreses i ha dit que tampoc “‘s’ha rebut cap reclamació” en aquest sentit.

 

IPC

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte