Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra Sílvia Calvó ha anunciat la llei òmnibus al sector en el marc de la 42a Fira concurs del bestiar d’Andorra la Vella.
La ministra Sílvia Calvó ha anunciat la llei òmnibus al sector en el marc de la 42a Fira concurs del bestiar d’Andorra la Vella.

Llum verd al projecte de llei òmnibus per al desenvolupament agrícola i ramader


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / Foto: Facundo Santana

El consell de ministres ha aprovat avui el projecte de llei per al desenvolupament i la diversificació dels sectors ramader i agrícola. El text, segons ha explicat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, neix de les demandes plantejades pel mateix sector durant les visites fetes a “totes i cadascuna” de les explotacions i pretén ser un instrument que “fomenti iniciatives que permetin consolidar i ampliar les activitats del sector” amb l’objectiu d’assegurar el relleu generacional i incrementar-ne la competitivitat i la productivitat. Alguns dels canvis més significatius són la modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme (LOGTU), que en endavant permetrà fer construccions agràries més grans i per tant millor adaptades a la mecanització i el benestar animal, i també d’altres lleis que afavoriran la diversificació de les activitats del sector. En aquest sentit, es possibilitarà la venda directa de productes agrícoles i es crearà una categoria específica d’“agroturisme” per a les explotacions que vulguin lligar una activitat turística amb la seva activitat principal. 

El text validat pel Govern, que ara entrarà a tràmit parlamentari, persegueix els objectius d’afavorir la diversificació i la dinamització de l’activitat econòmica del sector primari, fomentar la producció de productes de qualitat de proximitat i assegurar-ne la seva protecció, impulsar altres activitats complementàries com poden ser la venda directa de productes agrícoles o l’agroturisme i, finalment, reforçar les polítiques públiques de suport als sectors ramader i agrícola. 

El paquet de mesures, conegut com a llei òmnibus perquè modifica un total de nou lleis existents, entre elles l’esmentada LOGTU. En aquest cas, s’elimina el sostre de 400 metres quadrats per a les construccions agràries, cosa que ha de “facilitar el maneig i la mecanització de les tasques i alhora donar compliment als requisits dels estàndards de benestar animal”. Així mateix, es permetrà restaurar les bordes construïdes abans del 1950 “d’acord amb els criteris d’edificació de l’època”, cosa que segons Calvó ha d’incentivar que es reformin i que puguin ser aprofitades “com a allotjament turístic o per vendre-hi productes”.

D’altra banda, la Llei de comerç i la Llei d’allotjaments turístics també patiran modificacions. En el primer cas, les explotacions agràries estaran exemptes d’inscriure’s al registre de comerç quan vulguin vendre directament els seus productes i, pel que fa als allotjaments turístics, es crearà una tipologia específica d’allotjament rural sota el nom d’“agroturisme”.

Altres novetats que introdueix la llei són l’obligatorietat d’incrementar anualment els ajuts al sector d’acord amb l’IPC i la creació de la Comissió Nacional de Ramaderia i Agricultura.

llum
verd
projecte
llei
òmnibus
desenvolupament
agrícola
ramader

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte