Diari digital d'Andorra Bondia
Llum verd al text que qüestiona el CDI entre Andorra i Espanya
Llum verd al text que qüestiona el CDI entre Andorra i Espanya

Llum verd al text que qüestiona el CDI entre Andorra i Espanya


Escrit per: 
Redacció/Foto: Parlament Europeu

La Comissió Especial sobre Resolucions Fiscals i Altres Mesures de Naturalesa o Efectes Similars (TAXE 2) del Parlament Europeu va aprovar ahir la proposta de resolució del grup dels Verds que posava en dubte l’efectivitat del conveni per evitar la doble imposició (CDI) signat entre Andorra i Espanya,  a la vegada que lamentava que Andorra, juntament amb Mònaco, no s’hagi compromès a l’intercanvi automàtic d’informació amb els països de la Unió Europea (UE) fins al 2018.
El text, signat pels europarlamentaris Philippe Lamberts (Bèlgica), Eva Joly (França), Sven Giegold (Alemanya), Ernest Urtasun (Espanya), Molly Scott Cato (Regne Unit) i Ernest Maragall (Espanya), es va aprovar únicament per un sol vot de diferència, 21 sufragis favorables per 20 en contra. 
Amb aquest vistiplau, la proposta passa a formar part de l’informe sobre resolucions fiscals i altres mesures de naturalesa o efectes similars, elaborat pels eurodiputats Jerpa Sofocad i Micha el Hurera, que serà tramès ara a la Comissió Europea, després que ahir rebés també el vistiplau definitiu de la TAXE 2, amb 25 vots a favor, 6 en contra i 9 abstencions. El document es votarà el mes vinent en una sessió plenària al Parlament Europeu.
L’informe, fet a partir de l’anàlisi de les diferents directives i acords sobre la matèria així com de les entrevistes amb representants dels diferents països –entre les quals la protagonitzada per la secretària d’Estat d’Assumptes Financers, Clàudia Cornella–, inclou fins a 53 conclusions i recomanacions. Entre aquestes, destaca la que insta la Comissió a presentar una proposta per a la creació d’una base impositiva consolidada comuna de l’impost de societats (Biccis), ja que es considera que aquesta podria ser “una solució global a les pràctiques fiscals perjudicials en el si de la Unió”. En aquest sentit, la TAXE 2 conclou que la consolidació d’aquesta Biccis “és essencial” i “cada vegada més urgent”, motiu pel qual demana als estats membres “que arribin ràpidament a un acord sobre aquesta qüestió i l’apliquin amb celeritat”.
Així mateix, l’informe, on es lamenta que el calendari de treball fixat ha impedit un major aprofundiment en l’anàlisi de l’afer conegut com a papers de Panamà, insta la Comissió a estudiar la possibilitat d’introduir “una responsabilitat financera proporcional” per a aquells bancs i entitats que facilitin les transferències a paradisos fiscals i jurisdiccions considerades no cooperants, països que hauria de determinar la mateixa Comissió en la llista negra que hauria d’elaborar en un termini de sis mesos.
En aquest mateix sentit, l’informe reclama a la Comissió que es vetlli pel compliment del requisit exigit als bancs, i es reforci, perquè informin les autoritats fiscals dels estats membres de les transferències cap a les jurisdiccions incloses en aquesta llista negra o des d’aquestes jurisdiccions.
Així mateix, els europarlamentaris incideixen en la necessitat que s’estableixin sancions concretes, fins i tot l’opció de revocar llicències professionals, per a aquells treballadors i empreses que hagin participat en el disseny, l’assessorament o ús de sistemes de planificació fiscal agressiva o d’evasió fiscal.
Finalment, entre les recomanacions se sol·liciten “mesures urgents” contra el frau i l’evasió fiscals, contra la planificació fiscal agressiva i contra els paradisos fiscals, i es proposa la creació d’un nou centre de coordinació i coherència de la política fiscal de la Unió per garantir “el correcte funcionament del mercat únic i les normes internacionals”.

TAXE 2
Parlament Europeu
CDI
Espanya
intercanvi informació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte