Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la sessió del consell de Comú, aquest migdia.
Un moment de la sessió del consell de Comú, aquest migdia.

Llum verd del Comú de Canillo al conveni amb Ensisa per donar "seguretat jurídica als accionistes"


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Captura de pantalla

El consell de Comú de Canillo ha aprovat aquest migdia per unanimitat el conveni que divendres ha de signar la corporació amb Ensisa. De fet, segons ha comentat el cònsol major, Francesc Camp, la convocatòria urgent d'aquesta sessió ha tingut lloc per aquest motiu.

La motivació d'aquest conveni és donar "seguretat jurídica" als accionistes d'Ensisa, donat que al 2039 s'acaba la concessió i els calien unes garanties de cara a les amortitzacions de les inversions realitzades a l'estació fins ara i a les que es facin en el futur ja que el temps per realitzar aquestes amortitzacions es quedarien curts. I és que segons ha explicat Camp les inversions s’acostumen a amortitzar en 30 o 40 anys i el conveni actual s'acaba d'aquí a 18 anys. A més tenint en compte que abans de final de mes s'han d'aprovar els comptes, calia donar llum verd al nou conveni perquè ja inclouran canvis en els d'inversió.

Camp ha desgranat els quatre primers pactes de l’acord. Així, el primer estableix que el Comú accepta que a la finalització de la concessió els accionistes rebran una indemnització pels valors residuals dels béns adquirits pendents d’amortitzar i els que es puguin adquirir en un futur. El segon pacte es refereix als cinc terrenys propietat d’Ensisa que també hauran de ser indemnitzats. Tant en el primer pacte com en el segon es destaca que, en primera instància, seria la nova adjudicatària de la concessió qui hauria de fer front a aquests compromisos. El tercer acord assenyala que, en el cas que sigui el Comú qui hagi d’assumir aquestes indemnitzacions, ho faria atenent les seves possibilitats pressupostàries en un període màxim 20 anys des de la finalització de la concessió. El quart punt indica que Ensisa es compromet a concórrer a un nou concurs per a la concessió de l’estació que pugui licitar el Comú, i en aquest cas, les indemnitzacions quedarien posposades al final de la nova concessió.

Segons el cònsol major, aquesta renovació del convenir no té res a veure amb la negociació que s'està portant a terme amb EMAP, el comú de la Massana i Crèdit Andorrà, ja que s'hauria d'haver fet igualment. En relació a aquest tema, el conseller de la minoria, Albert Torres, ha manifestat el seu acord i ha demanat que en tot cas "se li torni a donar una mirada al conveni" per assegurar que l'acord està ben redactat des del punt de vista jurídic. També la consellera Dolors Cabot ha donat el seu vistiplau perquè considera que es tracta d'una bona iniciativa, donat que l'estació és "un pilar econòmic de la parròquia i del país".

350.000 euros per millorar el cementiri de Mereig 

La sessió del Consell del Comú de Canillo també ha aprovat la convocatòria de tres concursos públics nacionals de la comissió d’obres i serveis. Així, s’ha donat llum verd a la renovació i millora del cementiri de Mereig per un import de 350.000 euros; la renovació i millora del peu del Tarter, per 250.000 euros i la renovació i millora de la voravia situada davant dels edificis Principat Park a Incles, projecte que costarà 80.000 euros, la meitat dels quals serà aportada pels propietaris dels habitatges, segons el contracte signat entre la corporació i la comunitat de veïns.

Igualment, s'ha aprovat un suplement de crèdit de 375.000 euros per a la segona fase de construcció de l’aparcament de Ransol. En aquest punt, els consellers d’Objectiu en Comú han posat en relleu que “totes les obres” realitzades fins ara han tingut una desviació de pressupost i per això han demanat que la comissió d’obres i serveis fos “més curosa” per afinar en el cost real de les obres.

En la sessió, també s'ha adjudicat un concurs públic nacional per a la licitació de l’eixample i rectificació de la CS-260 (Ransol) per valor de 698.000 euros. En relació amb això, el Comú ha aprovat un conveni amb FEDA Ecoterm per incloure dins el projecte d’eixamplament de l’accés a Ransol, la col·locació de la xarxa de calor en el tram afectat, aprofitant d’aquesta manera les obres per fer la instal·lació de les canonades. Segons el cònsol major, això suposarà una alternativa energètica sostenible per als veïns de la zona, mentre que s’aposta per incrementar l’ús de les energies renovables a la parròquia.

Parc infantil a l’aldosa
La consellera de la minoria, Dolors Cabot, ha demanat en la sessió de Consell la construcció d’un parc infantil a l’Aldosa perquè és una de les zones de la parròquia que no en té i hi ha molta població. Camp ha contestat que precisament és possible que en el pressupost de l’any vinent s’inclogui una partida per realitzar aquestes obres. 

La manca d’habitatge, un problema “cronificat”  
La parròquia de Canillo té uns 7.000 habitatges, la majoria dels quals són apartaments. D’aquests, entre 1.500 i 2.000 són d’ús turístic i poden representar al voltant d’uns 6.800 llits. Una situació que contrasta amb la manca d’habitatge a la parròquia que no ve d’ara, sinó de fa un temps, i que està “cronificat”. Per aquest motiu, Camp ha insistit en la necessitat de buscar sinergies amb el sector privat. Una iniciativa que ha celebrat Cabot i a la qual ha mostrat la mà estesa la minoria. En aquest sentit, el cònsol major ha explicat que precisament demà serà un dels temes que es tractarà en una reunió de caràcter tècnic amb agents del sector turístic. 

Comú de Canillo
conveni
Ensisa
accionistes
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic