Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances, Eric Jover, parla amb el cap de Govern, Xavier Espot, durant la sessió del Consell General d’ahir.
El ministre de Finances, Eric Jover, parla amb el cap de Govern, Xavier Espot, durant la sessió del Consell General d’ahir.

Llum verd a un marc pressupostari massa “optimista” per a l’oposició


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.P.

El Consell General va aprovar ahir el Marc pressupostari de l’Administració general de l’Estat per al temps corresponent al mandat 2020-2023 després que els tres grups de la majoria que donen suport a l’executiu rebutgessin les dues esmenes a la totalitat presentades pel grup parlamentari de Terceravia i el socialdemòcrata, que van coincidir a remarcar que es tracta d’unes xifres allunyades de la realitat a la vegada que massa optimistes.
En canvi, des de l’executiu, a través del titular de Finances, Eric Jover, i des dels grups demòcrata, liberal i de Ciutadans Compromesos, es va coincidir a defensar uns números que “compleixen amb les disposicions” de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària, coneguda com a regla d’or, i unes previsions fetes no només amb les dades d’Estadística, sinó “complementades” amb les estimacions fetes per organismes com l’FMI, l’OCDE o el BCE entre d’altres.
El president del grup de Terceravia, Josep Pintat, va defensar l’oposició al marc pressupostari argumentant que no s’hi poden veure les voluntats polítiques de l’executiu i que no té en compte els impactes que poden tenir qüestions com la reforma sanitària o la de les pensions, l’acord d’associació amb la UE i la redimensió de l’Administració que comportarà, entre d’altres. A més, Pintat, que va recordar la proposició de llei de la seva formació per establir l’obligació de pressupostar un dèficit zero i la va contraposar als 85 milions d’euros de dèficit que preveu el marc per al període 202-2023, va assegurar que la proposta presentada per l’executiu es basa “en unes variables macroeconòmiques i d’Estadística que semblen avui massa optimistes” després de les darreres previsions de creixement formulades per diferents organismes internacionals i pels bancs centrals dels països veïns.
Així mateix, Pintat, que va insistir que “amb les previsions macroeconòmiques no n’hi ha prou”, tot recordant que la regla d’or “deixa clar que les despeses s’han d’adaptar d’acord a la situació econòmica i als objectius del Govern”, va mostrar la seva sorpresa pel fet que a l’hora de fer el marc pressupostari no s’hagi tingut en compte un possible increment dels tipus d’interès.
En una línia similar es va manifestar el president del grup socialdemòcrata, Pere López, a l’hora de defensar l’esmena a la totalitat. El parlamentari va retreure al titular de Finances que per als pròxims anys estimi creixements del PIB de l’entorn del 3,5% tenint en compte que el 2018 el creixement de l’economia va ser del 2,5%, i més tenint en compte les advertències sobre la situació i les perspectives econòmiques fetes aquesta mateixa setmana des de la Cambra de Comerç i l’Empresa Familiar Andorrana. “Només això ja seria suficient perquè retiri el full de càlcul manipulat de manera barroera i el tornés a calcular”, va etzibar al ministre López, que li va retreure que compti amb uns ingressos del tabac sostinguts d’uns 110 milions d’euros, quan, amb dades de novembre,  el 2017 van ser de 100 milions, el 2018 de 99 i enguany de 92 milions.
Quant a les despeses, i després de criticar que s’estimi el mateix tipus d’interès per tot el període quan “l’única opció que hi ha és que pugin”, López va mostrar-se sorprès pel fet que en el capítol relatiu a les transferències s’estimin 212 milions d’euros al final del període (2023) quan en la liquidació de l’any passat aquest capítol ja va suposar 111 milions. En aquest sentit, el socialdemòcrata va interpel·lar l’executiu sobre si pensa fer retallades en cultura, en sanitat, en educació o en qualsevol altre àmbit perquè “és evident que aquests números no quadren”, ja que “hi ha massa ingressos i falten despeses”.
Jover, que en la seva primera intervenció es va limitar únicament a posar de manifest que el marc pressupostari compleix amb els requisits establerts per la regla d’or, va negar que es pretengui fer cap retallada i va recordar que el marc pressupostari “és una eina dinàmica i viva que es va actualitzant”. Així mateix, i tot i admetre que “segurament algunes estimacions no es compliran”, el ministre va defensar els números presentats, ja que “són fets en base a dades objectives que tenim”. A més, i després de demanar a López que no confongui la ciutadania amb la comparació amb l’enquesta de conjuntura de la CCIS, Jover va defensar el marc pressupostari basant-se en les estimacions fetes per aquests darrers anys i en el fet que “totes s’han complert”. 
D’altra banda, i per assentiment dels grups, el ple va aprovar també l’Acord relatiu al transport ocasional de viatgers amb autocar i autobús (Interbús), la ratificació del Tractat relatiu a la transmissió electrònica de sol·licituds de cooperació jurídica internacional entre autoritats centrals, el projecte de llei de creació del Col·legi Oficial d’Arquitectes Tècnics del Principat d’Andorra (COAT) i l’adhesió al Conveni marc de l’OMS per al control del tabac. Precisament, en el debat d’aquest punt, tant el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, com els grups, van recordar el pes important del sector tabaquer no només en l’agricultura, sinó també en les finances de l’Estat, i el president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, va instar l’executiu a treballar per trobar un cultiu alternatiu, que es podria lligar a la investigació mèdica i terapèutica, per garantir una sortida a les famílies que viuen del tabac.

llum verd
marc pressupostari
Massa
“optimista”
l’oposició

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte