Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances, Eric Jover, en una de les seves intervencions ahir al Consell General.
El ministre de Finances, Eric Jover, en una de les seves intervencions ahir al Consell General.

Llum verd a uns comptes que han de permetre seguir fent front a la Covid


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

El Consell General, únicament amb els vots favorables de les tres formacions que donen suport a l’Executiu i el no del grups socialdemòcrata i de Terceravia, va aprovar ahir el pressupost per a l’exercici 2021, uns comptes amb un “caràcter extraordinari”, segons va assegurar el ministre de Finances, Eric Jover, que va iniciar la seva intervenció agraint l’“esforç” dels parlamentaris per tal que el pressupost es pogués aprovar encara en el present exercici i assegurar així que pugui estar en vigor el gener vinent.

Jover, que va destacar que el pressupost “no només ens ha de permetre aguantar l’envestida de la Covid, sinó poder enfortir-nos i convertir-la en una oportunitat per sortir-ne més forts”, va incidir en el caràcter “doblement” extraordinari dels comptes, ja que no únicament estan marcats per la Covid, sinó que també incompleixen la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal tant pel que fa a l’endeutament, que supera el 40% màxim del PIB permès, i al nivell màxim de despesa permesa.

Amb tot, el ministre, que va fer un repàs de les principals xifres, va defensar uns comptes que combinen tres factors com són el suport a tota la ciutadania davant la pandèmia de la Covid-19, la contenció de la despesa “malgrat el menyscapte d’ingressos” i l’aposta pel medi ambient.

Des dels grups de l’oposició, que ja en el debat de totalitat havien demanat la retirada dels comptes per “reformular-los tots junts de nou”, es va insistir que el pressupost no és realista i que no s’ajusta a les necessitats ni de la ciutadania ni del país. El president del grup de Terceravia, Josep Pintat, que va criticar la “rapidesa amb què s’ha elaborat el pressupost”, va argumentar que les previsions sobre les quals se sustenten els comptes “ja els invaliden” tenint en compte l’evolució de la pandèmia, i va criticar que es parteixi del pressupost del 2020, que “no existeix perquè se’n va haver de votar un de nou”, i no amb les previsions de la liquidació. Pintat va lamentar també que els comptes no es basin en els principis de prudència i resiliència i va plantejar al Govern la necessitat de fer una auditoria de la gestió de la pandèmia no per buscar responsabilitats, sinó per poder posar les bases per “encarar un futur millor”.

Per la seva part, el president del grup socialdemòcrata, Pere López, que va retreure a la majoria que de les 31 esmenes presentades només n’haguessin acceptat una, va justificar el vot en contra de la formació en el fet que no eren els comptes “que el PS hauria portat a tràmit”. En aquest sentit, López, que va instar el Govern a “presentar un marc pressupostari amb les xifres adequades”, va assegurar que en un pressupost socialdemòcrata hi hauria una aposta clara per l’habitatge, la lluita contra el canvi climàtic, el transport públic, la inversió estrangera i l’emprenedoria, l’atenció a les persones i una fiscalitat més justa a la vegada que es reforçarien les polítiques de joventut i s’impulsaria un sistema d’estadística potent.

Així mateix, López, que va assegurar que si el país es troba en la situació que es troba és en bona part per “les polítiques de la dreta dels darrers anys”, va criticar que s’hagi concretat endeutament de fins a 1.700 milions d’euros, fet que suposa “22.000 euros per persona”.

Òbviament la visió de la majoria va ser totalment diferent. El president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, va destacar que es tracta d’un pressupost “realista que busca donar suport a les persones, famílies i empreses del país”, ja que malgrat que “ens hauria agradat que fos equilibrat”, l’important en un moment com aquest “és no deixar ningú enrere”.

Des de Liberals d’Andorra, Ferran Costa, que va admetre també que “segur que és un pressupost que ningú hauria volgut fer”, va destacar que l’excusa de la pandèmia “no fa que el rellotge s’aturi”, i va insistir que “no ens podem permetre aturar moltes de les accions de Govern”.  I és que pel president liberal, que va repassar els principals projectes previstos per cada un dels ministeris, “malgrat la pandèmia el país continuarà avançant de manera decidida”.

Per la seva part, el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, es va mostrar convençut que el pressupost per a l’exercici 2021 “és l’exercici de contenció i priorització de la despesa més gran que mai ha hagut de fer cap Govern”. Enseñat, que va repassar algunes de les esmenes que la majoria ha introduït als comptes, com ara la creació d’una prestació per a la dona en cas de mort d’un fetus de 180 dies o més de gestació o la que eleva fins al 0,5% de la despesa l’aportació al fons de compensació, va remarcar que els comptes “estan enfocats a sortir de la crisi i a garantir la salut i el benestar de la ciutadania”.

Remuneració extraordinària pels empleats del SAAS

No serà arran de la reserva d’esmena dels socialdemòcrates, rebutjada per la majoria, però el personal del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) rebrà una remuneració extraordinària per la seva tasca des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19. Concretament seran 500.000 euros que es repartiran “de forma equitativa” entre els treba-lladors del SAAS, segons van explicar la consellera general demòcrata Maria Martisella i el titular de Finances, que van precisar que el pagament d’aquest complement salarial extraordinari es portarà a terme els pròxims dies.

Els diners sortiran d’una partida del pressupost d’aquest any del SAAS prevista per al desenvolupament de la carrera professional, una dotació que finalment no s’utilitzarà perquè no s’ha pogut tancar encara el conveni col·lectiu amb els treballadors. En aquesta línia, Eric Jover va recordar que els comptes per a l’exercici 2021 preveuen una partida d’un milió d’euros associada al desenvolupament de la carrera professional.

La reserva d’esmena del PS proposava destinar a aquesta prima per als treballadors del SAAS gairebé 900.000 euros que preveia obtenir de la disminució de la dotació prevista per fer front als subministrament elèctric i telefònic.

llum verd
comptes
permetre
seguir
fent
front
covid

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte