Diari digital d'Andorra Bondia
Llum verda al reglament relatiu a la informació alimentària al consumidor
Llum verda al reglament relatiu a la informació alimentària al consumidor

Llum verda al reglament relatiu a la informació alimentària al consumidor


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

A proposta del titular de Salut, el consell de ministres va aprovar ahir el reglament relatiu a la informació alimentària facilitada al consumidor, un text que s’adapta a la normativa europea, dóna resposta a les demandes de les associacions d’afectats per les intoleràncies alimentàries o les al·lèrgies i inclou el que recollia la proposició de llei presentada pel grup parlamentari liberal, segons va explicar Carles Álvarez.
El text, que estableix l’obligació d’informar els consumidors dels al·lèrgens que puguin trobar en els productes alimentaris, s’ha consensuat amb els diferents agents econòmics i socials afectats i, segons va precisar Álvarez, preveu un termini de divuit mesos perquè els sectors afectats s’hi puguin adaptar, termini aquest que es perllonga pel que fa a la informació que caldrà lliurar als consumidors en relació amb els productes i substàncies al·lèrgens definits, per als quals es disposarà d’un termini complementari de sis mesos més. D’aquesta manera, el reglament no serà de compliment general fins al primer de juliol del 2018.
El cap de l’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, Josep Casals, va explicar que amb el reglament es busca assolir “un alt nivell de protecció dels consumidors”, així com “garantir el dret a la informació”, que ha de “ser clara i ben visible”. Per aquest motiu, la normativa, que ha de facilitar que els consumidors puguin decidir amb coneixement de causa els aliments i productes alimentaris que desitgen consumir, fixa fins i tot una mida mínima de les lletres dels etiquetatges.
Casals va explicar que el reglament, que afecta tant aliments envasats com no envasats i aquells que s’adquireixin per mitjans de venda a distància, fixa la informació nutricional de caràcter obligatori que s’ha de posar a l’abast dels consumidors així com aquella de caràcter opcional. En aquest darrer cas, Casals va advertir que si es facilita aquesta informació ha d’estar basada en l’evidència i ha d’evitar ambigüitats que puguin induir els consumidors a error.
Així, entre la informació obligatòria, i a part dels al·lèrgens i la informació nutricional –valor energètic, greixos, sucres i proteïnes, entre d’altres–, s’haurà d’especificar el país d’origen del producte –carns– i també el mètode de captura –en el cas del peix–, així com la categoria i la varietat –fruites i hortalisses.
En el cas dels productes no envasats, Casals, que va destacar que hi ha establiments que “ja compleixen les disposicions d’aquest reglament” i altres de l’àmbit de la restauració i la venda al detall que “necessitaran més temps per adaptar-s’hi”, va precisar que la informació als consumidors podrà donar-se per escrit, amb petits cartells al costat del producte o la carta o menú en el cas d’un restaurant, i també de forma oral. En el cas dels establiments que fan serveis de plats preparats, la informació es pot lliurar per mitjà d’un simple cartell o una nota en la qual es notifiqui al consumidor que té a la seva disposició la informació alimentària referida als plats que se li puguin oferir.

reglament
informació alimentària
al·lèrgens
Carles Álvarez
Josep Casals
etiquetatge
normativa
consumidor

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte