Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Jordi Cinca, en la seva compareixença d’ahir.
El ministre portaveu, Jordi Cinca, en la seva compareixença d’ahir.

Llum verda a l’adhesió al Conveni de l’OMS per al control del tabac


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Amb la voluntat de donar compliment als compromisos adquirits en el marc de les negociacions per a l’establiment d’un acord d’associació amb la Unió Europea, el Govern va aprovar ahir l’adhesió d’Andorra al Conveni marc de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per al control del tabac (CMCT), segons va informar el ministre portaveu, Jordi Cinca, que va precisar que en les properes setmanes es portarà al Consell General perquè  es pugui ratificar en el proper període de sessions.
Cinca, que va insistir en el fet que “la lluita contra el contraban i la promoció de la salut tenen el seu propi camí, independentment de l’acord d’associació”, va remarcar que amb l’adhesió a aquest conveni “s’és coherent” amb el compromís de l’executiu amb la lluita contra el tràfic il·lícit dels productes del tabac, i va destacar que veient el nombre de països que formen part del conveni –180 en total, més la UE com a organisme multilateral– “l’anomalia, més que formar-ne part, és no ser-hi”.
L’adhesió al CMCT comportarà l’obligació d’implementar normativa interna per tal “d’anar-se acostant progressivament als seus objectius”, va precisar el ministre, que no va calendaritzar, però, les diferents mesures, una tasca que es farà un cop ratificada l’adhesió, que “era d’entrada l’important”, i el “primer pas” que calia tirar endavant.
Entre les mesures i obligacions que preveu el conveni, destaca la prohibició de qualsevol tipus de publicitat, promoció o patrocini del tabac i l’obligació d’adoptar iniciatives contra el comerç il·lícit, així com en la lluita contra la fabricació il·ícita, la falsificació i el tràfic.
Cinca va assegurar que molts dels aspectes que preveu el CMCT ja s’estan complint i que ja s’han adaptat els darrers anys, ja sigui a través de polítiques públiques, com la Llei antitabac, que prohibeix fumar en espais públics, o a través de les accions dels actors del mateix sector, com podria ser en l’adopció i implementació de mecanismes de traçabilitat per part dels fabricants. En aquest sentit, el ministre va assegurar que “més del 50% del tabac que es produeix al país ja compleix amb la traçabilitat”.
Quant a possibles mesures en l’àmbit fiscal, Cinca va deixar clar que la fiscalitat sobre el tabac “es mantindrà com fins ara”, i va defensar la política de l’executiu d’anar incrementant les taxes sempre en relació amb les dels països veïns, i amb el doble objectiu de “mantenir un diferencial competitiu” i, a la vegada, “no prou atractiu per incentivar el tràfic il·lícit”.

Reforç de la seguretat contra els fraus en els serveis de pagament

Tal com ja va avançar que faria quan es va aprovar la Llei dels serveis de pagament i diner electrònic, el Govern ha aprovat un projecte de llei de modificació d’aquesta llei per incorporar-hi les disposicions de la directiva europea, coneguda com a PSD2,  que busca reforçar la seguretat contra fraus i promoure la innovació en aquest àmbit.
Així ho va explicar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, que va remarcar la “doble importància” d’aquesta llei, ja que, d’una banda, dona compliment als compromisos adoptats amb l’Acord Monetari i, de l’altra, estableix les bases perquè Andorra pugui esdevenir membre de l’espai europeu de pagaments en euros (SEPA) durant el 2019.
El ministre, que va assegurar que el text permetrà “equiparar” les entitats andorranes amb la resta d’entitats del sistema europeu a l’hora de fer tot tipus de transaccions, va destacar que, al marge dels aspectes puntuals que es modifiquen del text vigent i dels canvis que comporta també a altres textos, el projecte de llei introdueix per primera vegada dos nous serveis, com el d’informació de comptes i el d’iniciació de pagaments.
A més, va continuar Cinca, el text obre la porta a ampliar el ventall de proveïdors que poden oferir serveis de pagament, que “tradicionalment han fet les entitats bancàries”, amb l’atorgament de llicències per operar en aquest àmbit.
El projecte de llei, de només dotze articles, estableix també tota aquella informació que s’ha de facilitar a l’usuari dels serveis, aprofundeix en els drets i obligacions, tant dels proveïdors dels serveis com dels ordenants, i regula diferents aspectes de seguretat.

llum verda
adhesió
Conveni de l'OMS per al control del tabac
OMS
tabac

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte