Diari digital d'Andorra Bondia
Llum verda a l’intercanvi espontani i a les demandes d’informació grupals
Llum verda a l’intercanvi espontani i a les demandes d’informació grupals

Llum verda a l’intercanvi espontani i a les demandes d’informació grupals


Escrit per: 
M.S. / FOTO: J.G.

Després de l’aprovació, la setmana passada, del projecte de llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners i el finançament del terrorisme i de la modificació del Codi Penal per tipificar el frau fiscal, el consell de ministres va aprovar ahir el projecte de llei d’intercanvi d’informació mitjançant sol·licitud prèvia i d’intercanvi d’informació espontani, que entrarà a tràmit aquesta mateixa setmana, segons va precisar el ministre portaveu, Jordi Cinca.

El text, que substituirà la Llei d’intercanvi d’informació en matèria fiscal amb sol·licitud prèvia aprovada el 2009 arran de la Declaració de París, inclou els termes de referència de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) del 2010 i també del 2016, i, conjuntament amb els dos textos aprovats la setmana passada i el d’assegurances ja a tràmit parlamentari, permetrà complir amb les recomanacions del Moneyval i el GAFI, així com amb els compromisos adquirits amb l’Acord Monetari.

Així, respecte de la legislació vigent la nova llei incorpora, d’una banda, les demandes grupals i, de l’altra, l’intercanvi espontani d’informació. Respecte a les primeres, Cinca, que va recordar que fins ara les sol·licituds d’intercanvi d’informació s’havien de fer de forma individualitzada per a cada persona física o jurídica, va explicar que amb el text s’especifica com es poden portar a terme les demandes grupals, és a dir de persones físiques o jurídiques que “compleixin un mateix patró de comportament”.

Pel que fa a l’intercanvi espontani d’informació, possibilitat que ja es recollia en el conveni relatiu a l’assistència administrativa mútua en matèria fiscal de l’OCDE, que el Consell General va aprovar el juliol passat, Cinca va explicar que aquesta modalitat, “molt innovadora i encara poc desenvolupada”, permetrà que un país, a iniciativa pròpia, pugui trametre a un altre país informació de qualsevol tipus d’activitat que pugui tenir rellevància fiscal per a aquest segon.

Així mateix, el ministre va recordar que fins ara el Principat estava obligat a intercanviar informació amb els 23 països amb què tenia convenis bilaterals a aquest efecte o convenis per evitar la doble imposició (CDI), mentre que a partir d’ara s’estarà també obligat a intercanviar informació amb tots aquells països signataris del Conveni Multilateral de l’OCDE.

 

Nova quota de 600 permisos de residència sense treball

El consell de ministres va acordar ahir una nova quota de 600 autoritzacions d’immigració de residència sense treball, segons va informar el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que va justificar aquesta decisió en el fet que l’anterior quota, oberta el febrer del 2016 i també de 600 permisos, “ja estava gairebé esgotada”. 

En aquest sentit, el ministre va precisar que avui dia s’han exhaurit 477 autoritzacions del contingent de quota fixat en 490 autoritzacions de residència sense activitat lucrativa, 22 autoritzacions del contingent de quota fixat en 30 per projecció internacional, 21 autoritzacions del contingent de quota fixat en 50 per raons d’interès científic, cultural i esportiu, i 3 autoritzacions de residència per ingrés en centres geriàtrics privats o per ingrés en centres de cures mèdiques o terapèutiques privats.

Espot va explicar que la nova quota aprovada preveu un total de 600 autoritzacions de residència sense treball repartides igual que en la darrera quota, a la vegada que estableix una disposició que inclou la possibilitat de traspassar autoritzacions d’una modalitat a l’altra “sempre que es respecti” el nombre global de 600 autoritzacions.

Des del juliol del 2012 s’ha concedit un total de 1.546 autoritzacions d’aquestes característiques (incloent-hi les autoritzacions concedides al titular principal, que descompten quota, i les persones a càrrec d’aquest titular, que no en descompten). D’aquestes, 168 es van concedir entre el juliol del 2012 i el juny del 2013, 213  entre juliol del 2013 i el juny del 2014, 309 es van concedir entre el juliol del 2014 i el juny del 2015, i 488 entre el juliol del 2015 i el juny del 2016, i des d’aleshores fins ara se n’ha concedit 368 més.

 

Licitada la campanya de pavimentació per 4,4 milions

El Govern va acordar ahir la licitació de la campanya de pavimentació de carreteres per a aquest exercici per un import de 4,4 milions d’euros, segons va explicar el ministre portaveu, Jordi Cinca, que va precisar que el 17% d’aquesta quantitat anirà als carrers i vies demanades pels comuns i el 83% restant a les seleccionades per Mobilitat en el seu inventari. 

D’altra banda, l’executiu, que també va licitar treballs de manteniment a les carreteres de Montaup i la Rabassa, va acordar també la licitació de dos miradors al port d’Envalira, projecte emmarcat en el pla de millora del paisatge en l’entorn urbà fronterer del Pas de la Casa, així com els treballs de reforma de l’interior del refugi d’Envalira.

Finalment, el consell de ministres va acordar la convocatòria d’un concurs públic per a la redacció del projecte i la direcció de les obres dels treballs de construcció d’un pati cobert i una escala d’emergència i l’ampliació d’aules del centre educatiu de l’avinguda Fiter i Rossell, a Escaldes-Engordany.

 

Text per lluitar contra el tràfic d’éssers humans

Per donar compliment al conveni del Consell d’Europa sobre la lluita contra el tràfic d’éssers humans i a les recomanacions del Comitè de les Parts del Grup de Lluita contra el Tràfic d’Éssers Humans (Greta), el consell de ministres va aprovar ahir el projecte de llei de mesures per lluitar contra el tràfic d’éssers humans i protegir les víctimes.

Així, segons va informar el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, el text estableix que el Govern ha d’aportar les mesures necessàries per a la prevenció i la identificació de les víctimes del tràfic d’éssers humans. A més, s’estableix un període de reflexió i recuperació de les víctimes, perquè puguin refer-se i decidir si volen cooperar amb les autoritats en la investigació del delicte corresponent. Durant el període de reflexió, les víctimes tenen dret a un seguit de prestacions, independentment que testifiquin en el procés penal contra els traficants.

Pel que fa a les prestacions, estan destinades a la recuperació física, psicològica i social de les víctimes. El text preveu la cobertura de les necessitats bàsiques de manutenció, higiene personal, allotjament i roba, així com la sanitària.

 

Cinca
Govern
intercanvi espontani
fiscal
treball
quota
pavimentació
tràfic
éssers humans

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte