Diari digital d'Andorra Bondia
Llum verda a un marc pressupostari que “no és real” segons l’oposició
Llum verda a un marc pressupostari que “no és real” segons l’oposició

Llum verda a un marc pressupostari que “no és real” segons l’oposició


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El Consell General va aprovar ahir l’actualització del marc pressupostari del Govern corresponent al període 2016-2019 després que la majoria demòcrata rebutgés dues esmenes a la totalitat presentades pel grup parlamentari liberal i pels tres consellers generals del PS, que van acusar l’executiu de presentar unes xifres allunyades de la realitat i de fer-ho, una vegada més, al marge de la llei.
En aquest sentit, el president liberal, Josep Pintat, va denunciar que “troba a faltar” l’informe del Tribunal de Comptes sobre els objectius d’estabilitat financera, pressupostària i fiscal, tal com preveu la llei, i va criticar també que, contrariàment al que diu l’informe encarregat per Sindicatura, es tramiti el projecte de pressupost novament abans de disposar del marc pressupostari.
Així mateix, Pintat, que davant un dels gestos del cap de Govern li va etzibar que “vist el marc pressupostari presentat el que hauria de fer és no fer gestos i cessar el ministre”, va lamentar que en el marc pressupostari no es tinguin en compte els incompliments quant a endeutament de societats com l’INAF,  Ctrasa, l’AREB, Andorra Turisme, l’SDADV, l’Institut d’Estudis Andorrans i el Consell Regulador del Joc, que va xifrar en 209 milions d’euros.
Des del PS, Pere López va incidir que el marc pressupostari és “poc creïble” ja que les previsions de transferències corrents, els ingressos d’Andorra Telecom o el càlcul de les transferències als comuns en base a l’acord institucional i no a la llei fan que les xifres no “s’ajustin a la realitat”.
En aquest sentit, López, que va destacar que l’actualització del marc pressupostari “evidencia els fracassos del Govern de DA i com aquests s’han traslladat a les finances públiques”, va insistir que el 2019 “no es compliran els objectius legals” que estableix la regla d’or i va assegurar que “l’herència de dues majories de DA serà un límit de despesa màxima i d’endeutament clarament sobreexcedit i una manca de planificació per compensar la davallada d’ingressos d’Andorra Telecom”.
Per la seva part, el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va assegurar compartir bona part dels arguments esgrimits per defensar les esmenes a la totalitat i va incidir que la regla d’or, malgrat “tenir una bona finalitat, està mal plantejada”.
La defensa de l’actualització del marc pressupostari va anar a càrrec del conseller demòcrata Carles Enseñat i del ministre de Finances, Jordi Cinca, que van destacar l’encert d’una eina com la regla d’or i que si s’hagués tingut abans “l’endeutament no s’hauria disparat tant com ho va fer entre el 2005 i el 2011”.
Així mateix, Cinca, que va negar que des de l’executiu s’esti­gués incomplint la llei, va recordar que l’actualització del marc pressupostari, que s’ha fet també “amb criteris molt prudents”, permet “donar continuïtat al primer marc aprovat i permet al Govern seguir la política pressupostària ja iniciada el 2012”.

Martí nega haver ofert Exteriors a ningú i apunta Saboya i Cinca com a relleus

Ni l’actual ambaixadora a Brussel·les, Maria Ubach, ni l’exambaixadora a París i també a la capital belga, Imma Tor. El cap de Govern, Antoni Martí, no ha ofert la cartera d’Afers Exteriors a ningú, segons va confirmar ahir ell mateix, que va destacar que “es parla molt d’Exteriors però podria ser un altre”. En aquest sentit, Martí, que va assegurar que Gilbert Saboya “està fent una gran feina”, va voler deixar clar que si hi ha una incorporació al Govern “serà per venir a sumar” i que “tots els ministres actuals seguiran a l’executiu”, de manera que es tractaria d’“una ampliació”.
Així mateix, Martí, que va insistir que el Govern s’ha de centrar en la molta feina que té els darrers dos anys de legislatura, va apuntar el titular de Finances, Jordi Cinca, i el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, com a possibles relleus assegurant que “serien dos candidats molt bons a cap de Govern” amb “opcions de guanyar les eleccions”, tot i que també va voler esmentar Xavier Espot i Vicenç Mateu.
D’altra banda, Martí va negar també que l’executiu no assumeixi les responsabilitats amb les reformes pendents i va avançar que a final de mes ja es podrà presentar un esquema general del que s’ha consensuat amb els comuns per a la reforma de les competències i fer-ne partícip el Consell General. En aquest sentit, i davant l’absència de la majoria necessària per aprovar aquesta reforma en solitari, així com la nova congelació de les transferències als comuns, Martí va apel·lar al seny i al sentit d’Estat. “Vull pensar que qui sempre ha defensat més Estat no donarà més diners a uns comuns que ja estan satisfets amb els 54,6 milions”, va as­segurar.

marc pressupostari
actualització
Josep Pintat
Pere López
Víctor Naudi
Jordi Cinca
Carles Enseñat
Gilbert Saboya
Afers Exteriors
relleu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte