Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ahir en la compareixença davant la comissió legislativa de Política Exterior.
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ahir en la compareixença davant la comissió legislativa de Política Exterior.

L’obertura de fronteres, sense data


Escrit per: 
M.S. / Foto: Consell General

Tot i les conversions i gestions portades a terme fins ara, a dia d’avui encara “no hi ha cap data determinada” per a l’obertura de les fronteres i la tornada de la lliure circulació amb els països veïns. Així ho va reconèixer ahir la titular d’Afers Exteriors, Maria Ubach, en el transcurs de la seva compareixença davant la comissió legislativa de Política Exterior, on va detallar les actuacions del seu ministeri des de l’inici de la crisi sanitària de la Covid-19.
“La demanda que sempre hem fet és que Andorra estigui inclosa dins del territori que desconfinin els països veïns”, va recordar la ministra, que va assegurar que “seguim amb un diàleg fluid i constant amb les autoritats franceses i espanyoles”, si bé va advertir que aquest procés de “negociació” i “intercanvis” serà “llarg i caldrà veure com evoluciona tot”.
Ubach, que va remarcar que els “nostres veïns ho miren de manera global perquè tenen també d’altres fronterers i amb països amb situacions diferents a les nostres” i que el que toca “és insistir i fer-los veure que tenim una situació diferent”, va recordar que de moment França sí que ha inclòs el Principat en el radi de cent quilòmetres en el qual els seus ciutadans, amb l’actual fase de desconfinament, poden circular, i va deixar clar que ara és Andorra qui “ha de decidir les condicions perquè els turistes, tant els francesos com els espanyols, puguin venir al país”, unes condicions que es compartiran amb les autoritats dels països veïns.
D’altra banda, la ministra d’Afers Exteriors, que va agrair l’oferiment de la presidenta suplent del grup parlamentari demòcrata i del president del grup socialdemòcrata en el sentit que els parlamentaris puguin incidir també en el tema de les fronteres amb els seus homòlegs espanyols i  francesos en els organismes internacionals on coincideixin, va explicar que l’executiu té comptabilitzades fins a 163 demandes d’estudiants que volen poder anar a Espanya o a França ja sigui per fer exàmens o per recollir les seves pertinences. 
Ubach va recordar que els dos països veïns permeten la mobilitat d’aquests estudiants “sempre que disposin del permís de residència corresponent”, un document, però, que no tenen tots els estudiants. En aquesta línia, la ministra, que  va incidir en la importància de “tenir la situació regularitzada”, va avançar que es buscarà la manera, sobretot en el cas d’Espanya, de poder agilitzar els tràmits per a l’obtenció del permís de residència, si bé va remarcar que aquest problema amb què es troben els estudiants “no és exclusiu” dels andorrans, sinó que també se’l troba per exemple un resident a Sevilla que estudiï a Barcelona.

La Cimera Iberoamericana serà virtual al novembre o presencial la primavera del 2021

La Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern que s’havia de celebrar a Andorra el 26 de novembre vinent no es farà. Si més no de forma presencial, segons va avançar la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, que va dir que l’executiu està valorant dos escenaris: o fer la cimera de forma virtual al novembre, tal com estava previst, o mirar de poder-la fer presencial la primavera del 2021.
“S’estan analitzant els pros i els contres de cada opció per prendre una decisió”, va assegurar la ministra, que va deixar clar que la decisió s’haurà d’adoptar com a molt tard a finals de juny, ja que en la trobada de responsables de cooperació i de coordinadors nacionals, prevista per als dies 6 i 7 de juliol a Madrid, tot i que també es farà de forma virtual, s’haurà de presentar “el calendari definitiu de la Cimera”.
Precisament, pel que fa a les diferents reunions sectorials previstes, Ubach va confirmar que es mantenen totes si bé s’ha decidit que es faran de forma telemàtica i que fins i tot se n’afegeix una de nova com és una trobada d’alt nivell sobre salut i innovació, que es preveu per al dia 30 de juny, on Andorra exposarà la seva experiència amb el doble cribratge poblacional que ha portat a terme.
Així mateix, i interpel·lada sobre si el canvi de reunions presencials a telemàtiques implica una reducció dels costos previstos per a l’organització de la Cimera, Ubach va destacar que encara no es té definits els costos que poden suposar tots aquests canvis, però que en tractar-se d’un projecte considerat prioritari es manté la partida pressupostària de dos milions d’euros així com les actuals estructures dels equips organitzatius. En aquesta línia, i davant les preguntes del president del grup parlamentari socialdemòcrata i president de la comissió legislativa de Política Exterior, Pere López, la ministra va assegurar que “s’ajustarà el pressupost i es retornarà a les arques de l’Estat el que no s’hagi utilitzat”.

Exteriors facilita el retorn de 105 ciutadans

Fins a 105 andorrans i re-sidents que es trobaven a diferents països en el moment de l’esclat de la crisi sanitària de la pandèmia de la Covid-19 ja han pogut retornar al Principat gràcies al treball del ministeri d’Afers Exteriors, en “estreta col·laboració” amb els diferents consolats de França i Espanya. Així ho va indicar la titular de la cartera, Maria Ubach, que va precisar que encara queden 43 ciutadans per retornar al país, 17 dels quals ja amb “el bitllet de tornada” i 26 amb qui s’estan fent tràmits per facilitar el retorn.
Pel que fa als temporers, Ubach, que va precisar que a l’inici de la crisi sanitària es tenien comptabilitzades fins a 4.914 persones, 3.000 de les quals extracomunitàries, ha confirmat que en els dos vols previstos per aquesta setmana, el d’ahir i el de demà, mar-xaran prop de 600 tempo-rers argentins, a la vegada que ha anunciat un nou vol per a dilluns vinent.
La ministra, que va des-tacar el treball fet amb el consolat argentí de Barcelona, va recordar que hi ha 2.176 temporers argentins, 279 treballadors argentins que tenen també la nacionalitat italiana, 347 xilens, 119 brasilers i fins a 117 temporers colombians, i va revelar que després dels darrers vols queden encara al país un miler de temporers en espera de ser repatriats.

L’obertura
Fronteres
sense
data

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte