Diari digital d'Andorra Bondia

L’obertura impulsada pel Govern rep una acollida favorable dels empresaris


Escrit per: 
Redacció

Els agents econòmics van rebre ahir de primera mà informació sobre l’obertura econòmica que el Govern vol posar en marxa i es van mostrar d’acord en les seves línies generals perquè és l’única manera que el país surti de l’actual crisi i posi les bases del futur desenvolupament econòmic.

Totes dues parts van coincidir també que aquesta obertura s’ha d’enllestir al més ràpid possible i ha de ser total, és a dir, sense excepcions sectorials, alhora que van estar d’acord també que caldrà tenir “una actitud proactiva” a l’exterior per captar les empreses que interessa que vinguin a Andorra en el futur.
“Encara tenim possibilitats de sortir de la crisi abans que els altres, però hem de fer aquesta reconversió del model econòmic. Això no vol dir no preservar aquells sectors tradicionals que, avui en dia, encara fan que l’economia andorrana resisteixi”, va manifestar el cap de Govern, Antoni Martí. Amb aquesta reunió el Govern complia el seu compromís de fer participar la societat civil en el procés de reflexió sobre quin ha de ser el futur model econòmic del país, després d’haver-ne informat anteriorment els grups parlamentaris. Els agents econòmics (Cambra,  CEA, EFA, PIME i ABA) es van mostrar satisfets també perquè se’ls tindrà en compte a l’hora d’elaborar la llei.
El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va explicar que  el projecte d’obertura havia rebut “una acollida molt favorable” perquè s’ha vist com “un pas inevitable”, tant per incrementar la competitivitat d’alguns sectors que ja són presents al país com per diversificar l’economia.  Saboya va deixar clar, però, que  només amb el nou marc normatiu no vindran les empreses, sinó que caldrà “agafar la maleta i anar a buscar allò que ens interessa”, tasca per a la qual va sol·licitar el suport dels empresaris.
El ministre va insistir també que només hi haurà clàusules conceptuals, però no sectorials, tot i que va admetre que “alguns sectors requeriran una regulació més àmplia i, per tant, per calendari serà impossible que tot comenci en el mateix moment”. Saboya va assenyalar també que “del que es tracta és que les empreses de fora puguin venir aquí i les nostres puguin anar a l’exterior”, però va advertir que la reciprocitat s’haurà d’aconseguir també en el procés d’aproximació a Europa.
El president de la Confederació Empresarial (CEA), Xavier Altimir, va opinar que “el projecte d’obertura és molt realista i el futur del país no passa per una altra situació que aquesta”.
Per la seva banda, el vicepresident de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, va dir que “la Cambra està en la mateixa línia que el Govern. El mercat andorrà ha tocat sostre i s’ha de fer una obertura total, que farà que hi hagi un abans i un després”. Malgrat tot, el representant de la Cambra va indicar que hi ha “un recel” en alguns sectors econòmics per la competència que pot suposar que vinguin empreses de fora. “Hi ha sectors en què hem tocat sostre i el risc és que hi pugui haver un cert canibalisme”, va afegir Armengol.
Fins i tot una entitat com la Petita i Mitjana Empresa (PIME),  que s’ha caracteritzat per les seves crítiques a les actuacions fetes en els últims anys en l’àmbit econòmic, va mostrar ahir el seu acord amb la proposta d’obertura. “Per primer cop un Govern parla la mateixa veu que nosaltres”, va dir el president de la PIME, Marc Aleix.

Els col·legis professionals demanen reciprocitat per poder exercir a l’exterior
El Consell de Col·legis Professionals va ser informat ahir a la tarda de l’obertura econòmica projectada pel Govern. I igual que havia passat al matí amb les diferents associacions econòmiques, també van sortir satisfets de la reunió. Els col·legis professionals estan d’acord que es faci una obertura al cent per cent també en aquest àmbit, però demanen que hi hagi reciprocitat, o sigui que al mateix temps que els professionals de fora puguin venir a Andorra a exercir les seves activitats els andorrans també ho puguin fer a l’exterior en les mateixes condicions.
Aquest era un dels principis bàsics que havien demanat els col·legis professionals, i que facilitarà que en els pròxims anys els joves llicenciats puguin trobar feina als països amb els quals s’arribi a un acord que prevegi aquesta “reciprocitat”. La tasca que tenen ara per endavant cadascun dels col·legis és proposar una llei que els reguli perquè sigui tramitada i aprovada pel Consell General, tasca que uns tenen més avançada que d’altres, segons va indicar el  degà del Col·legi d’Economistes, Xavier Prats, que va assenyalar també que  “la reciprocitat hauria de ser de manera bastant immediata a l’aprovació d’aquestes lleis”.
Per la seva banda, el degà del Col·legi d’Arquitectes, Alfons Valdés, va manifestar que els professionals liberals tenien “por” que l’obertura econòmica es fes de manera ràpida i sense un estudi aprofundit de com pot afectar els professionals liberals que treballen actualment al país. “En aquest sentit ens tranquil·litza perquè el que es busca és una Andorra pròspera i crec que els professionals liberals podran tenir un paper important”, va explicar Valdés al final de la reunió. El ministre d’Economia, Jordi Alcobé, va garantir ahir que hi haurà aquesta reciprocitat, i va confirmar que això es vol fer de manera immediata en cada una de les professions; és a dir, que quedaran obertes quan els professionals andorrans tinguin garanties de poder sortir a l’estranger.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte