Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença del titular de Salut, Joan Martínez Benazet, d'aquest migdia.
Un moment de la compareixença del titular de Salut, Joan Martínez Benazet, d'aquest migdia.

L’òbit de dos pacients eleva a 6 el nombre de morts per Covid-19


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

La mort de dos pacients divendres passat, un a casa seva i un al centre sociosanitari El Cedre, eleva a 6 el nombre de víctimes mortals per la Covid-19, segons ha explicat aquest migdia el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha precisat que no ha estat fins avui quan han arribat les analítiques que han confirmat que les dues persones finades, ambdues majors de 85 anys, tenien coronavirus.

El ministre, que ha volgut traslladar al condol a les famílies, ha destacat que aquestes dues persones no eren a l’hospital ja que degut al seu estat de salut no se’ls podia tenir a la unitat de cures intensives intubats i amb ventilació mecànica.

 

Les darreres analítiques, 44 de les quals negatives, han elevat el total de casos de Covid-19 diagnosticats al país fins al 334, 26 més que dissabte, mentre els que segueixen actius són 322 tenint en compte que s’han donat d’alta sis pacients i que n’han mort altres sis.

Quant als 322 casos actius, entre els quals 85 professionals sanitaris, cinc més que ahir, el ministre ha explicat que hi ha 46 pacients hospitalitzats, 37 dels quals a planta i 9 que es troben a l’UCI intubats i amb respiració mecànica. A més a més, el ministre ha precisat que hi ha cinc pacients més ingressats sospitosos d’estar infectats per coronavirus però que encara no es disposa del resultats de les analítiques corresponents per confirmar el diagnòstic.

Pel que fa a El Cedre hi ha 18 residents amb Covid-19, dos més que ahir, i quatre més convalescents a l’espera de tenir la segona prova negativa per poder-los donar l’alta.

Tot i el nou increment de casos, aquest és molt inferior al registrat divendres i dissabte fet que confirma una certa estabilització. En aquest sentit, Martínez Benazet ha destacat que a diferència d’altres països “no tenim una corba exponencial sinó que és més aviat aritmètica”, un fet que fa “pensar que l’estratègia de quedar-se a casa i de distanciament social està donant els seus resultats”. I és que pel titular de Salut, “si no haguéssim pres aquestes mesures fa dues setmanes en aquests moments tindriem una pujada exponencial dels casos i el sistema sanitari totalment col·lapsat”. De fet, el col·lectiu on més han pujat les noves infeccions és el sanitari “perquè és el que s’ha de moure”, mentre “el col·lectiu comunitari es manté estable”, ha puntualitzat el titular de Salut.

Per això el ministre ha instat a continuar en aquesta línia per poder “mantenir la corba aplanada” i que les persones que s’infectin ho facin “a poc a poc” per tal de garantir-los l’“atenció necessària” i “no col·lapsar el sistema”. Així mateix, Martínez Benazet, que amb tot va admetre que “cap país ha aconseguit fins ara evitar el col·lapse sanitari”, ha destacat també que la situació a l’hospital i a la unitat de cures intensives “es manté estable”. Així, l’ocupació de llits destinats a atendre malalts de Covid-19 seria ara per ara d’un terç, mentre en el cas de la UCI la capacitat d’equips de ventilació mecànica estaria al 50%.

El ministre ha reiterat que la voluntat és poder ampliar fins a la trentena els equips de ventilació i ha agrait la donació d’un equip “en perfecte estat” que ha fet un particular. També ha recordat que s’està a l’espera de poder rebre alguna de les comandes que s’han fet.

D’altra banda, Martínez Benazet ha explicat que la plataforma per fer un seguiment del Covid-19 ha registrat ja 1.300 inscripcions i ha insistit en que és important que s’hi registrin aquelles persones diagnosticades de coronavirus, aquelles que presenten símptomes compatibles amb la malaltia així com els contactes de malalts o que hagin estat amb algun malalt.

l'òbit
dos
pacients
eleva
6
nombre
morts
Covid-19

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte