Diari digital d'Andorra Bondia
El Secretari General de l'OCDE, Angel Gurría durant una trobada amb el cap de Govern, Toni Martí.
El Secretari General de l'OCDE, Angel Gurría durant una trobada amb el cap de Govern, Toni Martí.

L'OCDE determina que Andorra no té règims fiscals perjudicials


Escrit per: 
Agències / Foto: Govern d'Andorra

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) avala els canvis a l’impost de societats i determina que Andorra no té règims fiscals potencialment perjudicials. El Fòrum sobre Pràctiques Fiscals Pernicioses de l’OCDE ha publicat, aquest dijous, els resultats de l’anàlisi dels règims fiscals especials d’Andorra. Aquest és un pas més dels avenços del Govern per a l’homologació del marc fiscal, i va en la línia necessària perquè Andorra es mantingui fora de la llista de països no cooperants de la Unió Europea. A mitjans del passat mes d’octubre, el Fòrum sobre Pràctiques Fiscals Pernicioses (FHTP) va examinar un total de 108 règims, d’entre els quals els règims fiscals especials d’Andorra. Aquest procés forma part del seguiment que es fa de la implementació dels compromisos adquirits per les diferents jurisdiccions al llarg dels últims anys.

En aquest sentit, i per donar compliment als compromisos adquirits, Andorra va aprovar el mes d’abril la Llei de modificació de l’Impost de Societats que, entre d’altres, modifica dos dels règims especials existents i n’elimina els altres dos. L’objectiu d’aquesta modificació era eliminar qualsevol component d’aquests règims especials que pogués ser considerat com a potencialment perniciós als efectes fiscals. Aquesta modificació va entrar en vigor al mes de maig del 2018. El resultat ha estat que, en aquesta darrera avaluació, l’FHTP ha conclòs favorablement respecte als règims fiscals especials d’Andorra i ha determinat que han deixat de ser potencialment perjudicials.

Del centenar de règims preferencials sotmesos a avaluació, l’FHTP únicament ha arribat a conclusions respecte a 53 d’aquests règims, i ha posposat la seva decisió per aquells que han de fer aclariments o que encara requereixen de modificacions als seus règims fiscals. Per la seva banda, la Unió Europea està treballant en l’actualització de la seva llista de països considerats com a no-cooperants en matèria fiscal. Andorra va sortir d’aquesta llista al desembre del 2017, però amb el condicionant de tornar-hi si les deficiències detectades respecte als règims especials no eren esmenades abans del final de l’any 2018. Tot i tractar-se d’organismes independents, la Unió Europea tindrà present les conclusions de l’FHTP, avalades pel Marc Inclusiu, a l’hora d’efectuar aquesta actualització.

OCDE
determina
Andorra
règim
fiscal
perjudicial

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte