Diari digital d'Andorra Bondia
L’OMS té el repte de lluitar contra les malalties cròniques a Europa
L’OMS té el repte de lluitar contra les malalties cròniques a Europa

L’OMS té el repte de lluitar contra les malalties cròniques a Europa


Escrit per: 
Redacció / Foto: S.F.G.A.

El Comitè Regional per Europa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), reunit aquesta setmana a Budapest (Hongria), va definir els “grans reptes” que té la regió en matèria de salut: la lluita contra les malalties cròniques i la seva prevenció, i el reforç i la “necessària” transformació dels sistemes de salut. El ministre de Salut, Carles Álvarez, assisteix aquesta setmana a la 67a sessió del Comitè Regional per Europa de l’OMS, que es focalitza a correlacionar els objectius establerts en matèria de salut amb els objectius per al desenvolupament sostenible (ODS) establerts en el marc de l’agenda global 2030. Segons destaca el Govern en un comunicat, a la reunió “s’ha pogut constatar que els objectius per a la salut 2020 estan plenament alineats” i s’estan assolint progressivament. 

Però, malgrat això, la regió europea té “grans reptes” a assolir en matèria de salut, i s’han definit “entre les principals prioritats a abordar la lluita contra les malalties cròniques i en particular la seva prevenció”, i també “el reforç i la necessària transformació dels sistemes de salut”. En aquest punt, es considera que l’accessibilitat a serveis i productes de salut de qualitat que arribin a tota la societat, i en particular a aquells sectors més vulnerables, esdevé “el focus principal d’actuació”. Per aconseguir aquesta transformació, l’OMS recomana “orientar els sistemes cap a models de finançament que integrin la cobertura universal”, vist que el model s’ha demostrat que contribueix a millorar i assegurar un accés equitable als serveis i productes de salut.

Més enllà, la sessió de treball també va tractar altres temes i prioritats, com són la salut mental, la lluita contra les malalties infeccioses més prevalents i emergents i la protecció de l’entorn. Aquí cal destacar que una altra de les prioritats de l’OMS a escala global és la lluita contra la resistència als antibiòtics, una lluita que ha de permetre racionalitzar i reduir el consum mundial d’anti­biòtics.

Segons destaca el comunicat emès pel Govern, l’OMS també “fa una crida als països a abordar la salut com una de les prioritats en matèria de polítiques socials”, que requereix accions transversals i una participació intersectorial “en què s’han d’implicar tots els actors del sector públic, del sector privat i de la societat civil”.

Durant la seva estada a Budapest, el ministre de Salut va participar en una sessió de treball amb el nou director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, i la directora regional per Europa, Zuzsanna Jakab, durant la qual es va debatre sobre la governança i la nova forma d’actuar de l’organització, en què el nou director va demanar una implicació i participació més activa dels estats membres per reforçar les actuacions contra les malalties cròniques i els factors de risc associats.

salut OMS malalties cròniques

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte