Diari digital d'Andorra Bondia
Les membres de la delegació andorrana davant del Cedaw.
Les membres de la delegació andorrana davant del Cedaw.

L’ONU adverteix que la Constitució restringeix els drets de les dones


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Demòcrates

El Comitè per a l’eliminació de la discriminació contra les dones de l’ONU (Cedaw) alerta que la interpretació que fa la Constitució andorrana del dret a la vida suposa una limitació dels drets sexuals i reproductius de les dones. En les observacions al quart informe periòdic relatiu al Principat, a més, es lamenta que les dones han de marxar a l’estranger si volen avortar i que les que no ho poden assumir es veuen obligades a tenir les criatures o sotmetre’s a avortaments insegurs. És per això que reitera la necessitat de legalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs almenys quan hi ha risc per a l’embarassada, violació, incest i malformació del fetus, i despenalitzar-la en la resta dels casos. Així, el Cedaw lamenta que Andorra no hagi pres cap mesura en aquest sentit malgrat que l’any 2015 s’hi va comprometre. 

El comitè també recomana esmenar l’article 108 del Codi penal perquè el personal sanitari no hagi d’actuar sota una “por constant” a l’hora de donar informació sobre l’avortament, ja que podria ser acusat de violar la llei. Així mateix es demana intensificar la implementació de programes de salut, incloent-hi l’accessibilitat a mètodes anticonceptius moderns. Entre les recomanacions, el Cedaw també exposa que les dones es troben amb barreres a l’hora d’accedir a la justícia arran de l’absència de personal i unitats especialitzades en violència masclista així com la inexistència de serveis legals especialitzats per a dones independents i gratuïts. Per aquest motiu es proposa impulsar formacions obligatòries per a jutges, fiscals, policia, i altres actors a nivell judicial així com el personal mèdic. El Cedaw també encoratja a adoptar mesures per fer que les dones reclamin els seus drets, denunciïn els crims dels quals han estat objecte i prendre mesures efectives per protegir les dones contra la revictimització en la interacció amb les autoritats judicials. A banda, el comitè observa que les unitats dependents del Govern actuen de forma fragmentada i recomana centralitzar els actors i dotar-los dels recursos necessaris per poder impulsar de forma exitosa les polítiques per a la igualtat. En el document s’indica que tampoc existeixen mesures temporals per a dones que pateixen diferents formes de discriminació ni un sistema de quotes al sector públic i privat per superar les desigualtats motivades pel gènere. A més, recomana estrènyer la col·laboració amb les organitzacions civils de dones i oferir-los el finançament necessari i crear una institució nacional de drets humans independent.
Quant al treball, es recomana ingressar a l’OIT, fer accions per acabar amb la bretxa salarial i el sostre de vidre, i oferir garanties per a les víctimes d’assetjament sexual a la feina. L’informe també fa èmfasi en la necessitat d’acabar amb els estereotips i exposa la necessitat de promoure la corresponsabilitat en el repartiment de tasques domèstiques i l’elecció de professions que no són les tradicionals per a les dones. Així mateix exposa la necessitat d’eliminar les dones com a objectes sexuals als mitjans de comunicació, inclosa la publicitat. Quant a la participació de les dones en política, s’urgeix a accelerar el programa per a la igualtat efectiva entre homes i dones i s’assenyalen certes mancances en la lluita contra el tràfic de persones i la prostitució al mateix temps que es demana revisar que els materials pedagògics tinguin visió de gènere. A l’últim, reclama apujar l’edat mínima per casar-se als 18 anys, acabar amb la discriminació de les unions civils amb relació als matrimonis, eliminar el temps d’espera per al divorci i l’edat per obtenir una pensió de viudetat, i també disposar de dades relatives a les dones.
El Govern va reaccionar ahir al document indicat que les conclusions inclouen l’informe elaborat per l’executiu i el d’Stop Violències. Així, el Govern va recalcar que no té constància de cap dona en risc per un avortament insegur, que hi ha accés a anticonceptius i programes de sensibilització sobre aquests i recorda que posarà en marxa el servei integral per a les dones que volen avortar. El Govern emetrà un informe a l’ONU per fer-hi matisacions.

 

avortament
dones
Cedaw
Comentaris: 1

Comentaris

A la persona que es confessa dels seus pecats seguint les normes catòliques, se li demana més coherència, rigor ètic i absència d'hipocresia que la que s'està demostrant des de la Seu en el tema de l'avortament. Només hi ha un sol carril de sortida digna: la renúncia. Només hi ha un sol carril de sortida meritòria, de cara a la història, per als segles de presència institucional del bisbe de la Seu a Andorra: la renúncia. Estic per demanar que se m'esborri del llibre dels batejats.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic