Diari digital d'Andorra Bondia
Møller en un moment de la reunió que va mantenir ahir amb Martí.
Møller en un moment de la reunió que va mantenir ahir amb Martí.

L’ONU recorda que el dret a decidir de la persona és un principi global


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Tot i que la despenalització de l’avortament no va ser una qüestió que es va tractar en les reunions que va tenir ahir en el primer dia de visita al Principat, el director general de l’Oficina de les Nacions Unides a Ginebra, Michael Møller, va recordar que hi ha principis generals que han estat acceptats per la major part del món, com pot ser la capacitat de cada persona de ser l’amo del seu destí i prendre decisions en els temes que l’afecten en un context social. Així, va acceptar que l’avortament és “un tema difícil a totes les societats”, però va assenyalar que és responsabilitat d’aquestes societats resoldre-ho. En aquest sentit, va apuntar que “és Andorra qui ha de prendre aquesta decisió basada en els principis globals sobre els quals hem viscut des de fa gairebé 70 anys”.
Møller es troba al país per conèixer la implementació dels Objectius de desenvolupament sostenible de cara al 2030, que afecten no sols l’àmbit del medi ambient, sinó també la salut, l’educació o la igualtat de gènere (dins del qual hi ha l’accés universal a la salut sexual i reproductiva i als drets reproductius), entre d’altres. De les primeres reunions, el director general de l’Oficina de l’ONU a Ginebra va destacar el treball que s’està fent a les escoles per educar els infants a viure d’una forma sostenible. En aquest marc, va assenyalar l’esforç del Govern per formar els professors en els Objectius de desenvolupament sostenible. “Això és una forma transversal d’abordar un tema molt ampli i d’una forma molt específica per assegurar que la pròxima generació viu, parla i pren les decisions en la seva vida de forma durable”, va dir. Al mateix temps va subratllar que tot plegat és fruit del treball transversal que fan tots els ministeris per tal que “els temes que són el centre de la vida humana siguin abordats d’una manera integrada”. 
Møller va indicar que del primer dia de visita ja en va rebre “molts bons exemples, que m’emporto” per traslladar arreu. De fet, va explicar que una de les tasques que desenvolupa és captar les millors pràctiques a tot del món per posteriorment compartir-les amb altres països i actors, ja sigui la societat civil o l’àmbit dels negocis. Precisament la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va posar en relleu que Andorra es podria beneficiar d’aquest intercanvi d’experiències. Ubach va defensar que “Andorra està plenament implicada en l’aplicació dels Objectius de desenvolupament sostenible” i va recordar que al juliol es va presentar un informe de revisió sobre la implementació d’aquests. En aquest primer document es van presentar les accions sobre 8 dels 17 objectius marcats per les Nacions Unides que feien referència al medi ambient, l’aigua i la lluita contra el canvi climàtic i l’educació. Quant a la resta d’objectius, la ministra va anunciar que “farem una altra avaluació dels que estan més vinculats a qüestions d’àmbit social”.
El director general de l’oficina de l’ONU a Ginebra va assenyalar que en les reunions d’ahir es va tractar la importància que té l’educació i també dels drets humans, que són “els fonamentals de tota activitat que fem en la vida quotidiana”, i també del medi ambient i el canvi climàtic. A més va exposar que aquest darrer és un tema “prioritari”, ja que “si no el resolem, tots els altres problemes no seran tan importants perquè amb una mica de mala sort no serem més aquí per discutir”.

Primera visita
Aquesta és la primera vegada que un director general de l’Oficina de les Nacions Unides a Ginebra es desplaça a Andorra. Aquest matí, Møller visitarà l’escola andorrana d’Ordino (que és Escola Verda) acompanyat de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. Al migdia, juntament amb el cap de Govern, Antoni Martí, assistirà a l’acte d’inauguració de la instal·lació artística commemorativa del 70è aniversari de la Declaració dels Drets Humans, a la plaça de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. Finalment, el director general de l’Oficina de l’ONU de Ginebra impartirà la conferència Les Nacions Unides davant els reptes actuals al Centre Cultural La Llacuna d’Andorra la Vella. L’acte començarà a les 19 hores.

ONU
recorda
dret a decidir
persona
principi
global

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte