Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, en una sessió del Consell General.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, en una sessió del Consell General.

López acusa Jover de “falsejar” la previsió d’ingressos del pressupost


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

“Això no és equivocar-se, és maquillatge pressupostari, és falsejar les dades, i quan vens d’un 2021 en què ha succeït el que ha succeït, tornar a posar una xifra d’increment no té cap mena de lògica i és enganyar els ciutadans”. Així de contundent s'ha mostrat avui el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, a l’hora de fer una primera valoració del projecte de pressupost per a l’exercici 2022 entrat a tràmit parlamentari per l’Executiu, uns comptes que va considerar “inflats” quant a la part d’ingressos i que, en el cas de les despeses, “no donen solucions” a moltes de les qüestions importants i que preocupen la ciutadania.

López, que ha lamentat que aquest debat ja es va tenir l’any passat i que “per molt que el ministre Jover es pugui molestar els números són els que són i si es posa uns ingressos irrealitzables evidentment no arriben i el dèficit es dispara”, ha explicat que aquests dies els socialdemòcrates s’han reunit amb diferents responsables i agents del sector turístic i que la majoria d’ells “són optimistes de cara a la nova temporada”, tot i que han fet una previsió d’ingressos d’“entre un 20% i un 25% menys respecte a la darrera temporada abans de la Covid”, i ha contraposat aquestes previsions a les fetes pel titular de Finances. Així, el ministre “no només no ha fet una previsió a la baixa dels ingressos respecte del 2019, sinó que ha previst més d’un 10% respecte a aquell exercici”, ha criticat López, per qui les previsions ministerials “estan fora de tota lògica” i “no estan sustentades en res”.

En aquesta línia, el conseller general socialdemòcrata, que ha remarcat que “els ingressos s’han de fer amb un criteri de realisme”, ha apuntat que tot i que el mercat de proximitat, per la situació sanitària dels països veïns, “pot funcionar”, altres mercats importants com són el britànic, el rus o l’ucraïnès no sembla, a hores d’ara, que hagin d’aportar massa turisme. També ha recordat el recent informe de la Comissió Europea que preveia que la recuperació plena del turisme no serà fins al 2024, i ha insistit que preveure més d’un 10%  “no és possible”.

Quant al capítol de les despeses, López s'ha mostrat “sorprès” pel fet que “en moltes de les qüestions més importants no hi ha propostes ni aportacions pressupostàries significatives per donar-hi resposta”, i ho ha exemplificat amb tres àmbits que per als socialdemòcrates són cabdals, com són l’habitatge, la salut mental i les pensions.

Així, el parlamentari ha criticat que fins i tot al pressupost de l’Institut Nacional de l’Habitatge (INH), nou d’aquest any, “no hi ha cap inversió prevista en habitatge social ni habitatge de titularitat pública”, i ha retret al Govern que mai hagi volgut que en el capítol d’inversions “hi figurés cap proposta destinada a fomentar un parc d’habitatge públic per donar solucions a molts col·lectius que tenen molts problemes amb l’habitatge”.

Quant a la salut mental, el dirigent socialdemòcrata ha destacat que després de l’increment de problemàtiques arran de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19 “esperava un increment de la dotació per aquestes polítiques”, i ha mostrat la seva decepció perquè “no hi ha res d’especial ni significatiu”.

Finalment, amb relació a les pensions, i al “marge del treball de reforma del model de pensions”, López ha incidit en la problemàtica dels pensionistes actuals, “alguns amb pensions molt baixes”, a la qual el projecte de pressupost tampoc no dona cap resposta ni solució per mirar d’incrementar-les.

D’altra banda, i igual com ha denunciat el president del grup de Terceravia, Josep Pintat, durant la presentació dels comptes a la comissió legislativa de Finances i Pressupost, López s'ha mostrat també molt crític amb els canvis introduïts en la presentació dels comptes i en les reclassificacions fetes, que dificulten la tasca dels consellers i que no s’adiuen a les disposicions de la Llei general de les finances públiques. “Els canvis s’han de fer perquè les coses han d’avançar i evolucionar, però ens sembla que pel mig s’ha perdut tota una sèrie d’informació important per poder analitzar bé i poder fer les esmenes”, ha destacat.

López
jover
ingressos
pressupost

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte