Diari digital d'Andorra Bondia

López anuncia una emissió de deute públic de 100 milions abans de fi d’any


Escrit per: 
M.S.

El Govern farà efectiva abans de final d’any una emissió de deute públic per valor de 100 milions d’euros dirigida al públic en general i comercialitzada a través de les entitats bancàries, segons ha anunciat el ministre d’Economia i Finances, Pere López, en el transcurs de la sessió de control a l’executiu al Consell General.

Pere López, que va recordar també l’imminent tancament d’una operació per obtenir 150 milions d’euros més amb entitats estrangeres, va descartar explicar encara les condicions d’aquestes dues operacions ja que “no estan tancades”, però sí que va precisar que serviran per cobrir 250 milions d’euros de pòlisses de crèdit actuals.
Així mateix, el ministre, que va admetre que el cost d’aquestes operacions de finançament serà superior al de les fórmules actuals, va explicar, responent a una interpel·lació del president del grup d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, que la previsió del Govern és que el deute bancari se situï a finals d’any en 701 milions d’euros, 70 milions més que el deute amb què es va tancar l’exercici 2009.
A la vegada, López, que va retreure a Nomen que des d’ApC s’hagués insistit una vegada i una altra que el deute s’incrementaria en més de 100 milions, va explicar que, a 31 d’octubre, el deute del Govern amb els bancs era de 666 milions d’euros, dels quals 260 corresponen a la darrera emissió de deute públic i 406 a pòlisses de crèdit subscrites amb les diferents entitats bancàries del país.

Noves acusacions

D’altra banda, i també en resposta a una pregunta d’ApC, el ministre d’Economia i Finances va explicar que ja s’ha completat la transferència als comuns per a l’exercici 2010 per un import total de 49.506.428 euros, fet en quatre pagaments trimestrals. Així mateix, va negar que les transferències s’hagin fet fora de la llei, com va apuntar Nomen.
El ministre i el president del grup parlamentari se les van tornar a tenir posteriorment quan Nomen va tornar a denunciar les presumptes irregularitats en el procés de nomenament com a funcionari del secretari general del Govern.
El líder d’ApC, que va recordar el recurs contra aquest nomenament presentat per l’Associació de Personal Adscrit a l’Administració General (Apaag), va defensar que la Llei de la funció pública no es pot aplicar al càrrec de secretari general i que no es pot donar per acabat un període de prova mentre una persona està en excedència.
Per la seva part, López va defensar novament la transparència i la legalitat del procés emprat per l’executiu i va acusar Nomen de repetir arguments “que no s’aguanten”, de fer servir un discurs “fals i mal construït” i d’utilitzar la teoria de “remena que alguna cosa queda”.

Responsabilitats pels errors en els permisos penitenciaris

La consellera reformista Montserrat Gil va demanar que es depuressin responsabilitats pels errors comesos en l’atorgament de permisos penitenciaris. Gil, que va lamentar que des de l’executiu s’haguessin qualificat com a “petits incidents”, va recordar que en un període de deu mesos van tenir lloc dues errades. “Ja està bé que passem responsabilitats a tothom menys a qui li pertoca”, va destacar en referència als expedients oberts als funcionaris del centre.
Per la seva part, el titular d’Interior, Víctor Naudi, que va precisar que en el primer cas es van obrir sis expedients ja tancats i que en el segon van ser quatre, que encara estan en curs, va explicar que s’ha revisat els protocols i s’ha demanat al Tribunal de Corts més informació dins les ordres judicials dels calendaris de treball dels interns que gaudeixen del règim de semillibertat, que és el cas dels dos errors detectats.
D’altra banda, i responent a una pregunta del reformista Ladislau Baró sobre la davallada de les causes relatives a infraccions penals contra la salut pública, Naudi va assegurar que la lluita contra el consum i el tràfic d’estupefaents és una de les prioritats del ministeri.
Així mateix, Naudi va negar, com havia apuntat Baró, que no hi hagi una estratègia clara i global en aquest àmbit, i que es posi més més èmfasi en la persecució del traficant turista que en el tràfic intern del país.

Retrets per la despesa a l’hotel de Nova York

La pregunta relativa a les despeses d’allotjament de la delegació andorrana que va participar en l’Assemblea de les Nacions Unides va provocar un dur intercanvi de retrets entre el líder d’ApC i el cap de Govern, Jaume Bartumeu, que va acusar Nomen d’“empastifar i enganyar”.
Bartumeu, que va explicar que l’hotel es va escollir seguint les recomanacions dels serveis secrets nord-americans per qüestions de seguretat, va precisar que el cost per cada una de les quatre habitacions utilitzades per la delegació andorrana era de 713,48 euros per nit i que el total de l’allotjament va ascendir a 14.269,6 euros.
D’altra banda, Bartumeu i Nomen es van tornar a enfrontar quan el president del grup d’ApC va qüestionar que el despatx d’advocats del qual el cap de Govern és el soci principal assessori el Comú d’Encamp en els recursos d’alçada interposats pels ciutadans i que ha de resoldre l’executiu.

Bonet diu que no hi ha llistes d’espera a les residències

La ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, responent a una interpel·lació de la reformista Montserrat Gil, va negar que hi hagi llista d’espera per accedir als centres sociosanitaris i va explicar que només hi ha tres persones ingressades a l’hospital, que la setmana vinent seran traslladades a El Cedre i a Sant Vicenç d’Enclar, respectivament. Així mateix, Bonet va carregar contra el “model d’institucionalització” que l’anterior Govern havia seguit i va negar les acusacions de la consellera reformista en el sentit de no voler obrir les dues plantes que estan lliures a El Cedre.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte