Diari digital d'Andorra Bondia
El candidat a cap de Govern del PS, Pere López, en un moment del seu discurs en el debat d’investidura ahir al Consell General.
El candidat a cap de Govern del PS, Pere López, en un moment del seu discurs en el debat d’investidura ahir al Consell General.

López aposta per un país “per a tothom” en base a deu grans blocs


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Malgrat ser conscient que davant el pacte a tres bandes el Consell General investirà avui Xavier Espot com a cap de Govern, el candidat del Partit Socialdemòcrata, Pere López, va defensar ahir el model de país que planteja la formació, en base a deu grans blocs que engloben el programa electoral, un model de país que es vol que sigui “per a tothom” i que va contraposar a l’Andorra que han deixat els Demòcrates després de vuit anys de Govern, que es caracteritza per la “fractura, divisió i creixement de les desigualtats”.
Precisament l’herència d’un executiu, on Espot “ha estat set anys ministre” com va recordar López, va centrar l’arrencada d’un discurs en què Liberals d’Andorra no es va escapar de les crítiques pel seu gir i per apuntalar novament una majoria demòcrata quan en campanya defensaven “la necessitat d’un canvi polític” i apostaven per “altres formes de fer i altres formes de ser”.
Així, López, que va recordar que “dos de cada tres” vots emesos en circumscripció nacional no van ser per a DA i que els taronja van guanyar només en “tres de les quatre parròquies amb menor nombre d’electors”, va retreure a L’A haver actuat “contràriament a la voluntat expressada de forma molt majoritària pels ciutadans” i, d’esquena a aquests, a “pujar de forma forçada al carro d’una governabilitat a qualsevol preu” i “fer de crossa d’un govern absolutista i autoritari, opac i mal gestor, amb actituds i accions que s’allunyen de servir i afavorir l’interès comú com ha estat el de DA”. Amb tot, López va assegurar que el PS considera “plenament vigents” els punts programàtics pactats amb L’A amb les llistes de d’Acord i es va comprometre a treballar per “tirar-los endavant”.
En aquesta línia, i ja desgranant el primer dels blocs programàtics centrats en la democràcia, les institucions i la participació ciutadana, López va defensar l’establiment d’un sistema perquè els ciutadans puguin fer preguntes i demandes d’informació a l’executiu, la possibilitat de convocar una consulta oberta si ho demana el 15% del cens electoral així com dotar-se d’eines legislatives per “lluitar contra la corrupció pública i política”. També dins aquest bloc, el candidat socialdemòcrata va incidir en la necessitat de modificar la Llei de la contractació pública per “evitar el tràfic d’influències, els actuals abusos de posició i fraus en concursos”.
Quant a la negociació amb la Unió Europea, López, que va defensar la necessitat d’anar per aquest camí, ja que “continua sent positiu”, va apostar per la “prudència” i va reclamar que la negociació ha de continuar des de la unitat, de forces polítiques i afers socials, sense presses i amb una “política clara i línies vermelles infranquejables”.
Pel que fa al teixit econòmic, la diversificació i el creixement de l’economia, López va apostar per la creació d’una taula de comerç i turisme, per mantenir tot i que millorar la gestió i aplicació del Pla estratègic del turisme de compres i del Consell andorrà per a la competitivitat del comerç, a la vegada que per una “gestió transparent” d’Andorra Turisme.
En l’apartat de política social i serveis públics, el candidat socialdemòcrata va refermar el “compromís” de la formació per afrontar “de manera determinada i immediata” la reforma del sistema sanitari, i va incidir en l’aposta per “trencar” l’estructura actual del SAAS, crear dues parapúbliques, hospital i Cedre, i perquè l’atenció primària passi a responsabilitat directa del ministeri de Salut. També va apostar per un pla integral de dependència i perquè la pensió després de 40 anys de cotització sigui equivalent al salari mínim, que va defensar situar en els 1.200 euros.
L’accés a l’habitatge, amb la proposta de posar a disposició dels ciutadans entre 150 i 200 habitatges de protecció oficial, la recuperació del diàleg social per establir una legislació laboral i sindical que no sigui contrària a la normativa internacional ni a la Carta Social Europea, la regulació de la família, el dret de la dona a disposar del seu propi cos, la doble nacionalitat i la modificació de la Llei electoral van centrar el bloc dedicat a drets i llibertats. 
Així mateix, López va reiterar el compromís de treballar per “retornar als treballadors públics la dignitat perduda” i modificar, de forma consensuada, la Llei de la Funció Pública, mentre que en l’àmbit de fiscalitat, va defensar que des de la formació no s’aposta per apujar impostos, sinó perquè “aquells que no contribueixen avui en dia a les arques públiques ho comencin a fer”. I va insistir també en la necessitat de reforçar la lluita contra el frau fiscal per fer-la “més efectiva”.

Dos models diferenciats i “l’única opció” per tirar endavant les propostes

Com era de preveure, des dels grups parlamentaris es va valorar de forma diferent els discursos dels dos candidats a cap de Govern i també el pacte assolit per a la constitució d’un executiu de coalició. Així, el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, i la presidenta suplent del grup socialdemòcrata, Rosa Gili, van coincidir que la sessió havia evidenciat l’existència de dos models de país, si bé van diferir en el tipus. Així, mentre Enseñat lloava la “generositat” d’Espot per aconseguir una majoria àmplia de 17 consellers i carregava contra el discurs de López, “més propi del cap de l’oposició, amb ressentiment i amb poques propostes concretes, que no d’un cap de Govern”, Gili lamentava el model de “continuisme buit de contingut” d’Espot avalat per L’A, que en campanya i sota la fórmula de d’Acord, defensava “la necessitat de recuperar la democràcia perduda” i d’impulsar “una altra manera de fer les coses”.
Precisament, des de Liberals d’Andorra, Jordi Gallardo va valorar de forma “positiva” el pacte assolit amb Demòcrates i CC, ja que “és l’única possibilitat real de tirar endavant propostes del programa electoral de L’A”. Així, Ga-llardo va recordar que el pacte amb els socialdemòcrates es va fer pel sistema electoral i que acabava el 7 d’abril, ja que després cada part era lliure de prendre “les decisions oportunes”. Quant a les possibles discrepàncies amb Demòcrates en algunes qüestions, Gallardo va explicar que “s’ha treballat en mecanismes” per a aquest tipus de situacions per tal que “les divergències d’opinió” no “impedeixin que el país avanci”.
Per la seva part, el conseller general de Ciutadans Compromesos Carles Naudi d’Areny-Plandolit va celebrar que els dos candidats recollissin propostes de CC, si bé va deixar clar que en el cas del PS “hi ha més punts discordants”. Així, Naudi va destacar la coincidència en les línies vermelles de cara a l’acord amb la UE i es va mostrar d’acord amb Espot que el creixement del país ha de venir per l’arribada d’empreses i la multiplicació del PIB i no per la via dels impostos, distanciant-se així del model plantejat per López.
Finalment, des de Terceravia, Josep Pintat va preferir no opinar sobre els discursos ni sobre l’acord a tres bandes tot incidint que “les valoracions es faran demà [avui]”, en la segona jornada del debat d’investidura, que arrencarà a dos quarts de deu amb la intervenció dels grups parlamentaris. 

López
aposta
país
per a tothom
base
deu
grans
blocs

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte