Diari digital d'Andorra Bondia
López atribueix el mal clima laboral de FEDA a la “disbauxa” de càrrecs
López atribueix el mal clima laboral de FEDA a la “disbauxa” de càrrecs

López atribueix el mal clima laboral de FEDA a la “disbauxa” de càrrecs


Escrit per: 
M.S. / FOTO: J.G.

El conseller general del Partit Socialdemòcrata Pere López va vincular ahir, durant la sessió de control a l’executiu, el malestar de bona part de la plantilla de la societat pública a la “disbauxa” en els càrrecs directius i de responsabilitat.

En aquest sentit, López, que va qualificar d’“inadmissible” el que s’està fent a FEDA, que és un “exemple més de la mala gestió de DA”, va denunciar que s’han doblat els càrrecs directius de la companyia, que han passat de 7 direccions i 8 caps d’àrea el 2010 a 13 direccions i 14 caps el 2016, i va acusar l’executiu d’haver fet de FEDA la seva “agència de col·locació”.

Així, López va incidir que el 30% de la plantilla exerceix càrrecs de responsabilitat, entre direccions i caps d’àrea, curiosament el mateix percentatge que en l’estudi sobre el clima laboral mostra la seva conformitat amb les qüestions importants, mentre que, en l’extrem oposat, “entre el personal ras quasi el 100% respon de forma negativa”.  

Per la seva part, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i presidenta del consell d’administració de FEDA, Sílvia Calvó, que responent a una interpel·lació sobre el mateix tema del parlamentari liberal Josep Majoral va assegurar que no es preveuen canvis en la direcció de FEDA, va tornar a atribuir el mal clima laboral a la introducció de noves línies de treball i a la diversificació de l’activitat de la companyia, i va remarcar que precisament l’estudi del clima laboral “és la primera mesura” per mirar de millorar-lo.

Així, Calvó, que va posar en dubte els organigrames mostrats a la cambra per López, va explicar que arran de les conclusions de l’estudi del clima laboral es va crear diferents grups de treball per mirar d’incidir en els aspectes a millorar, a partir dels quals s’ha elaborat un pla d’acció, amb “mesures a curt termini i d’altres d’implementació més a mitjà termini”.

En aquesta línia, la ministra va admetre la necessitat de millorar la comunicació interna i va anunciar la celebració de “reunions plenàries i d’altres de més reduïdes”, i va destacar també la necessitat de millorar qüestions d’estructura i processos, de gestió de l’acompliment i de la gestió del desenvolupament dels treballadors.

També responent a Majoral, que va celebrar que la ministra fos “conscient” del problema però li va retreure el retard en el pla d’acció, Calvó va negar que hi hagués dificultats per substituir els delegats de personal que van presentar la dimissió i va defensar que aquesta figura “ha estat des de sempre i és molt important” per a la companyia i que a més a més ha de jugar un rol “important” a l’hora de tirar endavant la implantació del pla d’acció per mirar de millorar aquells aspectes apuntats en l’estudi de clima laboral.

 

Molins de vent al Maià i a Claror

El pla d’infraestructures energètiques que està elaborant l’executiu planteja la possibilitat que es puguin instal·lar molins de vent a la zona del Maià i a Claror, opció que s’està treballant amb els respectius comuns concernits.
Així ho va explicar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat responent a una pregunta del parlamentari liberal Josep Majoral sobre el desenvolupament energètic, que precisament va retreure a Sílvia Calvó el retard en l’elaboració d’un pla que ja havia d’estar enllestit a mitjans de l’any passat. Calvó, que va explicar que també s’està treballant en el projecte de cogeneració a CTRASA i també mirant la viabilitat de la cogeneració al Pas de la Casa, va justificar el retard en el fet que s’ha volgut implicar els comuns en l’elaboració del pla.

 

Acord amb la comunitat de Sant Egidi per poder acollir refugiats

La possibilitat que Andorra pugui acollir refugiats és una mica més a prop. I és que, responent a una interpel·lació del conseller general del PS Pere López, el titular d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va anunciar que ja es disposa d’un esborrany de llei que ha de permetre l’acollida temporal i que s’establirà un protocol d’acord amb la comunitat de Sant Egidi per garantir el trànsit legal d’aquests refugiats sirians que es puguin acollir. 

El ministre, que va mantenir un dur enfrontament amb López, a qui va retreure “la poca seriositat” de la pregunta i “els eslògans sense fonament”, va precisar que l’esborrany, que es basa en el concepte de “protecció subsidiària” davant la manca de legislació respecte a l’asil polític i l’estatus de refugiat, s’enviarà a l’Acnur per contrastar el contingut i que permeti “una bona cobertura legal” a l’acolliment d’aquestes persones, que serà temporal perquè la mateixa llei preveu els mecanismes de retorn al país d’origen o de procedència o, si és el cas, a un país tercer.

López, que va recordar que el compromís del cap de Govern d’acollir vint refugiats data del dia de Meritxell del 2015, va carregar durament contra l’executiu per la tardança en elaborar una llei, que “suposem que no serà de 3.000 pàgines”, i va posar en dubte la voluntat real del Govern, al qual va acusar de “no tenir sensibilitat envers la problemàtica dels refugiats” i d’“avergonyir” aquells ciutadans del país que sí que estan disposats que es pugui acollir.

Així mateix, López va interpel·lar també el titular d’Exteriors per les accions fetes per assegurar l’arribada dels infants sahrauís en el marc del programa Vacances en pau i evitar el problema de l’any passat. En aquest sentit, Saboya, que va acusar López de “desconèixer” la tasca i l’ajuda que presta el Govern en aquesta qüestió, va explicar que s’està treballant per establir un memoràndum d’entesa amb l’executiu espanyol, que ja té una proposta de text, ja que la millor opció, que és que els infants poguessin tenir un passaport individual perquè amb el canvi de normativa per motius de seguretat ja no es faciliten visats a passaports col·lectius, és també la més difícil.

En cas que no s’arribi a temps amb aquestes dues opcions, Saboya va explicar que es repetiria la mateixa operativa que va permetre l’arribada dels infants l’estiu passat.

D’altra banda, el conseller general del PS va mantenir també un intercanvi de retrets amb el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, a qui va retreure que tres anys després de l’entrada en vigor de la Llei de serveis socials i sociosanitaris encara no estigui en funcionament la cartera de serveis corresponent.

Espot, que igual que Saboya es va queixar també de la pregunta de López, va recordar al parlamentari del PS que la cartera de serveis inclou les prestacions econòmiques, el reglament de les quals ja fa un any que es va aprovar, i les prestacions tecnològiques, que també està fet a l’espera de les darreres aportacions de les entitats.

FEDA
clima
laboral
refugiats
molins

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte