Diari digital d'Andorra Bondia
El conseller general del Partit Socialdemòcrata Pere López em una compareoxemça anterior.
El conseller general del Partit Socialdemòcrata Pere López em una compareoxemça anterior.

López carrega contra DA per votar “en contra de la igualtat de gènere”


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López va carregar novament ahir contra l’executiu i la majoria parlamentària demòcrata per fer bandera de la igualtat i la no-discriminació únicament en els discursos i a l’hora de la veritat “votar en contra de la igualtat de gènere”.
López, que va recordar que els vuit nomenaments per a diferents càrrecs que s’han fet aquesta legislatura han estat homes, va fer aquestes manifestacions després que la majoria demòcrata rebutgés l’esmena que va presentar la formació al projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació que pretenia l’establiment d’un sistema de quotes per garantir una major presència de dones als càrrecs i llocs directius de totes les administracions i entitats públiques.
Per tot plegat, el parlamentari del PS, que va destacar que amb les seves actuacions es constata que el Govern demòcrata “no creu en la igualtat de gènere i que les dones puguin exercir a llocs de responsabilitat”, ha presentat una reserva d’aquesta esmena per tal que la qüestió es debati en la sessió del Consell General d’aquest divendres.
D’altra banda, López va defensar també les dues reserves d’esmena presentades al projecte de pressupost per aquest exercici, una per suprimir la disposició final que obre la porta que es pugui reclamar el cost dels rescats de muntanya en aquells casos que hagin estat motivats per alguna imprudència, i l’altra per corregir “l’abús econòmic” que es fa des de l’Agència Tributària als ensenyants andorrans que treballen al sistema educatiu francès.
En el cas dels rescats de muntanya, López va ser contundent a l’hora de defensar la posició de la seva formació en el sentit que “és un despropòsit” voler cobrar-los. I és que per al parlamentari, que va assegurar que el treball en comissió encara “ha empitjorat” les coses, ja que ha fet extensiva l’opció de reclamar el cost del rescat també en les competicions esportives, aquesta iniciativa, que va qualificar de “recaptatòria”, “deixa de tenir tot el sentit en un país que vol fomentar les activitats de muntanya i l’excursionisme”. 
Així mateix, López, que va mostrar la seva preocupació per si mai “per por al pagament algú retarda la trucada als serveis d’emergència amb el risc que això li pot comportar”, va recordar que es tracta d’una mesura que “s’ha aplicat de forma dispar a d’altres llocs” i que, generalment, ha estat “font de conflictes als tribunals per acabar cobrant molt pocs rescats”.
López, que va incidir que més enllà del “càstig” que suposa pagar el rescat hi ha fórmules “més efectives” com per exemple “cursets de formació o serveis comunitaris”, va apuntar que si es fa pagar pels rescats de muntanya en aquells casos d’imprudència o negligència també es podria fer pagar aquelles actuacions en “accidents de circulació que siguin també per una imprudència o també si algú es deixa una aixeta oberta”.
Pel que fa a la situació dels ensenyants andorrans al sistema francès, López va explicar que en els casos d’assalariats o pensionistes de nacionalitat andorrana d’una administració estrangera es pretén deixar clar que s’ha de considerar renda íntegra del treball, provinent de sous i els salaris, la quantitat imposable anual establerta per aquesta administració. I és que pel parlamentari del PS “hi ha una mala interpretació a l’hora d’aplicar el conveni per evitar la doble imposició”, amb les retencions que es fan a França, i també l’Agència Tributària “té en compte un volum d’ingressos que no és el que realment perceben aquestes persones”.

Trasllat a l’Odihr de la petició sobre el vot judicial

El PS va aprofitar la reunió d’ahir amb la delegació de l’Oficina de les Institucions Democràtiques i dels Drets Humans (Odihr) de l’Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) per informar-los de la petició conjunta que han fet amb Liberals d’Andorra perquè de cara als comicis del 7 d’abril vinent hi hagi “una custòdia policial de 24 hores de les urnes del vot judicial i del vot per correu”.
Així ho va confirmar el conseller general i president de la formació socialdemòcrata, Pere López, que va defensar aquesta iniciativa que busca “donar les màximes garanties”. En aquesta línia, López, que va voler distingir entre el procediment del vot judicial i la custòdia d’aquest, es va mostrar sorprès per les crítiques rebudes i es va demanar per qui pot estar en contra d’una mesura com aquesta. El dirigent socialdemòcrata, que va destacar que “no té cap sentit” debatre sobre eleccions passades, ja que “no s’hi pot fer res” i que precisament la carta tramesa al secretari general del Govern no hi fa cap menció, va desafiar aquells que no volen que el vot judicial estigui custodiat les 24 hores a sortir públicament i “explicar els arguments d’aquest ‘no’”.

López
càrrega
DA
votar
“en contra de la igualtat de gènere”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte