Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup socialdemòcrata, Pere López.
El president del grup socialdemòcrata, Pere López.

López diu que a l’Oficina Covid les coses s’han fet “molt malament”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Eduard Comellas / Consell General

El president del PS, Pere López, considera que la compareixença del director de l’oficina Covid, Bruno Bartolomé, davant la comissió legislativa de Sanitat “ens dona la raó” i “evidencia que s’han fet les coses molt malament”. López ha insistit que la conseqüència directa de la manca de personal, admesa per Bartolomé, és una “situació pandèmica molt pitjor del que hauríem de tenir”.

El conseller general socialdemòcrata ha insistit que el que va dir Bartolomé “és molt greu” i ha puntualitzat que “no sé si la solució de voler estalviar és una bona solució en un element clau”. “Escoltar això em produeix molta indignació i molta incomprensió”, ha reblat. López, que ha admès que “tothom es pot equivocar”, considera que “el que no és acceptable és que no hi hagi recursos i s’hagi volgut estalviar al lloc on era més clau invertir per protegir la salut de les persones i de les economies de les famílies i les empreses”. Per això ha remarcat que ha quedat clar que “la nostra denúncia, per molt que ha estat dura, no era gratuïta”.

Davant d’aquesta constatació ha insistit que “el que ha de fer el Govern és acabar de depurar la responsabilitat perquè és una errada massa greu, que té massa conseqüències en la salut i en l’economia per deixar-la sense efecte”. Ara bé, preguntat una vegada més per si considerava que havia de dimitir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, o el director de l’Oficina Covid, ha seguit sense mullar-se. “No vull defugir la pregunta, però encara ens falta saber si el director de l’Oficina Covid volia estalviar, o si el ministre de Finances no li va donar prou pressupost, si és una directriu del cap de Govern desmantellar l’Oficina Covid o va ser el mateix director qui va pensar-ho”, ha dit, i ha afegit que des del seu punt de vista no es va acabar d’explicar “tota la gravetat de què ha passat al voltant de la gestió de l’Oficina Covid” i per tant, “hi ha d’haver algunes responsabilitats”. “Són ells qui han de decidir qui és el responsable”, ha exposat referint-se al Govern, i va insistir que “n’hi ha d’haver un d’aquest absolut desgavell”. López ha remarcat un cop més que “un lloc on segur que no s’hauria d’haver estalviat de cap manera”, era l’Oficina Covid.

Espot augura “impacte” de les mesures en el turisme
El cap de Govern, Xavier Espot, ha afirmat avui que les mesures que s’adopten al país, però també les que darrerament han anunciat els països veïns per fer front a la crisi sanitària, “evidentment que tenen impacte” sobre el turisme que estava previst que arribés coincidint amb les festes de Nadal. “És una evidència, quan la situació sanitària empitjora té un impacte psicològic en la ciutadania evident, normal i lògic”, ha afirmat, i ha afegit que es dona una “tendència a quedar-se a casa”. Amb tot, ha defensat que també tindria impacte “tenir una incidència elevada sense prendre mesures”, ja que “si la taxa d’incidència és enorme, també és un reclam horrorós de cara als països de fora”. Per la qual cosa ha argumentat que des de l’executiu es va considerar oportú trobar el “punt d’equilibri: prendre mesures que permetin certa activitat econòmica i social però no anar a l’extrem de tancar o fer un confinament de la població”.

Amb aquest argument ha defensat que “no tot ho fem bé i potser hi ha coses que s’haurien pogut fer millor, però l’escenari és molt canviant, és molt difícil i no hi ha solucions miraculoses”. Amb tot, “el balanç global és relativament positiu”.

Anticipació
De la mateixa manera va reiterar que sense les mesures que es van començar a prendre un mes enrere la situació sanitària seria molt pitjor. “És un fet palès i empíricament comprovat. A la que s’adopten mesures per reduir la interacció social, a 15 dies o 3 setmanes vista es veu que la taxa d’incidència varia substancialment”. D’aquesta manera va voler reivindicar “la capacitat d’anticipació” del Govern, ja que als països de l’entorn, tot just han començat aquests dies a anunciar restriccions.

Vistos els efectes, doncs, ha manifestat que “estic convençut que malgrat que hem passat un mes difícil, vull creure que estem en disposició d’afrontar l’arribada de la variant Òmicron amb una situació relativament millor que al de les últimes setmanes.

López
oficina Covid

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte