Diari digital d'Andorra Bondia
El conseller general del PS Pere López.
El conseller general del PS Pere López.

López lamenta la “clatellada” de DA als que ho “passen malament”


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil
El grup demòcrata es va quedar sol en el rebuig a la moció presentada pel PS que instava l’executiu a impulsar un “estudi específic sobre el cost detallat per tipologies d’habitatge, àrees geogràfiques i d’altres característiques que es considerin rellevants de l’habitatge de lloguer a Andorra, així com sobre d’altres dades com ara el nombre de pisos buits o altres informacions vinculades i destinar-hi els recursos econòmics i humans necessaris per obtenir les dades esmentades en el millor termini possible i a poder ser abans de finalitzar la present legislatura”.
Aquesta negativa, justificada pel conseller demòcrata Carles Jordana en el fet que la Comissió nacional d’habitatge ja va acordar l’octubre passat impulsar un estudi integral sobre aquest tema, va “decebre” el parlamentari socialdemòcrata Pere López, que va assegurar que suposa “una clatellada per a molts ciutadans que ho estan passant malament”. En aquesta línia, López, que va destacar que es tractava d’una moció “en sentit positiu i constructiu”, va remarcar que amb la negativa es feia evident la “despreocupació” i “manca de sensibilitat” de DA en la problemàtica de l’habitatge.
Des d’Unió Laurediana-Independents de la Massana, que va donar suport a la moció, Joan Carles Camp va acusar l’executiu i la majoria demòcrata de no haver-se sabut anticipar a la problemàtica de l’habitatge i de  “no haver tingut visió”. En aquesta línia, Camp va recordar que va ser precisament l’executiu taronja qui “es va carregar la taula i la borsa d’habitatge”, i que d’haver-los tingut “ara no estaríem en aquesta situació”, i va insistir que per resoldre la problemàtica “és bàsic” saber quants pisos buits hi ha, si són els “4.000 sense subministrament elèctric o n’hi ha més amb comptadors a zero”.
 
Aprovada la Llei d’ocupació amb dubtes del PS i L’A sobre la seva utilitat
 
La majoria demòcrata, amb el suport també d’UL-ILM i la consellera general independent, Sílvia Bonet, va aprovar el projecte de llei d’ocupació, un text, que segons va destacar el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, dona cobertura a totes les polítiques ocupacionals a la vegada que fa “compatibles la llibertat d’empresa i l’economia de mercat i les necessitats d’un Estat de dret i social”.
Des de Liberals d’Andorra, que va votar en contra del text, Judith Pallarés va incidir que “es tracta d’una llei del tot innecessària i que genera més burocràcia i despesa per a l’Administració”. Així mateix, la parlametària, que va lamentar també que es tractava d’un text “excessivament genèric”, es va mostrar molt crítica amb el fet que la llei és “molt intervencionista” i que atorga noves competències al Servei d’Ocupació que “no li corresponen”.
Per la seva part, el conseller general del Partit Socialdemòcrata Gerard Alís va expressar també els seus dubtes sobre la utilitat d’aquesta llei, malgrat assegurar que se’n compartien els principis. I és que per Alís, “el contingut del text no condueix a fomentar treball estable, sinó que més aviat precaritza el mercat laboral”.
El parlamentari de DA Carles Enseñat va defensar una llei que farà una Andorra “més competitiva, moderna, eficaç però també més social”. Enseñat, que es va mostrar convençut que serà “una reforma de referència”, va remarcar que el text “canvia el concepte bàsic del que ha de ser el sistema públic d’ocupació”, i que fixa els objectius concrets perquè el país se situï “a nivell europeu en polítiques d’ocupació”.
 
Jover nega discrecionalitat en els permisos a professionals liberals
 
El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, va negar que amb la modificació de la Llei d’exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals s’introdueixi cap tipus de discrecionalitat, sinó que “es reforça el paper dels col·legis”. En aquest sentit, el ministre va destacar que de les 51 habilitacions especials acordades per l’executiu des del 2015, 43 estaven lligades a les estacions d’esquí i per tant eren temporals.
Jover, que va defensar la necessitat de corregir les disfuncions de la llei, responia així a les preocupacions mostrades pels parlamentaris del PS Gerard Alís, i de L’A Ferran Costa que amb el nou text “s’obria una escletxa perquè sigui el Govern qui decideixi quins professionals poden exercir i quins no”.
El ministre, que va admetre que el canvi va generar “neguit” entre els col·legis, va incidir en la importància del text a l’hora d’equiparar-se amb els països de l’entorn pel que fa al reconeixement de titulacions oficials però no forçosament acadèmiques.
Precisament, des del PS es va presentar una reserva d’esmena amb relació a la disposició que permet al Govern habilitar autoritzacions especials per instal·lar-se al país a persones que no compleixin tots els requisits legals, esmena que va ser, però, rebutjada. Malgrat això, Alís  va destacar que amb les modificacions introduïdes a la llei es “millora considerablement la situació de l’exercici de professions titulades, es dona més seguretat jurídica i es reforça el rol dels col·legis d’assegurar la qualitat del servei que es presta”, motiu pel qual la formació hi va votar a favor. De fet, el text, a excepció de l’article 8, va rebre el suport de tots els parlamentaris a excepció del conseller general de Progressistes-SDP. Víctor Naudi va carregar durament contra l’executiu demòcrata assegurant que “una vegada més trepitja la seguretat jurídica” a la vegada que “margina els col·legis professionals”. Des d’Unió Laurediana-Independents de la Massana, Josep Pintat va destacar que amb el text “s’alineen les titulacions estatals amb les de la UE” i s’hi va mostrar “d’acord si és el camí que es vol seguir”.
López
lamenta
DA
clatellada
passen malament

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte