Diari digital d'Andorra Bondia
Pere López serà qui liderarà la llista conjunta entre les dues formacions progressistes.
Pere López serà qui liderarà la llista conjunta entre les dues formacions progressistes.

López liderarà la candidatura i Bartumeu s’autoexclou de les llistes


Escrit per: 
M. P. / Agències / Foto: Facundo Santana

Pere López serà el cap de llista de la candidatura que sorgeixi de l’aliança entre el PS i SDP. Ho han assegurat avui tant ell com Jaume Bartumeu, que ha deixat clar que es tracta “d’una evidència que nosaltres no hem entrat a discutir en cap moment de les converses”. De la mateixa manera, ell mateix ha descartat la seva presència a la llista amb un contundent “no” quan se li ha preguntat si en formaria part.

A partir d’aquí, però, la conformació de la candidatura han assegurat una vegada i una altra que no està definida. “No hi ha cap altra decisió que estigui presa”, ha garantit López, deixant clar que ni tan sols s’ha parlat de qui serà el número 2 i si aquest lloc correspondrà a algú d’SDP. Tampoc s’ha concretat el nom de la candidatura. Sí que es té intenció, han dit, de tenir presència a totes les parròquies.

Preguntats sobre el fet que finalment, deu anys després de l’escissió que es va produir al PS, s’hagi trobat el moment per unir forces, el president d’SDP ha exposat que el que va passar el 2013 és “història” i va citar la frase d’un excopríncep francès afirmant que “en algun moment donat, els responsables polítics hem de saber llençar la rancúnia al riu”. Bartumeu no ha amagat alguns “estira-i-arronses” durant la negociació, però ha deixat clar que el primer “és el país i el segon les persones” i que en tot cas els plantejaments d’un partit i l’altre “conflueixen programàticament”, per la qual cosa, s’han prioritzat les propostes.

Pel que fa a la votació del pacte amb la militància, en el cas del PS es van aconseguir 62 vots a favor, 5 en contra i 2 abstencions. López ha remarcat que el vot favorable fregava el 90% i per tant, considera que la proposta ha assolit “un suport molt, molt, molt ampli”. Igualment, ha volgut minimitzar el possible debat que s’hagués pogut generalitzar, emmarcant-ho en una situació normal, i ha assenyalat que “no es pot discutir que la proposta va ser avalada de forma molt majoritària pels militants”.

En el cas d’SDP, l’aliança ha tirat endavant amb l’assentiment dels 51 vots presents i Bartumeu ha recordat que en realitat dimecres al vespre tan sols es va haver de “ratificar” allò que el consell nacional ja havia votat en una reunió el 17 de desembre passat.

Sense efecte en els pactes comunals amb DA
Jaume Bartumeu ha estat contundent a l’hora de defensar que l’acord amb el PS no influirà per a res en els pactes que Progressistes-SDP té amb DA als comuns d’Andorra la Vella i Ordino. “Responsablement no pot tenir cap efecte”, ha declarat, recordant que parlava des del seu punt de vista i no des del de DA. Així, ha recordat que “quan tenim un pacte, l’acostumem a complir” i que l’acord amb DA es basa en l’execució d’un programa. “Fins ahir [dimecres per al lector] a les 12 de la nit aquest programa s’estava complint i amb gran harmonia”, ha destacat, deixant clar que “aquí no ha canviat res i per tant, nosaltres continuarem treballant fins al darrer dia del mandat comunal d’acord amb el programa que hem tingut.

"No canviem l’acord”. Finalment ha afirmat que els consellers d’SDP seguiran treballant igual fins al final del mandat.

Gili diu que hauria votat un “no rotund” a l’aliança PS-SDP
La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, ha afirmat avui que “si encara tingués l’etiqueta del PS hauria votat un no rotund” al pacte entre el PS i SDP. I ho ha argumentat referint-se a “l’històric” del que va passar fa deu anys i tenint present que ella va ser una persona que va estar “molt exposada”.

De totes maneres, ha reconegut que “ara és una qüestió que no m’incumbeix en res” i que mirant-s’ho des de la distància, ho ha vist “amb sorpresa”, com altres ciutadans.

Des del Comú d’Encamp, el conseller de la minoria, David Ríos, ha exposat que és “il·lusionant” començar un projecte amb més força que permeti crear un programa electoral “potent”. Al seu torn, la consellera d’Agrupament Encampadà, Esther Vidal, ha indicat que des de la formació estan valorant possibles pactes electorals per a una candidatura territorial a Encamp i ha deixat la porta oberta a la possibilitat que deixi la política comunal per fer el salt a la general.

A Ordino, Enric Dolsa ha anunciat que està preparant una llista nacional. “Hem tingut moltes reunions des de fa un any i ara posarem fil a l’agulla per engegar el projecte”, ha explicat.
Sobre el pacte entre PS i SDP creu que és “completament lògic”, i ha dit que “no entenia la separació”, ja que són dos partits “molt afins”. “Veig més normal que SDP pacti amb el PS, que no amb DA, com va passar en les darreres eleccions comunals”, ha admès.

Al seu torn, el conseller de Movem Ordino i afiliat al PS, Jean-Michel Armengol, ha celebrat la unió de les dues formacions i ha detallat que la voluntat és “mirar cap al futur” i “deixar velles trifulgues al calaix” pel bé del país, aconseguint reunificar “la família”.

Els cònsols d’Ordino, Josep Àngel Mortés i Eva Choy, també han considerat que el pacte “és natural i respectable” perquè “s’aguanta ideològicament”, tot i que Mortés ha incidit en el fet que l’acord “pel futur i el bé del país”, sembla que doni a entendre que el govern de Demòcrates “ho hem fet tot malament i jo no ho veig així”.

Finalment, el ministre de Presidència, Jordi Gallardo, considera que al Govern no li correspon fer valoracions sobre els acords polítics d’altres formacions, si bé ha indicat que és una decisió “legítima” que “entrava dins de les possibilitats”, però ha deixat clar que no comparteix els motius que han portat a l’acord.

López
candidatura
Bartumeu
llistes

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

La llastima es que lideri Pere Lopez. Hauria estat content si encapçalès Bartumeu. Un home d’estat. Lopez es una altra historia

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte