Diari digital d'Andorra Bondia

López lliga l’equilibri pressupostari a l’entrada en vigor del nou marc fiscal


Escrit per: 
M. S.

L’executiu socialdemòcrata no podrà presentar un pressupost equilibrat fins al darrer any de legislatura i, sempre només que les noves lleis fiscals –les que ja estan a tràmit parlamentari més la d’implantació d’un IVA– puguin entrar en vigor el primer de gener del 2011.

Així es desprèn si més no de les manifestacions del ministre d’Economia i Finances, Pere López, en la sessió de control a l’executiu al Consell General, on, responent a una interpel·lació del president del grup d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, sobre les mesures de l’executiu per evitar el deute públic, va assegurar que la situació actual de les finances és conseqüència de les “decisions preses i de les no preses” per l’anterior Govern liberal, i que les que ha començat a fer ja l’executiu socialdemòcrata “no es veuran reflectides fins al 2012 o 2013”.
En aquest sentit, López, que va incidir en el poc marge de maniobra amb què s’han trobat els socialdemòcrates i va assegurar que “no voldrien deixar una herència a un futur Govern com la que ens hem trobat”, va destacar la presentació d’un “pressupost realista” amb moltes mesures de contenció, com les salarials, i les polítiques de recursos humans i les destinades a informatitzar l’administració.
Per la seva part, Nomen, que va retreure a l’executiu la presentació d’un pressupost amb un dèficit de 77 milions d’euros, va qüestionar que les noves lleis fiscals i que l’IVA puguin ser un motor econòmic, perquè “s’incrementarà la pressió fiscal”, mentre López va replicar-li que el marc fiscal permetrà signar convenis de doble imposició, fet que comportarà “un creixement econòmic i una situació més favorable per al dèficit de l’Estat”.
Des de Coalició Reformista, Jaume Serra va interpel·lar el ministre sobre si abandona la possibilitat de poder arribar a un equilibri pressupostari durant tota la legislatura, qüestió a què López va respondre amb evasives, mentre el president del grup, Joan Gabriel, també va criticar les contradiccions del Govern en donar la culpa del dèficit els governs anteriors, i “voler trobar la solució de manera conjunta”.
De fet, la situació econòmica i la forma de pal·liar-la van centrar bona part de la sessió de control a l’executiu. Així, Nomen, aprofitant una de les seves interpel·lacions, va posar en dubte que les noves lleis fiscals serveixin per reactivar l’economia ja que, pel dirigent d’ApC, comportaran un increment dels impostos.
Per la seva part, López, que va recordar que la reactivació econòmica, a part del sistema fiscal, també passa per l’encaix amb Europa, va insistir que el nou marc propiciarà una rebaixa dels impostos, i farà que els diners que s’estalviïn les famílies i les empreses es puguin reinvertir en altres coses.

debat sobre la CASS
Una altra qüestió plantejada des d’ApC en relació amb les conseqüències de la pèrdua de treballadors, tenint en compte que la destrucció de llocs de treball incideix en els ingressos de la CASS, i una posterior sobre unes declaracions fetes pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, sobre el model de Seguretat Social i sobre l’abús de les baixes, va generar un nou enfrontament diàlectic entre Nomen i López, i posteriorment amb el mateix líder de l’executiu, que es va mostrar obert a fer un debat sobre la situació de la CASS, sigui en el ple del Consell General o en la comissió legislativa pertinent.
drogodependències
D’altra banda, i responent a una pregunta de la parlamentària de CR Montserrat Gil, la ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, va garantir que es continuarà treballant en la línia marcada pel Pla nacional contra les drogodepenbdències, aprovat el 2004, tot i que se’n farà una avaluació, a partir de la qual s’elaborarà un informe que permetrà l’adopció de mesures concretes.
Així mateix, Rodríguez va explicar que l’informe que s’elaborarà també inclourà els resultats de l’enquesta sobre drogues que es va portar a terme als alumnes de segona ensenyança, batxillerat i formació professional.
També en l’àmbit de les escoles, des de Coalició Reformista es va criticar la titular d’Educació, Susanna Vela, per haver visitat únicament centres del sistema andorrà al començament del nou curs escolar.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte