Diari digital d'Andorra Bondia
El socialdemòcrata Pere López va estendre la mà a la cambra per canviar el model de país a partir de la transició ecològica.
El socialdemòcrata Pere López va estendre la mà a la cambra per canviar el model de país a partir de la transició ecològica.

López planteja “l’acord verd” que volia Más País per a Espanya el 2019


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

El president del grup socialdemòcrata, Pere López, va proposar ahir al conjunt de la cambra parlamentària el mateix “acord verd” que proposava Mas País en el seu programa electoral en els comicis espanyols dels 2019.

Així va quedar evidenciat en la segona intervenció dels grups parlamentaris després del torn de rèplica del Govern quan el president del grup liberal, Ferran Costa, va assegurar que el discurs del socialdemòcrata, que Xavier Espot ja havia qualificat de més assimilable a un programa electoral que no pas per a un debat d’orientació política, l’havia “decebut enormement”.

Costa, que va demanar a López si es “creia el discurs”, es va limitar a intercalar la lectura de fragments del discurs de López en català amb la lectura de fragments, en aquest cas en castellà, del programa electoral de Más País dels comicis del 2019, curiosament titulat Un acuerdo verde para España.

D'aquesta mandera, i tot provocant algun somriure sorneguer entre els parlamentaris de la majoria, Costa llegia: Esta propuesta de Acuerdo Verde para España, una apuesta histórica por la transición ecológica como columna vertebral de la economía española del siglo XXI. Con un apoyo público rotundo y audaz, en forma de políticas industriales, de empleo, formativas y de I+D+i, pero también mediante señales inequívocas al mercado, la modernización ecológica podrá abrir enormes bolsas de empleabilidad en todos los niveles de la cualificación laboral, per recordar posteriorment el que havia dit López en la primera intervenció: “Aquest acord verd per a l’Andorra que proposem és una aposta històrica per la transició ecològica com a columna vertebral de l’economia andorrana del futur. Amb un suport públic rotund i audaç, en forma de polítiques industrials, d’ocupació, formatives i d’I+D+i perquè la modernització i transformació ecològica obren enormes borses d’ocupació en tots els nivells de la qualificació laboral i pal·lien la desigualtat de gènere laboral amb l’ajuda de mesures complementàries, com el currículum cec en els processos de selecció”.

Precisament, i després del debat, des del PS es va informar en un breu comunicat que s’havia “decidit rescindir els serveis de l’assessor de comunicació amb relació al discurs”, on, a partir de la transició ecològica proposava un replantejament global del model econòmic i social del país per tal de poder-ne articular un de nou que “sigui més productiu, més eficient, més adaptat als nous temps, més democràtic i més just”.

Definir prioritats
Per la seva part, el president del grup de Terceravia+Unió Laurediana, Josep Pintat, es va mostrar partidari que en l’any i mig que queda de legislatura es destinin els esforços a “pal·liar les conseqüències de la pandèmia per seguir avançant” i fer-ho a partir d’una diagnosi que permeti tenir clar “en quina fase ens trobem, la força de la recuperació econòmica iniciada, les característiques estructurals de la nostra economia i els canvis en l’entorn més immediat, i també a nivell mundial”. I és que si no és així, per Pintat, es podria tornar al “cercle viciós de gestionar l’urgent fins a l’esgotament dels nostres recursos, dels nostres ciutadans i del país”.

Per tot plegat, Pintat, que va insistir en la “urgència” de disposar d’un “pla d’equilibri financer i de mesures de sanejament dels comptes de l’Estat”, va defensar la necessitat de “discernir entre urgent i prioritari” i va demanar “posar fre” al que a qualificar “d’atropellament legislatiu” amb la vintena de lleis que ja hi ha a tràmit i totes les anunciades pel cap de Govern.

D’altra banda, el president de Terceravia, que va plantejar crear un grup de treball amb els comuns per abordar el debat en matèria fiscal, es va mostrar també molt crític amb el desenvolupament de les negociacions amb la UE, que va assegurar que “estan estancades”, i va acusar l’executiu d’haver incomplert l’acord polític assolit amb totes les formacions en no haver-los fet partícips de les negociacions ni haver fet l’estudi d’impacte corresponent. Així mateix, Pintat va lamentar que amb la qüestió de l’acord “ens ha fet perdre el temps” i la “demagògia per aparentar que alguna cosa es mou quan en realitat no hi ha cap avenç”.

Hora d’avançar
Des dels grups que donen suport al Govern es va defensar la gestió de la pandèmia i les accions més enllà d’aquesta i es va apuntar que és hora d’afrontar els reptes que hi ha davant, d’avançar i de consolidar la recuperació.

Així, el president del grup de  Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, que va celebrar que el discurs de Xavier Espot fos “generós, integrador, constructiu i defugís de la confrontació”, va lloar la gestió de la pandèmia però també que l’Executiu “no es conformés amb això” i s’hagués afrontat decididament qüestions més enllà de la Covid i que permeten mantenir aquest “Estat segur, sostenible i que doni oportunitats a tothom”. Naudi, que va repassar algunes de les línies apuntades per Espot, va exemplificar la bona feina amb l’evolució del PIB el segon trimestre i la reducció del nombre d’aturats inscrits al Servei d’Ocupació i va destacar també el manteniment d’una “fiscalitat atractiva, homologada i moderada” tot i l’anunci de la modificació de l’impost de societats i del règim de plusvàlues immobiliàries. I en aquesta línia va assegurar que es treballarà perquè “la política de deduccions vagi alineada amb les necessitats econòmiques”.

El conseller general massanenc, que va plantejar novament la proposta de creació d’un fons sobirà, va incidir també en la importància de l’adhesió a l’FMI, de tot el paquet legislatiu digital que és a tràmit i que permetrà diversificar l’economia i consolidar nous sectors econòmics, així com la “palanca de canvi per projectar el país” que suposarà la posada en marxa de vols regulars a l’aeroport de la Seu i el futur heliport nacional del pla de la Caubella, en definitiva, tot un seguit de mesures que permeten continuar “configurant una Andorra sostenible, homologada i que es converteixi en el millor lloc per viure”.

Per la seva part, el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, es va mostrar convençut que els pròxims mesos estaran marcats “per la recuperació econòmica” i que per tant caldrà encarar els reptes i “treballar per la ciutadania”. I entre els reptes per resoldre, va situar la problemàtica de l’habitatge, les pensions i la negociació amb la Unió Europea. Costa, que també va incidir en la millora del transport públic, va lamentar, en referència amb l’heliport, que cada vegada que es posa una infraestructura damunt la taula surti un grup de detractors i va apel·lar a preguntar-se no pel cost del projecte o la infraestructura en si, sinó pel cost que tindria no fer-la.

El parlamentari liberal, que va destacar també l’aposta per la sostenibilitat i la transició energètica, va aprofitar per fer una crida als ciutadans que no s’han vacunat a fer-ho, ja que “si avui albirem la llum al final del túnel és gràcies a aquest exercici responsable col·lectiu”.

Al seu torn, el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, va arrencar la seva intervenció demanant-se què necessita i què demana la ciutadania, que no és altra cosa que “avançar” i un “futur”, i va apuntar que aquest pas endavant s’ha de fer des del progrés econòmic i social, la transparència, l’encaix amb la resta del món, la cura del medi ambient, la sostenibilitat i l’acompanyament als col·lectius més vulnerables. I en aquesta línia, Enseñat va repassar les iniciatives legislatives que ja es troben a tràmit parlamentari i que van en aquesta direcció. Així, va incidir en la llei per a la igualtat i la no-discriminació, la llei de persona i família i la llei de transparència i accés a la informació. A la vegada, i sense obviar qüestions com ara l’habitatge o la d’avançar també cap a una administració més àgil, eficient, eficaç i digital, el conseller general demòcrata va apuntar que el pròxim pressupost “ha de ser el de la recuperació econòmica, el que marcarà en quin punt estem i fins on podem arribar”.

Finalment, la consellera general no adscrita, Carine Montaner, que va avançar que presentarà una proposta de resolució per tirar endavant una llei de responsabilitat política i perquè per a projectes a partir de determinats imports es demani l’opinió de la ciutadania, va carregar contra l’executiu per la gestió de la pandèmia al Cedre, recordant que ja el maig de l’any passat havia demanat al Govern que s’investigués. Així mateix, la parlamentària va incidir en la necessitat d’impulsar projectes que permetin incrementar la recaptació fiscal i per tant ajudar el país, i va remarcar que amb el cas de Grifols “es fa tot el contrari”,  i va instar el Govern a aplicar la no-discriminació a tots els àmbits, també en el sanitari, on va advertir que exigir el passaport Covid per a determinades activitats podria “ser discriminatori”. Montaner  va reclamar també a l’executiu que les decisions que s’adoptin, especialment quant a les vacunes, es prenguin a partir de dades contrastades.

López
planteja
“l’acord verd”
volia
Más País
Espanya
2019

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Superlopez

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte