Diari digital d'Andorra Bondia

López qüestiona el lideratge de Martí i el titlla de “titella” dels poders fàctics


Escrit per: 
Redacció

El cap de la llista territorial socialdemòcrata a la Massana, Pere López, va qüestionar ahir “el lideratge i l’autonomia” del candidat a cap de Govern per Demòcrates per Andorra (DA), Antoni Martí, en una primera reunió de poble, a la sala d’actes de Les Fontetes, en què els retrets a l’excònsol d’Escaldes-Engordany es van succeir.

“Els poders fàctics li han muntat un projecte i l’han anat a buscar sabent que el podran fer anar com una titella”, va apuntar el cap de la llista territorial massanenca en la part final del seu discurs, en què va retreure al candidat demòcrata que hagi “trigat 18 anys a adonar-se de la importància que tenia per al país l’adopció de la Constitució”. Durant l’al·locució, en què va demanar a Jaume Bartumeu el compromís en la promoció del turisme de neu i la priorització de la desviació de la Massana i de l’arxiu nacional, López també va assegurar que a l’excònsol escaldenc “li falta conèixer molt l’actualitat política del país”.
Sobre aquesta qüestió, el candidat socialdemòcrata a la reelecció com a cap de Govern, Jaume Bartumeu, va suggerir que Martí desconeix la situació d’Andorra en la llista de paradisos fiscals de l’OCDE, en relació amb el contingut d’un debat radiofònic que va aplegar ahir els dos caps de llista.
Bartumeu, que va explicar la decisió de “tornar a donar la paraula als ciutadans per veure si hem de tornar a treballar pel futur o tornar enrere”, va recordar que, a més a més de sortir de la llista grisa, “hem recuperat la bona sintonia amb el copríncep francès” i s’ha tancat l’acord monetari amb la Unió Europea.
En aquest sentit, el candidat socialdemòcrata va defensar la importància d’haver d’enllestit un acord que “no es pot tornar a negociar”, enfront dels processos de decisió del que va qualificar com a “coalició ambivalent i poc coherent”. Finalment, va demanar el vot per poder anar més enllà i “arribar a un acord d’associació”.

Demandes per a la massana
Pere López va aprofitar la reunió pública per demanar al cap de Govern el compromís en “tres idees fonamentals”. D’una banda, va demanar una implicació directa del Govern en la promoció del turisme de neu i de muntanya, en considerar que “la gestió des del Comú és clarament millorable”.
D’altra banda, Pere López va demanar la desviació de la Massana, sobre la qual va recordar que l’oposició va tombar al Consell General el crèdit extraordinari sol·licitat des del grup socialdemòcrata. Finalment, el cap de la llista territorial a la Massana va apostar per la priorització del pla parcial de l’arxiu nacional, com a projecte que faci del centre de la Massana “el veritable centre neuràlgic de la parròquia”.

El candidat massanenc del PS anuncia una rebaixa del 50% en el dèficit públic, que se situa en 53 milions
El candidat socialdemòcrata a la Massana i ministre d’Economia i Finances en funcions, Pere López, va aprofitar la reunió pública d’ahir a la nit per anunciar el dèficit públic de l’exercici 2010, que es va tancar amb 53 milions d’euros. López va destacar que aquesta xifra suposa “una rebaixa de més del 50% respecte al 2009 i al 2008”, que van finalitzar amb dèficits de 116 i 99 milions d’euros, respectivament. En aquest sentit, el candidat massanenc va assegurar que es tracta d’una “prova de bona gestió en el primer any en què el PS ha gestionat el 100% dels comptes”.
Segons el ministre en funcions, aquesta davallada ha estat possible gràcies a un increment dels ingressos, com a conseqüència de l’increment de les taxes del tabac i la posada en marxa de procediments de reclamació tributària, entre d’altres. Pel que fa a les despeses, López va assegurar que hi ha hagut una disminució de més del 10%, gràcies a la contenció de les despeses de funcionament.
En aquesta línia, Pere López també va comunicar que l’any 2010 el nombre de funcionaris de l’administració pública es va reduir en quatre, mentre que el 2009 la reducció va ser de dos. El candidat massanenc va apuntar que el PS fa “dos anys consecutius que rebaixa les places de funcionaris, mentre que entre el 2003 i el 2008 es van incrementar en 443”. En aquest sentit, López va apuntar que “els que s’omplen la boca parlant de la funció pública són els que han generat el problema”, i va recordar que l’excònsol d’Escaldes, Antoni Martí, va incrementar en un 34% el nombre de funcionaris durant el seu mandat, amb un augment de 99 treballadors públics.

Compartir via

Comentaris: 5

Comentaris

Hi ha coses mes impirtants que la desviacio de la massana. No fa cap falta. Pot esperar 15 anys mes. La urgent i que ps no vol es la de sant julia. Milloraria molt el teansit per andorrans i turistes
Digui la veritat del tot. Quantes persones tenen relació laboral amb govern? Que aquests anys han entrat molt com eventuals. Si sumo els ultims bopas potser passo de 100 nous
Si els Ps feu el desvio de la massana arruinareu el comerç de la mateixa manera que ha passat amb tot Engordany (pont dls escalls,...) tot tancat. Crec q els problemes de transit q tenim no justifiquen q s'inverteixi en aquest abans que el lauredià
Sí, sí, sr López, fent bons números com a Govern! Reduír el 50%, és a dir, només gastar per pagar sous! Invertir en la parroquia? un altre cop serà! Molt bé, el felicito!
I menys mal que CR va rebutjar el crèdit extraordinari per la desviació!!! En els moments que estem, hi ha mil coses molt més importants que segur que prefereixen a La Massana!!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte