López referma que al Consell no s’ha de legislar “des de postulats catòlics”
La sentència del TC que va donar la raó al PS i va obligar a modificar la Llei de la persona i la família per no fer diferències entre matrimoni canònic i casament és el punt que més destaca en positiu el president de la formació, Pere López, de tota la legislatura. López el considera un “tema històric” perquè pot establir “precedents per a debats futurs molt importants”, com per exemple el de la despenalització de l’avortament. En aquest sentit, creu que la sentència va “en la línia que sempre hem defensat que el país ha d’avançar”, i és que des del seu punt de vista “dins dels límits de la Constitució hi ha marge per avançar en drets i que no ha de ser des de postulats catòlics que s’ha de legislar al Consell”.
Així ho ha manifestat en el marc d’un berenar amb la premsa en el qual ha aprofitat per fer balanç de la legislatura que tot just acaba. En contrapartida, ha assegurat que allò que els ha provocat “més frustració” és el treball de tot el grup parlamentari en matèria d’habitatge que no ha pogut arribar a bon port. “Vull agrair especialment la tasca del Carles Sánchez i el Roger Padreny, que han treballat molt en la defensa del programa i davant sempre han trobat un mur”, ha exposat, recordant que des del Govern i des dels grups de la majoria parlamentària “se’ns ha dit que el nostre model no era el que corresponia i no hi ha hagut manera d’avançar”. López ha recordat la proposta de pacte d’Estat en matèria d’habitatge així com les nombroses propostes, “moltes de bones” que s’haurien pogut treballar, però que no han vist la llum, i ha lamentat que “si els governants ho estiguessin fent bé... però crec que la situació de l’habitatge al final de la legislatura és molt pitjor de com estava a l’inici”.
Eleccions
D’altra banda, el líder socialdemòcrata també s'ha referit a la pròxima contesa electoral i el treball que estan duent a terme juntament amb Progressistes-SDP per tancar tant la llista nacional com les parroquials. En aquest sentit ha reiterat que “el nostre objectiu no és estar a les set parròquies”, però sí ser presents “a totes les parròquies on crec que realment podem guanyar”. I aquesta situació es donaria en “quatre o cinc parròquies”, segons ha admès, on es podria ser “molt competitius”.
Pere López no ha volgut avançar noms de candidats ni concretar les llistes que serien (reconeixent una part de tacticisme per no donar pistes als rivals), però no ha amagat que on més dificultats tenen per tancar una candidatura és a Canillo i la Massana, tot i no descartar-les i repetir que es treballa per poder presentar-s’hi. “En la resta, excepte una sorpresa en negatiu, presentarem llistes en disposició de poder guanyar”.
De fet, ha manifestat que el seu objectiu, més que ser a totes les parròquies, és “tancar llistes competitives” allà on veuen opcions reals, com per exemple Andorra la Vella. I és que si finalment es confirma que tant DA com Liberals i Acció acaben anant en solitari, veuen un escenari encara més favorable a l’aliança socialdemòcrata.
Paritat
D’altra banda, ha reiterat que encara no està definit qui anirà de número 2 a la nacional, però ha avançat que en aquells llocs “potencialment elegibles hi haurà paritat de gènere”, sense que això hagi d’implicar llistes cremallera.
I fins aquí tots els detalls que ha donat en clau electoral, defugint concretar també les opcions d’incorporar persones independents o algun nom que pugui generar certa sorpresa. De moment avui han anat a recollir els vuit formularis necessaris (per a la llista nacional i per a les parroquials) per presentar candidatures. El desenllaç de tot plegat, però, diumenge a la tarda quan la formació té previst celebrar un comitè directiu que haurà de validar totes les candidatures i així, dilluns, abans d’acabar el termini establert, presentar les llistes corresponents.