Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la sessió de control d’ahir al Consell General.
Un moment de la sessió de control d’ahir al Consell General.

L’oposició alerta que els comuns no tenen mitjans per prevenir riscos


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Agències

El grup parlamentari socialdemòcrata i el de Terceravia+UL+I van alertar ahir en la sessió de control al Govern que els comuns no disposen de mitjans per prevenir riscos naturals com poden ser les esllavissades. Arran de l’esllavissada de la Portalada, els socialdemòcrates van posar de manifest que les corporacions no tenen els equips tècnics necessaris per assumir aquesta competència que tenen transferida. Per això, el conseller general Jordi Font va indicar que “seria més seriós” que aquesta responsabilitat recaigués en el Govern. 
De la seva banda, el president suplent del grup parlamentari Terceravia+UL+I, Joan Carles Camp, va recordar que hi ha “molts” punts de carreteres generals i secundàries afectats per riscos naturals. Camp es va mostrar especialment preocupat per les carreteres secundàries, tenint en compte que són competència comunal. Així, va indicar que cap Comú està capacitat per vigilar els riscos naturals que hi ha en aquestes vies i va preguntar com el Govern garantirà la seguretat de les persones que hi circulen. El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, es va limitar a dir que si hi ha un risc l’obligació del Comú és tallar la carretera i informar el Govern. Torres també va indicar que l’executiu no disposa de cap servei que faci inspeccions per prevenir esllavissades, una mesura que el PS creu que caldria posar en marxa, ni tampoc té cap registre dels ancoratges que sostenen les excavacions que s’han fet al costat de les carreteres generals (cal recordar que els del Punt de Trobada tenien una provisionalitat de tres anys, una durada que es va superar, tot i que quan es van revisar en el moment del despreniment estaven en bon estat). 
Tot plegat va sorgir arran d’una pregunta al Govern sobre l’estat de l’esllavissada del Punt de Trobada. Torres va recordar que els despreniments que hi pot haver ara seran sobre la tartera (no cauran en vertical com a l’agost passat) i els blocs rocosos quedaran retinguts a l’espai excavat just a sota, que actua com a zona de seguretat. Quant a les responsabilitats, el ministre va explicar que s’ha donat l’ordre als ministeris perquè facin un recull de totes les factures i els mitjans humans que es van destinar a l’esllavissada perquè l’asseguradora demani la part corresponent. 

Terceravia avisa dels riscos dels arbres de vent

El conseller general de Terceravia Josep Majoral va alertar dels riscos que suposen els arbres de vent, el projecte que va ser elegit en el procés de pressupost participatiu. D’una banda, Majoral va destacar que tenint en compte que només hi ha una empresa que es dediqui a aquesta mena d’instal·lacions hi ha el perill que, si aquesta desapareix, les infraestructures quedin inutilitzades perquè ningú les pot reparar. Així mateix va advertir que el període d’amortització d’aquest projecte és de més de 120 anys i per això considera que el Govern hauria de replantejar aquesta inversió pel cost que suposa. El Govern va dir que no ho farà perquè va ser elegit pels ciutadans.

 

 

esllavissades
riscos naturals
arbres de vents

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte