Diari digital d'Andorra Bondia
L’oposició apel·la a la prudència amb els canvis en les escoltes telefòniques
L’oposició apel·la a la prudència amb els canvis en les escoltes telefòniques

L’oposició apel·la a la prudència amb els canvis en les escoltes telefòniques


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Les formacions de l’oposició van coincidir ahir a l’hora d’apel·lar a la prudència davant l’anunci del ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, d’impulsar de cara a l’any vinent una reforma del Codi de procediment penal per tal que es pugui ampliar les escoltes telefòniques a certs delictes, com els vinculats a la violència domèstica i de gènere i els comesos a través de les xarxes.
El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, que va assegurar que “aquest tema es planteja perquè en un primer moment no es va presentar correctament”, va advocar per esperar a veure “com se’ns planteja aquesta vegada”, així com conèixer l’“objectiu de la proposta de manera més detallada” abans de poder pronunciar-se sobre “si la compartim o no”. 
No obstant això, el conseller general liberal, que va recordar que “la primera vegada que es va plantejar el tema de les escoltes telefòniques va haver-hi un rebuig total per part del parlament. Entenem que aquest no era el procediment, ja que  es va voler aprofitar que es feia una altra modificació legislativa per fer això”, sí que va admetre el canvi en la forma de procedir en aquesta ocasió i que “hem rebut, dins la mateixa comissió, les explicacions pertinents d’organismes judicials que ens han avançat quin és l’objectiu” de la modificació que s’impulsa.
Per la seva part, el conseller general d’Unió Laurediana Josep Pintat va admetre que encara no s’ha analitzat aquesta qüestió, tot i que sí que va voler deixar clar i advertir que “tot el que sigui tocar els drets a la intimitat s’ha de parlar i s’ha de veure molt bé”.
També el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, va remarcar que ens trobem davant una qüestió “delicada”. En aquest sentit, el parlamentari va defensar que les ampliacions que puguin tenir lloc de les escoltes telefòniques “han de ser molt limitades” i es va mostrar contrari que “s’hagi d’ampliar a qualsevol tipus de delicte i als menors, tal com s’havia plantejat en l’anterior projecte de llei”.
I és que, per Naudi, es tracta d’una qüestió “amb què cal anar amb molt de compte”, motiu pel qual va apostar també per esperar a veure “quina forma agafa aquest projecte”, fruit d’aquest primer treball que haurien consensuat entre el grup parlamentari demòcrata i el Col·legi d’Advocats.
En tot cas, sí que, des de Socialdemocràcia i Progrés, se serà “especialment curosos amb el respecte dels drets de les persones i llibertats”, tal com va advertir Naudi. El conseller general, però, va admetre que sí cal fer “una petita modificació” per tal de poder “encabir aquells delictes que avui en dia no estan tipificats, amb aquestes noves formes de criminalitat, com són els delictes tecnològics”, tot i que va insistir que d’“aquí a fer que tot s’hi valgui no, ja que cal ser cautelós”.
Finalment, el conseller general del Partit Socialdemocràta i president del grup mixt, Pere López, també va incidir en la delicadesa de la qüestió i que “el ministre Espot hauria de recordar que, en el seu moment, el Consell General en global, i també el seu propi grup parlamentari, li va rebutjar la seva proposta”.
Així, López, que va incidir en la “insistència del ministre Espot amb el tema de les escoltes” i li va recordar quan es va rebutjar “en aquella famosa intervenció en què va dir que no s’havia mirat bé la llei quan la va aprovar el Govern”, va insistir que ara tocarà “valorar bé” la nova proposta, que “sembla que és una qüestió molt més limitada”.
Tot i això, el parlamentari socialdemocràta va remarcar que, des de la seva formació, hi ha el ple convenciment que aquest tema de les escoltes telefòniques “s’ha de tractar amb més cura del que s’ha fet fins ara”.
Cal recordar que, dimecres, el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior ja havia parlat de la necessitat de trobar un equilibri entre el respecte dels drets fonamentals i la necessitat d’arribar al fons” de determinats delictes.

escoltes telefòniques
prudència
canvis
escoltes
oposició

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte