Diari digital d'Andorra Bondia
Espot en la roda de premsa d'ahir anunciant la remodelació del Govern.
Espot en la roda de premsa d'ahir anunciant la remodelació del Govern.

L'oposició atribueix la remodelació del Govern a "qüestions polítiques" i diuen que posa en dubte els reptes de futur


Escrit per: 
Agències / Foto: SFGA

Les crítiques per part dels partits de l'oposició a la remodelació de l'estructura del Govern arran de la dimissió de Verònica Canals no s'han fet esperar. Tant el Partit Socialdemòcrata (PS) com Terceravia han lamentat que la reforma "no ajuda a tirar endavant tots els reptes que té el Govern", i més tenint en compte que els canvis se succeeixen a mitja legislatura. En aquest sentit, Susanna Vela ha alertat que "són uns canvis que comprometen i posen en perill una sèrie de projectes que per a nosaltres són importants", com és el cas de la reforma de la Funció Pública, que aviat ha d'entrar a tràmit parlamentari però que, a parer seu, "hauria d'estar ja aprovada".

La consellera general socialdemòcrata ha afegit que també es veurà compromès tot l'àmbit relacionat amb la igualtat, ja que deixarà de ser una competència assumida per una secretaria d'Estat per passar a "diluir-se en un ministeri que és molt potent", el qual, a banda d'Igualtat, assumirà les funcions d'Afers Socials i Joventut, liderades per Judith Pallarés. És per això que Vela ha assegurat que "potser hauria sigut més senzill" cercar una persona que assumís la vacant que deixa Canals a Turisme i "evitar així tota la reestructuració". Tot i això, ha reconegut que potser el cap de Govern, Xavier Espot, "no tenia tantes persones que estiguessin disposades a formar part de l'executiu a mitja legislatura i amb uns reptes de futur tan importants".

Tanmateix, ha posat en relleu la probabilitat que es tracti d'un canvi que contribueixi a pacificar DA, però, tot i així, "és una reestructuració que no aporta cap valor nou", més enllà de la incorporació de Trini Marín. En aquest sentit, ha manifestat no saber "el que podrà aportar" l'excònsol d'Escaldes-Engordany. "Ens ha sobtat la creació del ministeri d'Administracions Públiques", el qual "no entenem quines seran les seves funcions" ni "quines secretaries d'Estat es desenvoluparan". En relació amb la unió d'Ordenament Territorial i Habitatge, una cartera que assumirà Víctor Filloy, la consellera ha dit que es tracta d'una agrupació "una mica forçada", posant l'accent en què la qüestió de l'habitatge hauria de comptar amb un ministeri propi.

Al seu torn, el conseller general de Terceravia, Joan Carles Camp, ha dit que "si plega Canals, el que caldria en un Govern de coalició seria suplir el seu lloc buscant un especialista en turisme", assegurant que "s'aprofita tota aquesta conjuntura per fer un canvi general en tot l'organigrama del Govern, i això ens preocupa". El conseller ha aprofitat per desitjar encerts a Marín perquè "no serà fàcil", i ha criticat que, tenint en compte el model d'estat econòmic d'Andorra "no és l'hora de fer política acontentant els uns i els altres per les qüestions que sigui".

És per això que ha reivindicat que si les carteres ministerials actuals no funcionaven, "potser s'haurien d'haver remodelat abans", i no pas quan "portem dos anys de legislatura". Respecte de com queda definida la cohesió de Govern amb la nova estructura, Camp ha explicat que "el que ens preocupa és que no es resolguin els problemes i s'acontenti a diferents sectors per un tema polític d'intentar aguantar el Govern fins a les pròximes eleccions".

La visió dels partits de l'oposició contrasta substancialment amb els pensaments expressats per part de la majoria. El president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, ha reconegut que el ministre Torres "és una persona molt preparada i la cartera de Turisme encaixa molt bé amb la seva personalitat". Quant a la remodelació general, "pensem que s'ha fet amb aquest criteri de buscar les persones idònies per cada ministeri", ja que Filloy, que assumirà les funcions d'Ordenament Territorial, ja té formació i passat professional que concorden amb les seves noves competències.

En el cas de Pallarés, ha dit que "pot fer molt bé les tasques de serveis socials" perquè és una ministra "dedicada a les persones", i pel que fa a Marín "és una molt bona incorporació", ja que després d'haver assumit durant vuit anys el càrrec de cònsol major "pot fer un vincle molt maco i una tasca molt propera amb els comuns del Principat". A banda, cal recordar que Marín es va mostrar desfavorable al Govern de coalició, i tot i reconèixer-ho, el conseller demòcrata ha dit que "dos anys després s'ha vist que el pacte funciona i va molt bé", per la qual cosa la incorporació de Marín també camina en aquest sentit.

A l'últim, el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, ha ressaltat que "tots els ministres estan més que capacitats per tirar endavant els reptes actuals" i, per tant, s'ha guardat la valoració per quan es dugui a terme tots els treballs que cal continuar. Respecte de les quotes dels partits per cada ministeri, ha manifestat que aquesta és una qüestió "que interessa molt als mitjans de comunicació", però s'ha mostrat satisfet que els liberals ostentin unes carteres de gran importància en el nou executiu. A més, ha declarat que "la pandèmia no ha fet res més que enfortir la cohesió dels partits".

En el cas de Pallarés, ha dit que "és una persona altament capacitada per ocupar Afers Socials" i, respecte de la Llei de Funció Pública, "està gairebé enllestida", per la qual cosa ha defensat que la ministra liberal ja ha finalitzat "el gruix de la feina" mitjançant "una planificació claríssima", per la qual cosa "pot marxar satisfeta d'aquesta cartera i centrar-se en altres objectius que també tenim en compte". Quant a Marín, ha dit que gaudirà d'una rebuda amb un "bon clima" i ha manifestat que "no veig perquè no ha d'encaixar perfectament en la cartera que li pertoca". "És inqüestionable la capacitat tècnica de la futura ministra", ha conclòs.

oposició
remodelació
Govern
reptes
futur
qüestions polítiques
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic