Diari digital d'Andorra Bondia
La consellera general socialdemòcrata Susanna Vela va apel·lar als parlamentaris a “pensar més enllà d’un projecte concret”.
La consellera general socialdemòcrata Susanna Vela va apel·lar als parlamentaris a “pensar més enllà d’un projecte concret”.

L’oposició carrega contra una llei de recerca “feta a mida” per a Grifols


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

“Necessitem una llei homologable, que no faci discriminacions, i menys afavorir una empresa”. Així de contundent es va mostrar ahir la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela en la defensa de l’esmena a la totalitat al projecte de llei de recerca en l’àmbit de la salut i la biomedicina, un text amb el qual va considerar que “és molt difícil que Andorra pugui esdevenir el pol d’atracció per a la recerca, tal com se’ns va plantejar el projecte de Grifols a Ordino”.

En aquest sentit, Vela, que va criticar que la llei reprodueix la normativa espanyola, que ja té 15 anys i s’ha constatat “insuficient”, i que “s’incorri en els mateixos errors”, va apel·lar a “pensar més enllà d’un projecte concret” i va incidir en la necessitat d’establir “un marc jurídic que atorgui suficient seguretat jurídica per a tots els actors implicats en la recerca biomèdica”.

I és que la manca de seguretat jurídica és un dels principals problemes del text, pels socialdemòcrates, que van demanar assessorament a l’Observatori de Bioètica i Dret-Càtedra Unesco de Bioètica de la Universitat de Barcelona. Així, i en base a l’informe rebut, que es va compartir amb tots els grups parlamentaris, Vela va assenyalar les diferents mancances del text incidint en els mecanismes d’avaluació i control de la recerca, amb altres instàncies i procediments que al seu criteri “haurien d’estar acuradament establerts i de forma sistemàtica” i en els buits rellevants i fragmentació en la regulació o en el fet que els drets i les llibertats “no estan adequadament perfilats”.

També la consellera general no adscrita, Carine Montaner, que va criticar que es parli de biomedicina quan encara no s’ha ratificat el Conveni d’Oviedo, que és a tràmit parlamentari des del desembre de l’any passat, va assegurar que el text està “fet a mida per a Grifols” i va lamentar que se’ls “posi una catifa vermella”, amb “terrenys cedits per a 25 anys”, on a més “es pagaran els accessos”, així com que se’ls aporti “200.000 euros cada any a fons perdut” i que “les patents siguin a nom de Grifols”.

En canvi, i després de destacar que la biomedicina “és un camp essencial per a la salut”, des de Terceravia es va optar per abstenir-se en considerar que “el treball en comissió permetrà poder complementar el text”.

Des del Govern i la majoria es va defensar un text que “regula per fi en fons i forma la recerca científica a Andorra”, on fins ara hi havia “un desert”, com va apuntar el titular de Salut, Albert Font, a la vegada que garanteix que “ningú podrà fer a Andorra el que no permeten fer als països del nostre entorn”, tal com va remarcar el president del grup demòcrata. Així, Carles Enseñat va defensar una “bona llei dimensionada i pensada per a Andorra, que busca donar solucions reals davant dels reptes reals del país”, i va retreure als socialdemòcrates la presentació de l’esmena a la totalitat, que “només busca l’oportunitat i un rèdit polític”.

Per la seva part, la consellera general del grup independent Sílvia Ferrer, que va destacar que un “text molt específic” com voldria el PS “seria contraproduent perquè de seguida quedaria obsolet”, va defensar la necessitat de dotar-se del “marc normatiu adequat que doni resposta a les necessitats científiques actuals”, mentre que el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, va celebrar que el text “s’adequa al Conveni d’Oviedo”.

Consell General
Grífols

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte