Diari digital d'Andorra Bondia
L’oposició censura l’“alarma” de la CASS i que no s’adoptin mesures
L’oposició censura l’“alarma” de la CASS i que no s’adoptin mesures

L’oposició censura l’“alarma” de la CASS i que no s’adoptin mesures


Escrit per: 
M.S. / FOTO: J.G.

Després de la compareixença en comissió parlamentària del president del consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CAAS), els partits de l’oposició van retreure ahir a l’executiu la seva “inacció” quant a la posada en marxa de mesures que garanteixin la viabilitat del sistema sanitari i de pensions.

Des del Partit Socialdemòcrata, Pere López, que va recordar que és l’executiu qui nomena bona part del consell d’administració, va criticar “el doble joc” del Govern, ja que, d’una banda, des d’aquest consell d’administració, “es donen unes explicacions i es genera una alarma”, mentre que, de l’altra, l’executiu “fa cas omís de les recomanacions i no fa res”. Per això, el parlamentari del PS va instar el Govern “a prendre decisions” o “a acabar el discurs alarmista”.
D’altra banda, el fins ahir conseller general del grup liberal Carles Naudi, va lamentar que “només es parli d’apujar ingressos”, però que, en canvi, “no es plantegi una estratègia d’optimització de costos i per fer una CASS més eficient”. 
La ja també exparlamentària liberal Carine Montaner, que va assegurar que “és evident que cal actuar i aviat”, va incidir en la necessitat d’establir protocols i saber el cost de les patologies perquè realment es pugui pagar per processos i no per actes, com fins ara.
Per la seva part, el parlamentari d’SDP Víctor Naudi va admetre que “és evident que més tard o més d’hora hi haurà un problema”, tot i que va instar a defugir alarmismes perquè, “tot i els estudis que preveien una catàstrofe ja per al 2015, no s’ha produït”. El que sí que Naudi va considerar “alarmant” és que el Govern d’Antoni Martí, “amb dues legislatures amb majories absolutes, no hagi estat capaç d’encarar aquesta reforma”.
A qui tampoc “no van agradar” els missatges va ser a la consellera independent Sílvia Bonet, que va lamentar que “sempre ens quedem amb la part catastrofista” i que, si s’hagués de fer cas de tots els informes, “la branca de jubilació ja estaria en dèficit des de l’any passat”.
Bonet, que va posar de manifest la contradicció que, per una part (CASS), “es digui que calen mesures per ser més eficients i, per l’altra (SAAS), es digui que el que es gasta en sanitat ja està bé”, va incidir en la necessitat d’una avaluació amb més profunditat de les dades, per tal que es puguin justificar molt més determinades mesures. “No sabem quant costa una malaltia i això és un problema”, va destacar Bonet que, davant de l’increment del nombre de baixes, va apuntar també a la possibilitat de finançar accions preventives per tal d’evitar “despeses més costoses en un futur per tractar determinades patologies”.
Des de la majoria demòcrata, el conseller general i president de la comissió legislativa de Finances i Pressupost, Miquel Aleix, va destacar que la compareixença va servir per “posar en xifres la realitat del sistema sanitari i de pensions que tenim”, un sistema que va qualificar de “molt generós”.
Aleix, que va considerar lògic que des de la CASS “hi hagi preocupació perquè la seguretat social sigui sostenible el més aviat possible”, va remarcar que “és evident que calen modificacions” per assegurar la viabilitat del sistema i que “ja han començat”. Va admetre que “és segur que, com més aviat es puguin implantar, molt millor”. Tot i això, Aleix va incidir en el fet que les reformes s’han de posar en marxa “de manera constant, però pausada”, ja que “cal donar marge perquè la nostra economia les pugui anar assumint”.

 

cass
liberals
socialdemòcrates
SDP
demòcrates

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte